AJADO se alătură AMR şi condamnă atitudinea celor care blochează şedinţele CSM/ Asociaţiile cer „imperativ” explicaţii faţă de „starea gravă a lucrurilor”

Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) se alătură Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) şi condamnă atitudinea membrilor CSM care boicotează şedinţele plenului. Asociaţiile cer explicaţii celor care absentează în mod repetat, punând în pericol funcţionarea justiţiei.

Urmărește
382 afișări
Imaginea articolului AJADO se alătură AMR şi condamnă atitudinea celor care blochează şedinţele CSM/ Asociaţiile cer „imperativ” explicaţii faţă de „starea gravă a lucrurilor”

AJADO se alătură AMR şi condamnă atitudinea celor care blochează şedinţele CSM

Potrivit unui comunicat comun al AMR şi AJADO, cele două asociaţii condamnă blocarea, de către unii membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a desfăşurării activităţii Plenului CSM. AMR şi AJADO consideră că atitudinea lor conduce la împiedicarea adoptării unor hotărâri cu privire la subiecte de o importanţă majoră pentru independenţa şi funcţionarea eficientă a justiţiei, pentru statutul judecătorilor şi procurorilor.

Reprezentanţii celor două asociaţii solicită explicaţii publice de la membrii CSM care au absentat repetat de la şedinţele Plenului întrucât „calitatea de judecători şi procurori în care am votat componenţa Consiliului ne îndreptăţeşte la un asemenea demers, creându-le, în acelaşi timp, membrilor CSM obligaţia faţă de noi de a explica împrejurările care le justifică absenţa de la îndeplinirea obligaţiilor constituţionale şi legale ce le revin”, se arată în comunicatul citat.

„Potrivit art. 1 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este independent şi se supune în activitatea sa numai legii, iar membrii CSM răspund în faţa judecătorilor şi procurorilor pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului. Potrivit art. 23 din Legea nr. 317/2004, CSM funcţionează ca organ cu activitate permanentă, ceea ce înseamnă că activitatea membrilor Consiliului în Consiliu este prioritatea lor absolută, şi nu alte activităţi. AMR şi AJADO fac trimitere expresă la punerea piedicilor în activitatea CSM de către unii membri aleşi, la faptul că în data de 8 octombrie 2019 a fost a cincea oară când Plenul CSM nu s-a putut întruni din lipsă de cvorum, iar pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat puncte referitoare la validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), organizat în perioada 15 mai - 18 iunie 2019, numirea candidatului admis în funcţia de procuror şef al SIIJ, validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul SIIJ, desfăşurat în perioada 11 aprilie - 15 iunie 2019 şi numirea în funcţie a candidaţilor declaraţi admişi”, spun reprezentanţii AMR şi AJADO.

Potrivit celor două asociaţii, este „imperativ” ca opinia publică, judecătorii şi procurorii, să primească explicaţii concrete din partea membrilor CSM, în legătură cu motivele pentru care consideră că participarea la alte activităţi, neîntreruperea concediului de odihnă ori alte motive similare sunt mai importante decât a lăsa o structură de parchet fără procuror şef şi fără procurori care trebuie numiţi de Plenul CSM, ca urmare a concursurilor desfăşurate conform legii.

În acelaşi context, al absenţelor repetate ale unor membri aleşi ai CSM de la şedinţele Plenului, reprezentanţii AMR şi AJADO atrag atenţia că este în pericolul buna funcţionare a justiţiei, deoarece abia în data de 17 septembrie 2019, Plenul CSM a hotărât organizarea concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, conform unui calendar aprobat în acest scop, după ce, acest punct s-a aflat şi pe ordinea de zi a şedinţelor Plenului Consiliului din datele de 1 iulie 2019 şi 3 iulie 2019.

„De asemenea, abia în data de 17 septembrie 2019, Plenul CSM a aprobat Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere în magistratură, după ce acest punct a fost pe ordinea de zi a şedinţelor din datele de 20 iunie 2019, 24 iunie 2019, 1 iulie 2019 şi 3 iulie 2019. Această stare de lucruri s-a creat cu toate că la nivelul CSM se cunoaşte situaţia resurselor umane insuficiente şi realitatea potrivit căreia organizarea concursului de admitere la INM şi a concursului de admitere în magistratură sunt esenţiale pentru funcţionarea justiţiei. Nici vacanţa judecătorească şi nicio altă activitate desfăşurată de membrii CSM nu poate justifica această tergiversare, în condiţiile în care aceiaşi magistraţi clamează că le pasă de situaţia instanţelor, de normarea volumului de muncă al magistraţilor şi de calitatea actului de justiţie”, se mai arată în comunicatul citat.

Cele două asociaţii de magistraţi cer „impetrativ” explicaţii faţă de „această stare gravă de lucruri”.

„Atât cetăţenii români, cât şi judecătorii şi procurorii, au dreptul să cunoască motivele pentru care membrii CSM, absenţi repetat de la şedinţele Plenului CSM, au determinat ca ordinea de zi să rămână nesoluţionată sau amânată, cu privire la aceleaşi puncte, din iunie până în octombrie 2019”, potrivit documentului.

De asemenea, asociaţiile atrag atenţia că judecătorii si procurorii din CSM, ce au absentat repetat de la şedinţele Plenului CSM, au obligaţia să explice public motivele pentru care au ignorat dispoziţiile legale şi nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, în contextul în care, conform obligaţiei constituţionale, trebuie să contribuie la îndeplinirea rolului CSM de garant al independenţei justiţiei.

Comunicatul comun al Asociaţiei Magistraţilor din Romania şi al Asociaţiei Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului a fost semnat de preşedinţii celor două instituţii, respectiv judecătorii Andreea Ciucă şi Florica Roman.

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Viorica Costiniu, i-a transmis printr-un mesaj ministrului Justiţiei, Ana Birchall, că membrii CSM care nu se prezintă la şedinţe încalcă legea şi „se cred Dumnezei pe pământ”, deşi „roata morii se-nvârteşte”.

Taguri:
ajado,
amr,
csm

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici