ALARMANT: La Iaşi, tot mai mulţi oameni beau substanţe alcoolice toxice. Zeci de oameni au ajuns la spital, de la începutul anului

Douăzeci de persoane care au consumat substanţe alcoolice toxice, respectiv metanol şi etilenglicol, au ajuns, de la începutul anului până acum, la spitale din Iaşi, în timp ce în tot anul trecut s-au înregistrat doar cinci cazuri.

Urmărește
875 afișări
Imaginea articolului ALARMANT: La Iaşi, tot mai mulţi oameni beau substanţe alcoolice toxice. Zeci de oameni au ajuns la spital, de la începutul anului

ALARMANT: La Iaşi, tot mai mulţi oameni beau substanţe alcoolice toxice. Zeci de oameni au ajuns la spital, de la începutul anului

Din ce în ce mai multe persoane ajung, la Iaşi, în unitatea de primiri urgenţe şi la medicii nefrologi după ce au consumat substanţe alcoolice toxice, adică metanol şi etilenglicol.

Metanolul sau alcoolul metilic este alcoolul cu cea mai simplă structură chimică şi este foarte toxic. Derivaţi de-ai săi sunt folosiţi ca aditivi la combustibili sau solvenţi pentru lacuri şi vopsele. Etilenglicolul este folosit la antigel sau, spre exemplu, la lichidul de frână pentru motoarele hidraulice. Sunt însă persoane care voluntar sau involuntar consumă aceste două substanţe, iar viaţa lor este pusă în pericol. Dacă nu se intervine imediat în astfel de cazuri, rezultatul poate fi fatal.

Primele două cazuri au apărut în luna ianuarie a acestui an, când două persoane din localitatea ieşeană Butea, din aceaşi familie au murit după o intoxicaţie cu etilenglicol. De atunci nu este săptămână în care un astfel de pacient să nu ajungă în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului ”Sfântul Spiridon”.

Medicii urgentişti recunosc că nu a mai existat niciodată o perioadă atât de scurtă cu atât de multe persoane care consumă alcool toxic.

"Numărul de cazuri pe care noi îl avem în evidenţă din a doua jumătate a lui ianuarie până pe 15 aprilie este de 20 astfel de cazuri. Într-un caz a fost vorba doar de un transfer cu elicopterul din judeţul Neamţ către centrul universitar Iaşi, iar în 19 cazuri este vorba despre prezentări în UPU ale pacienţilor cu stare generală influenţată, uneoori comă, atunci când ei nu au conştientizat ingestia accidentală de alcool toxic, considerând că ei consumă alcool obişnuit. Din nefericire s-a constatat că este vorba despre un mix cu alcooli toxici - etilenglicol şi metanol", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, prof. univ.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD Iaşi.

Au fost însă şi cazuri în care diverse persoane au încercat să se sinucidă consumând astfel de substanţe.

O parte dintre pacienţi au fost trimişi către secţia de toxicologie a spitalului Spiridon, după ce au fost stabilizaţi în Unitatea de Primiri Urgenţe.

Nouă pacienţi însă au avut nevoie de tratament la Spitalul Parhon, unde există o clinică specializată în Nefrologie pentru că singurul tratament care îi poate salva este dializa.

"Viaţa pacienţilor este pusă în pericol chiar la cantităţi foarte mici, vorbim despre 50 sau 100 grame de alcool toxic. Este extrem de important ca pacientul să ajungă foarte rapid la dializă. Dializa este principala metodă prin care poate fi scos din organism toxicul. În afară de dializă este nevoie de un antidot, iar pentru aceste două intoxicaţii alcoolul normal este antidotul care se poate administra sub control în unitatea de terapie intensivă sau în centrul de primiri urgenţe. În primele trei luni, la Spitalul Parhon, în secţia de nefrologie, au fost nouă cazuri, toate admise pe terapie intensivă. Din fericire şase cazuri au fost salvate şi s-au externat, au plecat la domiciliu fără sechele”, a declarat dr. Ionuţ Nistor, medic nefrolog, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Parhon” Iaşi.

În tot anul trecut s-au înregistrat doar cinci persoane care au consumat substanţe alcoolice toxice şi au ajuns la spital.

Medicii trag un semnal de alarmă şi recomandă excluderea din consum a oricărui alcool care este fabricat artizanal sau care provine din recipiente neetichetate sau necunoscute. Sursa acestor intoxicări accidentale, spun medicii, a fost în marea majoritate a cazurilor intenţia de a consuma alcool obişnuit din surse necunoscute, care s-a dovedit a fi toxic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici