#100 Primul monument dedicat Centenarului Marii Uniri, inaugurat în oraşul Galaţi

Primul monument dedicat Centenarului Marii Uniri a fost inaugurat, sâmbătă, în oraşul Galaţi, la manifestări participând zeci de persoane. Monumentul reprezintă reconstruirea altuia mai vechi, distrus de comunişti, şi a costat peste 300.000 de lei.

Urmărește
1355 afișări
Imaginea articolului #100 Primul monument dedicat Centenarului Marii Uniri, inaugurat în oraşul Galaţi

#100 Primul monument dedicat Centenarului Marii Uniri, inaugurat în oraşul Galaţi

”Monumentul Apărătorii Galaţiului 7-9 ianuarie 1918” a fost construit în zona centrală a oraşului. Acesta este realizat din mai multe module fabricate într-un atelier din Bucureşti. Practic, este vorba despre reproducerea unui monument care a existat în Galaţi în perioada interbelică şi care a fost distrus de comunişti.

Monumentul a fost comandat de Consiliul Judeţului Galaţi şi a costat peste 300.000 de lei.

”Consiliul Judeţului a comandat acest monument. Este vorba despre Monumentul Apărătorii Galaţiului 7-9 ianuarie 1918 care este aşezat la Stirex. Conform planului, suprafaţa monumentului este de 20 mp, are înălţimea de 5,25 metri, cu tot cu vulturul situat în vîrf, iar soclul este luminat. Construcţia a costat 307.500 lei, bani de la bugetul CJ Galaţi. Este practic reconstruirea unui vechi monument, este o replică făcută de o echipă de specialişti. Vechiul monument a fost distrus în perioada comunistă”, au declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, reprezentanţii Biroului de presă al CJ Galaţi.

Monumentul a fost inaugurat în anul în care se sărbătoreşte împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. De aceea, autorităţile locale au organizat o ceremonie cu mult fast. Circulaţia auto pe cel mai mare bulevard al oraşului a fost blocată pe parcursul dimineţii deoarece în jurul monumentului s-au desfăşurat slujbe religioase, momente artistice şi oficiale.

De asemenea, acolo a avut loc o demonstraţie de reconstituire istorico-militară care a cuprins prezentarea echipamentului de epocă, a drapelului şi a armamentului, mânuiri de armă, ceremonia de depunere a jurământului militar conform regulamentelor din anul 1918 şi o scurtă simulare de bătălie.

La final, în memoria tuturor militarilor români din Primul Război Mondial, au fost trase trei salve de infanterie.

Bătălia pentru Galaţi a avut loc la finalul Primului Război Mondial. Între 7 şi 9 ianuarie 1918 mai multe unităţi ale armatei ruse au înconjurat şi bombardat oraşul Galaţi cu scopul de a-l cuceri şi jefui. Asta deşi ruşii şi românii erau aliaţi, iar inamicii nemţi se aflau la câţiva kilometri distanţă pe malul Siretului. În această confruntare au conlucrat marina, trupele terestre şi aviaţia Armatei Române, reprezentând un caz unic pentru o bătălie desfăşurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial.

500 de soldaţi, marinari şi pompieri români au învins armata rusă formată din circa 12.000 de soldaţi, membri ai unităţii de elită Divizia 9 Siberiană. În memoria acelor lupte, oraşul erou Galaţi a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) şi de preşedintele Franţei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei şi Crucea de Război a Franţei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici