- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.08.2017, 17:46)
- Andreea Traicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Modificările la legea pensiilor i-ar putea afecta şi pe magistraţi: 46 de judecători ÎCCJ îndeplinesc condiţiile/ CSM: 26 de cereri de pensionare, în curs de soluţionare. Opt dintre ele,înregistrate în ultimele zile
46 de magistraţi ai instanţei supreme din cei 119 îndeplinesc condiţiile de pensionare, potrivit unei evidenţe a judecătorilor ÎCCJ care şi-ar putea depune dosarele până la 31 decembrie 2017, potrivit unor surse din sistem.
Urmărește
3700 afișări
46 de judecători ÎCCJ îndeplinesc condiţiile de pensionare
Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că, până în prezent, în contextul modificării legii pensiilor speciale, niciun magistrat ÎCCJ care îndeplineşte condiţiile nu şi-a depus dosarul de pensionare.
Proiectul de OUG privind modificarea legii pensiilor speciale cuprinde şi modificări pentru magistraţi.
CSM: 26 de cereri de pensionare, în curs de soluţionare. Opt dintre ele,înregistrate în ultimele zile
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
-
Suedia se alătură Norvegiei în compensarea României pentru sistemul Patriot donat Ucrainei
-
Joe Biden a blocat preluarea US Steel de către Nippon Steel. Tranzacţia de 15 miliarde de dolari „ar putea afecta securitatea naţională a Statelor Unite”
Un număr de 26 de cereri de pensionare ale magistraţilor este în curs de soluţionare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), luni şi marţi fiind depuse opt astfel de solicitări, potrivit unui răspuns oficial transmis de CSM, la solicitarea MEDIAFAX.
„În prezent, sunt în curs de soluţionare 18 cereri de eliberare din funcţia de judecător prin pensionare (din care şase cereri au fost înregistrate între 30 iulie şi 2 augut), precum şi opt cereri de eliberare din funcţia de procuror (şase cereri au fost înregistrate în intervalul 3-21 iulie, iar alte două cereri în data de 2 august)”, arată CSM, în documentul precizat.
De asemenea, Plenul CSM a propus eliberarea din funcţia de judecător pentru care nu au fost încă emise decretele Preşedintelui României, pentru nouă judecători.
Astfel, potrivit draftului proiectului "judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţia de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiei lunare sau de salariul de bază lunar, după caz, din ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării".
Legea în vigoare prevede ca judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură să beneficieze, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.
În ceea ce priveşte creşterea pensiilor, în draft se menţionează că "pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, se menţine pensia de serviciu aflată în plată".
În prezent, potrivit legii, "pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează anual în raport cu media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni a judecătorilor şi procurorilor în activitate."
După anunţul privind schimbarea modului de calcul al pensiilor speciale şi a actualizării acestora, sute de persoane din sistemul de ordine publică şi apărare au cerut pensionare.
Citeşte şi: MAI zguduit de valul de pensionări de teama OUG de plafonare a pensiilor militare. Carmen Dan: 700 de cereri au fost depuse de vineri până marţi / Peste 1.100 de cereri de pensionare sunt în curs de soluţionare
Citeşte şi: Angajaţii din penitenciare anunţă GREVĂ: Începând cu 1 august, aceştia refuză orele suplimentare/ Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţia Sindicatelor din ANP: Doar luni, au fost înregistrate peste două sute de cereri de pensionare
Citeşte şi: Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, despre pensiile militare de serviciu: Nu se va umbla la vârsta de pensionare
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe