Aglomeraţia de la Paşapoarte, redusă prin trimiterea unor poliţişti în străinătate - proiect MAI

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) doreşte să creeze cadrul juridic necesar trimiterii poliţiştilor de la Paşapoarte la misiunile din străinătate, pentru a fluidiza activitatea de primire a cererilor de eliberare a documentelor simple temporare, potrivit unui proiect lansat în dezbatere publică.

Urmărește
1437 afișări
Imaginea articolului Aglomeraţia de la Paşapoarte, redusă prin trimiterea unor poliţişti în străinătate - proiect MAI

Aglomeraţia de la Paşapoarte, redusă prin trimiterea unor poliţişti în străinătate - proiect MAI

MAI supune dezbaterii, începând de joi, proiectul de Ordonanţă a Guvernului prin care se stabileşte cadrul juridic necesar trimiterii de poliţişti de la structurile consulare ale României în străinătate în scopul fluidizării activităţilor specifice de primire a cererilor pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice şi a paşapoartelor simple temporare.

Proiectul prevede că trimiterea poliţiştilor, în misiune temporară în străinătate, se va face la solicitarea justificată a Ministerului Afacerilor Externe.

„Prin proiectul de lege, MAI propune dublarea termenului de valabilitate a paşaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani. Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, paşaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani. Pe termen lung, eliberarea paşapoartelor cu valabilitate pe 10 ani va conduce la scăderea numărului de solicitări, fapt ce va determina fluidizarea activităţii şi asigurarea unui climat civilizat de furnizare a acestui serviciu public”, explică MAI, într-un comunicat de presă.

În privinţa paşaportului temporar, prin proiectul menţionat se propune ca acesta să fie eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligaţia prezentării documentelor care dovedesc urgenţa`, se explică într-un comunicat de presă.

Situaţiile ce dovedesc urgenţa sunt, potrivit sursei citate, cele obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu este timp pentru emiterea paşaportului simplu electronic.

Între acestea se mai numără: când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical, fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol; persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un paşaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea paşaportului simplu electronic.

MAI mai arată că se vor scoate la concurs 35 de posturi din sursă externă, pentru a reduce deficitul de personal.

„Astfel, se va reduce numărul persoanelor care solicită paşapoarte temporare fără a avea un motiv urgent, fapt care până acum a încurajat foarte mulţi cetăţeni să opteze pentru acest tip de paşaport atunci când au uitat să şi-l facă din timp sau când nu au dorit să aştepte timpul necesar realizării unui document electronic. De asemenea, pentru îmbunătăţirea activităţii de eliberarea a paşapoartelor la nivelul MAI au fost dispuse măsuri pentru reducerea deficitului de personal de la nivelul structurilor de paşapoarte, prin scoaterea la concurs a 35 de posturi din sursă externă”, menţionează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici