- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Accizele vor aduce cele mai mari scumpiri la ţigări, celelalte preţuri vor avea creşteri rezonabile
Majorarea accizelor şi a cursului de schimb la care se calculează acestea de la 1 ianuarie va avea un impact semnificativ doar la ţigări şi produse din tutun, unde se aşteaptă o scumpire de aproape 14%, preţurile celorlalte produse accizabile urmând să crească mult mai moderat, cu o singură cifră.
Accizele vor aduce cele mai mari scumpiri la ţigări, celelalte preţuri vor avea creşteri rezonabile (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Acciza de 74 de euro pe 1.000 de ţigarete aplicabilă de la începutul lui 2010, faţă de 64 de euro în prezent, va duce la o creştere a preţului pachetului de ţigări cu 1,1 - 1,2 lei/pachet, cele mai bine vândute categorii urmând să fie comercializate la aproximativ 10 lei/pachet.
De altfel, tutunul va înregistra cea mai mare scumpire din ultimul an, cu mai mult de 50%, de la 6,6 - 6,7 lei/pachet în ianuarie 2009 la 10 lei/pachet pentru sortimentul cel mai bine vândut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
-
Suedia se alătură Norvegiei în compensarea României pentru sistemul Patriot donat Ucrainei
-
Joe Biden a blocat preluarea US Steel de către Nippon Steel. Tranzacţia de 15 miliarde de dolari „ar putea afecta securitatea naţională a Statelor Unite”
În coşul de calcul al indicelui preţurilor de consum, tutunul şi ţigaretele deţin o pondere de 4,6%, ceea ce înseamnă o influenţă semnificativă în inflaţia anuală, respectiv mai mult de două puncte procentuale. Pe primele 11 luni ale anului, Institutul Naţional de Statistică (INS) indică o creştere a preţurilor la această categorie de produse de 33,82%.
Potrivit directorului corporate affairs al JTI România, Gilda Lazăr, după majorarea accizelor de la 1 ianuarie 2010, peste 80% din preţul unui pachet de ţigări vândut cu amănuntul va reprezenta taxele plătite la stat.
Nivelul accizei în lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar din prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.
Astfel, accizele pe 2010 se vor calcula la un curs de 4,2688 lei/euro, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană, cotaţie mai mare cu 14,2% faţă de cea din urmă cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosită la calculul accizelor pentru 2009.
Producătorii de tutun au înglobat această influenţă în preţurile de vânzare încă din această toamnă, prin două majorări succesive, de 0,3 lei şi 0,6 lei pe pachet.
La carburanţi, principalele companii de profil apreciază că preţurile ar putea creşte anul viitor cu peste 5%, impact de trei ori mai redus decât la ţigări, întrucât acciza va fi calculată la un curs leu-euro mai mare decât în 2009 şi va fi majorată şi în euro. Alţi factori care influenţează preţurile la carburanţi sunt cursul valutar şi cotaţia petrolului.
Acciza va creşte la 1 ianuarie 2010 de la 436 euro/tonă la 452 euro/tonă în cazul benzinei fără plumb şi de la 336 euro/tonă la 347 euro/tonă pentru motorină.
Combustibilii au o pondere în coşul de calcul al inflaţiei de 6,78%, iar pe primele 11 luni au înregistrat scumpiri pe medie de 13,5%.
O influenţă mult mai redusă vor avea asupra preţurilor accizele aplicate la alcool şi produsele din alcool, domeniu în care producătorii şi importatorii se pare că nu au decis încă nivelul ajustărilor, provenite în principal din modificarea cursului de schimb. Pe primele 11 luni, datele INS indică o majorare a preţurilor în medie cu 2,21%, în condiţiile în care această categorie de produse are un impact mai moderat asupra inflaţiei, deţinând o pondere în coşul de calcul de numai 1,4%.
Impact în preţul de comercializare s-ar mai putea regăsi la cafea. În schimb, de la 1 ianuarie, vor fi eliminate accizele la o serie de produse de lux, cum ar fi iahturile, parfumurile, blănurile, armele de vânătoare şi bijuteriile.
Pe de altă parte, de la începutul anului viitor se aşteaptă ajustări de preţuri şi la alte categorii de produse care nu sunt direct legate de accize, impactul cel mai larg, dar într-un cuantum redus, provenind de la energia electrică.
Astfel, preţul plătit de firme şi populaţie pentru energia electrică va creşte cu 3,5%-4%, de la 1 ianuarie 2010, fiind indexat cu inflaţia. Energia electrică are o pondere destul de ridicată în coşul de calcul al inflaţiei, de peste 5%, dar în intervalul ianuarie - noiembrie tarifele au crescut nesemnificativ, cu 0,2%.
În schimb, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis ca preţul la gaze să rămână nemodificat cel puţin până la mijlocul anului viitor.
Majoritatea analiştilor economici consideră că BNR va rata în 2009 ţinta de inflaţie pentru al treilea an consecutiv, din cauza unor factori asupra cărora nu are influenţă, precum accizele la tutun, dar indicatorul se va încadra în intervalul ţintit pentru anul viitor.
Rata anuală a inflaţiei a crescut în noiembrie pentru prima dată după opt luni consecutive de declin, la 4,65%, în contextul unei majorări lunare de 0,67%, determinată în principal de avansul preţurilor la ţigări şi combustibili.
Banca Naţională a României a stabilit pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că indicatorul se va plasa la 4,5% în luna decembrie.
BNR ţinteşte în 2010 încadrarea inflaţiei în intervalul 2,5 - 4,5% şi estimează că rata anuală se va situa la 2,6%, ceea ce înseamnă o limitare semnificativă a creşterilor de preţuri, cea mai mică din ultimii 20 de ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO