Absenţă în masă la petrecerea de Ziua Minerului, înainte de disponibilizări - GALERIE FOTO

Angajaţii Complexului Energetic Oltenia au lipsit, sâmbătă, de la serbarea câmpenească organizată în dumbrava comunei Câlnic, în fiecare an, în luna august, de Ziua Minerului, cele câteva zeci de persoane participante declarând că nu a fost respectată tradiţia din cauza disponibilizărilor anunţate.

Urmărește
2312 afișări
Imaginea articolului Absenţă în masă la petrecerea de Ziua Minerului, înainte de disponibilizări - GALERIE FOTO

Absenţă în masă la petrecerea de Ziua Minerului, înainte de disponibilizări - GALERIE FOTO

Dumbrava de la Câlnic era, în urmă cu câţiva ani, locul în care mii de salariaţi ai CEO petreceau de Ziua Minerului, alături de familii, colegi şi lideri de sindicat.

Poiana era neîncăpătoare, iar minerii veneau cu autobuzele la locul serbării câmpeneşti, în luna august. În acest an, doar câteva zeci de persoane au participat la sărbătoare.

"Nu e cum era demult, cu miile, dar ne aşteptam să vină măcar o sută, două de participanţi. Angajaţii CEO sunt dezamăgiţi, nu le mai arde de petrecere când stau cu frica zilei de mâine, locurile lor de muncă fiind puse permanent în pericol”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Costantin Creţan, unul dintre liderii organizatori ai serbării.

Iulian Păuna, lider de sindicat la UMC Tismana, a spus că minerii vin la petrecere acum mai mult din nostalgie. "Din păcate, serbarea şi-a pierdut strălucirea de altădată şi asta urmare a situaţiei financiare fragile în care se află CEO şi a disponibilizărilor aplicate de luni”, a spus Iulian Păuna.

Printre puţinii participanţi din dumbrava Câlnicului s-a aflat, sâmbătă, şi Daniel Dumitru, salariat al UMC Tismana I, care se va afla de luni pe lista celor disponibilizaţi. Acesta s-a plâns de situaţia din mineritul gorjean.

"Am aflat că voi fi disponibilizat în urmă cu doar două săptămâni. Eram în concediu când m-au chemat la Resurse Umane şi mi-au arătat pe o ciornă că mai am doi ani până la pensie şi că astfel m-aş încadra în categoria pensionabililor. Într-un cuvânt că trebuie să îmi primesc preavizul de luni şi trei salarii compensatorii. Asta după 29 de ani munciţi în minerit. Nu sunt însă convins că mă încadrez la pensionare şi stau cu teama că mă vor trimite acasă chiar şi aşa, fiind apoi obligat să mă mai angajez o lună sau două pe undeva ca să îmi fac anii pentru pensionare. Am venit aici pentru colegii mei şi pentru liderii de sindicat care mi-au fost alături. Ziua Minerului o consider astfel un fel de petrecere a mea la ieşirea din câmpul muncii”, a declarat Daniel Dumitru.

Primarul comunei Câlnic, Dumitru Vulpe, speră ca minerii să vină duminică la petrecere.

"Îl compătimesc pe domnul Dumitru, cum îi compătimesc şi pe cetăţenii comunei pe care o conduc care îngroaşă şi ei, de luni, lista disponibilizaţilor CEO. De altfel, localitatea pe care o conduc avea altădată 90% dintre localnici angajaţi în minerit şi energie, pentru ca acum doar 10-15% să mai fie angajaţi la UMC Tismana I, UMC Tismana II şi la Termo Rovinari. Tinerii muncesc în străinătate, iar aproape trei sate au dispărut din cauza exproprierilor cauzate de lucrările miniere. Comuna Câlnic mai are 2.400 de locuitori şi scăderea populaţiei se datorează mineritului. Cu toate acestea, găzduim în fiecare an Ziua Minerului, o serbare în care încercăm să păstrăm vie această meserie importantă pentru Gorj”, a declarat primarul comunei Câlnic.

Ziua Minerului este marcată în luna august pentru comemorarea celor peste 20 de muncitori ucişi în timpul grevei de la Lupeni din 5-6 august 1929, care au luptat pentru obţinerea unor condiţii de muncă mai bune.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici