- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.10.2017, 17:11)
- Oana Despa , Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A început noul an universitar | Studenţii, nerăbdători să înceapă facultatea: Vreau să fac ceva important în viaţă/ Ce mesaj le-au transmis politicienii
În prima zi din noul an universitar, studenţii şi-au exprimat nerăbadarea de a începe facultatea, spunând că se gândesc atât la educaţia pe care o vor primi în următorii ani, cât şi la momentele unice de care vor avea parte în această etapă.
Urmărește
662 afișări
Deschiderea noului an a avut loc, în cazul Universităţii Bucureşti, la Facultatea de Drept. În prezenţa decanului, a rectorilor şi profesorilor, studenţii au asistat la discursuri legate de viitorul lor academic. Legat, însă, de contextul politic şi social în care se află România, mulţi dintre ei au idei foarte clar conturate.
„Justiţia de la noi din ţară este în impas şi degeaba sunt organisme care luptă pentru păstrarea idependenţei justiţiei, dacă există persoane la putere care caută să destabilizeze totul doar pentru propriul interes. În cei trei ani de facultate, am învăţat că Dreptul este pentru toată lumea şi că adevărul iese întotdeauna la suprafaţă”, mărturisit Andrei, student în anul IV, la Drept, Universitatea din Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Studenţii de la Facultatea de Drept, de la Universitatea din Bucureşti, s-au arătat, încă din prima zi a noul an universitar, nemulţumiţi de situaţia justiţiei din România.
„Primul an la Drept a fost cel mai greu şi am avut chiar şi două restanţe pe care le-am luat ulterior. Când am intrat la drept nu eram sigur ce vreau să devin după terminarea facultăţii, dar după practica din vara asta, mi-am dat seama că avocatura este de mine. Sunt mii de absolvenţi de Drept în fiecare an, dar cred că dacă te preocupă această ramură, îţi vei găsi un job în acest domeniu. M-am documentat cu privire la legile justiţiei şi nu îmi place deloc ce face acest Guvern”, a spus Mihai, student în anul II.
Colegii lor din anul I de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti au fost foarte nerăbdători să înceapă facultatea şi viaţa de student.
„De când eram mic, îmi doream să devin medic pentru că şi tatăl meu este. Mereu am participat la olimpiadele la biologie pentru că mi-a plăcut mult această materie. Încă nu ştiu pe ce specializare să merg, m-a sfătuit şi tatăl meu să aştept, să am răbdare să văd ce o să-mi placă. M-am gândit, cel puţin, rezidenţiatul să îl fac în Anglia sau Olanda”, a spus Andrei, student în anul I la UMF „Carol Davila”.
„Vreau să fac ceva important în viaţă, să ajut oamenii şi cred că medicina mă va ajuta cel mai mult. Chirurgia este ceea ce mă atrage, dar trebuie să pun în balanţă mai mulţi factori. Cred că sistemul de sănătate poate fi îmbunătăţit şi chiar cred că noi putem facem astfel de schimbări. Nu ştiu dacă voi pleca din ţară, dar dacă o voi face, sigur mă voi întoarce. Am aşteptat viaţa de student, eu sunt din Craiova şi este o experienţă nouă, învăţ să fiu independentă, departe de părinţi”, a mărturisit Teodora, anul I la Medicnă.
Chiar dacă sunt nerăbdători să înceapă viaţa de student, cei mai mulţi dintre boboci conţientizează că îi aşteaptă multă muncă, ceea ce le-a explicat şi rectorul universităţii, Ionel Sinescu.
„În perioada studiilor de licenţă, dumneavostră vă veţi ocupa de o interdisciplinaritate pe care noi o promovăm, de care o să aveţi nevoie. Mediul academic pe care îl promovăm la "Carol Davila" este unul al solidarităţii intelectuale. Pentru studenţii de la medicină, facultatea se sfârşeşte după şase ani cu examenul de licenţă, dar nu veţi putea profesa. Colegii dumneavoastră de la medicină dentară, unii dintre ei vor ajunge direct la pacienţi, colegii de la farmacie, de asemenea, dar dumneavoastră, nu. Acest lucru înseamnă că licenţa vă permite accesul la alte concursuri prin care să vă angajaţi la studii îndelungate, între trei şi şapte ani, pentru a vă câştiga noţiunile şi abiţităţile pentru a borda bolnavii cu competenţă”, a declarat Sinescu în faţa studenţilor, la ceremonia de deschiderea a noului an universitar.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, le-a urat studenţilor la Medicină succes, printr-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook.
„Ca fost student la Medicină şi actual profesor universitar, îmi iau libertatea de a oferi un sfat mai ales celor aflaţi la început de drum: urmaţi-vă cu toată încrederea pasiunile şi înclinaţiile de studiu! Sunt sigur că ele vă vor ghida spre un domeniu în care veţi excela ca profesionişti şi, astfel, veţi face diferenţa în vieţile oamenilor. De asemenea, le doresc colegilor mei mult succes în activitatea didactică şi foarte multă putere de muncă. Este o meserie frumoasă cea de profesor la Medicină, dar deloc una uşoară”, a scris Bodog pe pagina sa de socializare.
Aflat la ceremonia de deschidere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, i-a îndrumat pe studenţi să ”urmeze o facultate pentru a reuşi în viaţă”.
„Dacă e un lucru pe care România trebuie să-l înveţe după atâţia ani de tranziţie este să valorizăm succesul. În primul rând să ni-l dorim, apoi să-l obţinem, apoi să ne obişnuim cu el ca noua actualitate. România are nevoie de o mentalitate câştigătoare. Eşecul şi frustrarea nu-şi au locul în învăţământul românesc şi nici în viaţa dumneavoastră. Faceţi o facultate ca să reuşiţi în viaţă. Facultatea înseamnă, înainte de toate, o desăvârşire a ciclurilor de învăţământ, o şansă la un viitor mai bun dar şi, aş spune, un puternic sentiment de mândrie şi apartenenţă”, a spus ministrul în discursul său.
La facultăţile de stat, sunt înscrişi aproximativ 340.000 de studenţi la cursurile de licenţă, 90.000, la master şi 17.600, la doctorat. Universităţile particulare au, la licenţă, peste 28.000 de studenţi, 5.500 la master şi 74 la doctorat, iar în sistemul de învăţământ superior militar sunt peste 6.600.
Citeşte şi: Cum vor să trăiască bucureştenii în Capitală şi cum şi-ar dori să se transforme oraşul: cu staţii pentru maşini electrice, piste de alergare, ecrane în staţiile RATB
Citeşte şi: FOTO | Sute de salariaţi din învăţământ au protestat în toată ţara, nemulţumiţi de salarii: Fără educaţie nu există naţie/ Manechine întruchipând lideri politici i-au însoţit pe protestatari
Citeşte şi: PREMIUL NOBEL pentru MEDICINĂ 2017, câştigat de Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young
Citeşte şi: Revoltă la Colegiul Economic din Târgu-Mureş: Directoarea şi-a dat demisia la cererea elevilor
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe