- Home
- Social
- GALAŢI, (20.01.2018, 13:58)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
#100 Primul monument dedicat Centenarului Marii Uniri, inaugurat în oraşul Galaţi
Primul monument dedicat Centenarului Marii Uniri a fost inaugurat, sâmbătă, în oraşul Galaţi, la manifestări participând zeci de persoane. Monumentul reprezintă reconstruirea altuia mai vechi, distrus de comunişti, şi a costat peste 300.000 de lei.
Urmărește
1350 afișări
#100 Primul monument dedicat Centenarului Marii Uniri, inaugurat în oraşul Galaţi
”Monumentul Apărătorii Galaţiului 7-9 ianuarie 1918” a fost construit în zona centrală a oraşului. Acesta este realizat din mai multe module fabricate într-un atelier din Bucureşti. Practic, este vorba despre reproducerea unui monument care a existat în Galaţi în perioada interbelică şi care a fost distrus de comunişti.
Monumentul a fost comandat de Consiliul Judeţului Galaţi şi a costat peste 300.000 de lei.
”Consiliul Judeţului a comandat acest monument. Este vorba despre Monumentul Apărătorii Galaţiului 7-9 ianuarie 1918 care este aşezat la Stirex. Conform planului, suprafaţa monumentului este de 20 mp, are înălţimea de 5,25 metri, cu tot cu vulturul situat în vîrf, iar soclul este luminat. Construcţia a costat 307.500 lei, bani de la bugetul CJ Galaţi. Este practic reconstruirea unui vechi monument, este o replică făcută de o echipă de specialişti. Vechiul monument a fost distrus în perioada comunistă”, au declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, reprezentanţii Biroului de presă al CJ Galaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Monumentul a fost inaugurat în anul în care se sărbătoreşte împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. De aceea, autorităţile locale au organizat o ceremonie cu mult fast. Circulaţia auto pe cel mai mare bulevard al oraşului a fost blocată pe parcursul dimineţii deoarece în jurul monumentului s-au desfăşurat slujbe religioase, momente artistice şi oficiale.
De asemenea, acolo a avut loc o demonstraţie de reconstituire istorico-militară care a cuprins prezentarea echipamentului de epocă, a drapelului şi a armamentului, mânuiri de armă, ceremonia de depunere a jurământului militar conform regulamentelor din anul 1918 şi o scurtă simulare de bătălie.
La final, în memoria tuturor militarilor români din Primul Război Mondial, au fost trase trei salve de infanterie.
Bătălia pentru Galaţi a avut loc la finalul Primului Război Mondial. Între 7 şi 9 ianuarie 1918 mai multe unităţi ale armatei ruse au înconjurat şi bombardat oraşul Galaţi cu scopul de a-l cuceri şi jefui. Asta deşi ruşii şi românii erau aliaţi, iar inamicii nemţi se aflau la câţiva kilometri distanţă pe malul Siretului. În această confruntare au conlucrat marina, trupele terestre şi aviaţia Armatei Române, reprezentând un caz unic pentru o bătălie desfăşurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial.
500 de soldaţi, marinari şi pompieri români au învins armata rusă formată din circa 12.000 de soldaţi, membri ai unităţii de elită Divizia 9 Siberiană. În memoria acelor lupte, oraşul erou Galaţi a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) şi de preşedintele Franţei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei şi Crucea de Război a Franţei.
Citeşte şi: Ministrul Mediului, despre poluare: Responsabilitatea calităţii aerului le revine primarilor/ Comisia Europeană a convocat România şi alte opt state din cauza poluării
Citeşte şi: Dan Radu Ruşanu a dat statul român în judecată. Fostul şef ASF a stat şapte luni în arest, la finalul procesului fiind ACHITAT
Citeşte şi: Grav accident în Teleorman: Un tânăr mort şi altul rănit grav, după ce maşina în care erau a intrat într-un copac
Citeşte şi: Zeci de protestatari din ţară au ajuns în Capitală. Mesajul Jandarmeriei pentru protestul anunţat azi - FOTO, VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe