- Home
- Social
- ORADEA, (07.11.2013, 17:26)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Bihor, Ioan Brîndaş, reţinut pentru corupţie, arestat
Adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Bihor, Ioan Brîndaş, reţinut pentru luare de mită, fiind acuzat că a protejat activitatea infracţională a unor firme pe care le şi finanţa în parte, percepând, însă, dobândă, a fost arestat preventiv, joi, de Curtea de Apel Oradea.
Urmărește
434 afișări
Adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Bihor, Ioan Brîndaş, reţinut pentru corupţie, arestat (Imagine: Shutterstock)
Comisarul şef Ioan Brîndaş a fost adus, joi, la Curtea de Apel Oradea, pentru ca instanţa să se pronunţe asupra cererii de arestare formulate pe numele său de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ofiţerul a fost adus în cătuşe şi a intrat imediat în sala de judecată, fără să facă vreun comentariu legat de acuzaţiile care i se aduc. Nici avocatul său, Ioan Banciu, nu a dorit să comenteze situaţia, susţinând că are de pregătit "un proces greu".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Şedinţa de judecată s-a desfăşurat în camera de consiliu, fără accesul publicului. În faţa judecătoarei, ofiţerul nu a dorit să facă declaraţii, susţinând că îşi menţine afirmaţiile făcute în faţa procurorilor, motiv pentru care dezbaterile au continuat cu pledoariile procurorului DNA, Ciprian Man, respectiv ale avocatului.
Şedinţa de judecată a durat aproximativ o oră, după care judecătoarea a cerut o pauză de o oră, pentru deliberări, iar în final a admis solicitarea DNA, dispunând arestarea preventivă a lui Brîndaş, pentru 29 de zile.
Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ioan Brîndaş a fost reţinut, miercuri după-amiază, pentru 24 de ore, pentru luare de mită, iar într-un comunicat transmis, joi dimineaţă, Poliţia Română preciza că, prin dispoziţie a inspectorului general, atribuţiile funcţiei de adjunct al şefului Poliţiei Judeţene Bihor vor fi preluate de către un alt ofiţer.
Totodată, adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Bihor a fost pus la dispoziţie.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Oradea îl cercetează pe comisarul şef Ioan Brîndaş, adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor, pentru luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi favorizarea infractorului, potrivit DNA.
Sursa citată preciza că, în perioada ianuarie - noiembrie 2011, Ioan Brîndaş, în calitate de adjunct al şefului Poliţiei Judeţene Bihor şi având în coordonare Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanţat în mod direct activitatea comercială a trei societăţi din Oradea, pentru efectuarea de achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi alte produse alimentare.
"Concret, inculpatul a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare (camătă). Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie - noiembrie 2011, inculpatul Brîndaş Ioan a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro. În schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobânzilor (cametei) încasate periodic, inculpatul a protejat activitatea infracţională celor trei firme pe care le-a finanţat în parte, în condiţiile în care aflase că firmele erau implicate în circuite evazioniste. Concret, inculpatul nu a luat niciun fel de măsuri la care era obligat în virtutea atribuţiilor de serviciu, cu toate că avea în coordonare directă SIF din cadrul IPJ Bihor. Mai mult decât atât, după ce SIF a fost sesizat de instituţiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme, Brîndaş a divulgat informaţii confidenţiale din cadrul anchetei penale, în sensul că a informat persoanele cercetate că sunt urmărite penal şi că vor fi făcute percheziţii la domiciliul acestora", se arăta într-un comunicat de presă al DNA.
În documentul citat se mai menţiona că la începutul lunii august Ioan Brîndaş a avertizat-o pe una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că vor fi făcute percheziţii domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Astfel, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile şi alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât şi înscrisuri privind finanţarea firmelor din împrumuturi obţinute de la diverşi cămătari.
Mai multe percheziţii au avut loc, miercuri, în biroul şi la locuinţa adjunctului şefului Poliţiei Judeţene Bihor Ioan Brîndaş.
În vârstă de 46 de ani, Ioan Brîndaş este absolvent al Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza şi lucra în Inspectoratul de Poliţie Bihor din 1993. Din 2005, ofiţerul a fost numit şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, iar din 2010 era adjunct al şefului Poliţiei Bihor.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul