- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (23.09.2013, 10:46)
- Pacala Dana , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alexandru Arşinel, la Cluj pentru analize, după ce s-a simţit rău. Actorul va fi consultat şi de medici străini
Actorul Alexandru Arşinel, care la sfârşitul lunii august a fost supus unui transplant renal, a fost adus cu o ambulanţă, luni după-amiază, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, pentru a fi supus mai multe investigaţii medicale, după ce starea de sănătate i s-a deteriorat.
Urmărește
861 afișări
Actorul Alexandru Arşinel, aşteptat pentru analize la Cluj după ce s-a simţit rău (Imagine: Remus Badea/Arhiva Mediafax Foto)
Alexandru Arşinel a sosit, luni după-amiază, cu o cursă aeriană de la Bucureşti pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca, de unde a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la Institutul de Urologie şi Transplant Renal.
La intrarea în unitatea medicală, Arşinel a fost pus într-un scaun cu rotile, având o mască pe faţă, şi a urcat în lift fără a face declaraţii jurnaliştilor.
Alexandru Arşinel va fi consultat la Cluj şi de medici din Austria şi Italia pentru a se stabili care este motivul pentru care acesta se simte rău, spune profesorul Mihai Lucan, susţinând că deteriorarea stării de sănătate a actorului nu are legătură cu transplantul renal, ci cu stresul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Dan Luscalov, a declarat, luni, că, în funcţie de rezultatul unor analize, actorul Alexandru Arşinel ar putea fi reinternat în cadrul ICUTR.
"Domnul Arşinel este aşteptat, luni, pentru analize şi investigaţii medicale la ICUTR, după ce analizele efectuate de colegii de la «Carol Davilla» din Bucureşti au relevat o deteriorare a stării sale de sănătate, situaţie pe care actorul a pus-o pe seama stresului cauzat de mediatizarea negativă a cazului său de transplant. În funcţie de rezultatul analizelor, domnul Arşinel ar putea fi reinternat. Există şi posibilitatea ca, în urma rezultatelor analizelor, să i se schimbe medicaţia şi să se întoarcă la Bucureşti", a spus Luscalov.
Potrivit acestuia, stresul poate fi un factor care să ducă la deteriorarea stării de sănătate a unui bolnav care a suferit recent un transplant.
La rândul său, Alexandru Arşinel a declarat că va ajunge în cursul zilei de luni la ICUTR din Cluj-Napoca.
"Ultimele analize de la «Carol Davilla» nu au ieşit chiar bine, dar nu ceva alarmant. Mă duc, luni, la Cluj pentru un control, în cursul zilei voi ajunge. Am trecut printr-o perioadă de stres şi cei de la ICUTR Cluj vor să mă vadă. Sunt investigaţii medicale şi analize, să vedem cum îmi dozează medicamentele", a spus Arşinel.
Lucan: Arşinel va fi consultat şi de medici străini. Deteriorarea stării sale nu ţine de transplant
Alexandru Arşinel va fi consultat la Cluj şi de medici din Austria şi Italia pentru a se stabili care este motivul pentru care acesta se simte rău, spune profesorul Mihai Lucan, susţinând că deteriorarea stării de sănătate a actorului nu are legătură cu transplantul renal, ci cu stresul.
Şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca, Mihai Lucan, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că stresul afectează în mod direct evoluţia transplantului, fiind multiple lucrări care arată că "stresul scade imunitatea, iar scăderea imunităţii duce la creşterea toxicităţii medicaţiei imunosupresive".
El a precizat că Arşinel, a cărui stare de sănătate s-a deteriorat, va fi supus unor investigaţii amănunţite, iar din echipa medicală care îl va consulta vor face parte şi medici din Austria şi Italia.
"Arşinel va veni luni, o să-i facem investigaţii medicale, nu ştiu care este starea lui. O să-i facem consulturi interdisciplinare foarte extinse, inclusiv cu medici din Austria şi Italia. Trebuie să găsim o cale ca el să nu mai rezoneze la mizeria asta umană. Trebuie să găsim motivaţia evoluţiei lui actuale, pentru că nu ţine de transplant. Transplantul merge foarte bine, a fost controlat, intră bine sângele, iese bine, iese bine urina. Este vorba despre o afectare generală. Mă şi mir, e om bătrân, nu s-a mai întâlnit cu lăturile societăţii? Probabil că vârsta sensibilizează oamenii. Cert este că stresul afectează în mod direct evoluţia transplantului. Sunt multiple lucrări citate, care arată că stresul scade imunitatea, iar scăderea imunităţii duce la creşterea toxicităţii medicaţiei imunosupresive şi se pot produce diverse leziuni concomitente, unele grave. O să încercăm să îl readucem pe linia de plutire", a spus Lucan.
Potrivit acestuia, Alexandru Arşinel ar putea rămâne internat mai multe zile pentru că "sunt analize care nu pot fi făcute imediat".
Întrebat dacă specialiştii vor apela şi la un psiholog în cazul lui Arşinel, Lucan a afirmat că răspunsul "se află în interiorul întrebării".
Şeful ICUTR a subliniat că în cazul transplantului lui Arşinel nu are nimic de ascuns, nimic de reproşat nici lui, nici echipei sale, şi a susţinut că actorul "are dreptul la o intimitate a suferinţei lui".
"Este o consecinţă a stresului de care suferă de când a plecat din spital şi a dezbaterilor care nu au substanţă. Copiii care sunt manipulaţi şi mamele manipulate ca să facă o conjuncţie între transplantarea lui Arşinel şi moartea unor bolnavi de insuficienţă renală nu au legătură pur şi simplu. Sunt două tablouri care nu sunt pe acelaşi perete. Dacă se mai iveşte o dată ocazia şi trebuie să îl transplantez pe Arşinel, tot pe el îl transplantez, dacă se potriveşte la fel de bine ca şi data trecută, cu o singură modificare, am să îi şterg numele şi atunci dispare problema", a menţionat Mihai Lucan.
Şeful ICUTR Cluj-Napoca a precizat că rezultatele analizelor în cazul lui Alexandru Arşinel vor fi fundamentate medical, iar în momentul când va avea informaţii clare despre starea sa de sănătate, le va comunica şi va spune exact care este evoluţia bolnavului pe parcurs.
Actorul Alexandru Arşinel, director al Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, a suferit, la sfârşitul lunii august, un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. El a fost externat în 12 septembrie.
Şeful ICUTR, Mihai Lucan, declara că Alexandru Arşinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc.
Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, declara, în urmă cu o săptămână, că va depune, în numele asociaţiei pe care o conduce, în 27 septembrie, când se împlineşte un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal, o plângere penală şi va chema în judecată ICUTR Cluj "pentru ca justiţia să lămurească dacă în cazul Arşinel s-au respectat regulile şi criteriile privind efectuarea unui transplant".
Citeşte şi:
PLÂNGERE PENALĂ pentru a se stabili dacă s-au respectat criteriile de transplant la Alexandru Arşinel
Citeşte şi:
Asociaţia Transplantaţilor din România: Plângerea penală privind transplantul lui Arşinel ar putea duce la refuzul unor donatori
El menţiona că există "suspiciuni fireşti", legate de găsirea suspectă a unui rinichi după trei zile pentru o persoană, Alexandru Arşinel, "care nu a făcut nicio zi de dializă".
Plângerea penală pe care Emanuel Ungureanu vrea să o depună în cazul transplanului lui Alexandru Arşinel, împotriva Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Cluj, ar putea duce la refuzul unor potenţiali donatori, susţinea Consiliul director al Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR).
Ulterior, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Dan Luscalov, afirma că toţi pacienţii care se adresează ICUTR Cluj pentru transplant de rinichi sunt trataţi "ca pacienţi, nu în funcţie de numele şi renumele lor", singurul factor care decide rapiditatea transplantului fiind compatibilitatea.
Luscalov declara, miercuri, într-o conferinţă de presă, că au fost multe cazuri de pacienţi care au fost supuşi unor operaţii de transplant la o zi după ce s-au înscris pe lista de aşteptare a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, pentru că s-au dovedit compatibili cu rinichiul primit.
"Toţi cei care se adresează ICUTR Cluj sunt trataţi ca pacienţi, nu în funcţie de numele şi renumele lor, pacienţii fiind nevoiţi să respecte reguli şi etape pe care echipa de transplant le aplică tuturor. Oricât ar fi de mare dorinţa unor pacienţi de a se vindeca rapid, se supun unor reguli medicale de compatibilitate. Singurul factor care decide rapiditatea transplantului este compatibilitatea, indiferent de gravitatea bolii. Suntem performanţi, pentru că suntem nebuni. Transplantarea rapidă de la luarea pacienţilor în evidenţă este o realitate cotidiană. Sunt mulţi pacienţi care sunt supuşi intervenţiei de transplant la o zi după ce s-au înscris pe lista de aşteptare, avem pacienţi de 65 sau peste 70 de ani transplantaţi. Primează vârsta biologică, niciodată cea cronologică. Nu contează cine e pacientul, atâta vreme cât este compatibil cu donatorul", spunea Luscalov.
Potrivit acestuia, pe lângă aceste cazuri "fericite", sunt şi pacienţi care trebuie să vină de 14-16 ori la ICUTR Cluj până să fie compatibili cu un donator, iar alţii mor în timp ce sunt pe lista de aşteptare, din cauza diferenţei dintre numărul de pacienţi de pe lista de aşteptare şi numărul organelor disponibile.
În ceea ce priveşte cazul actorului Alexandru Arşinel, Luscalov spunea că boala acestuia era cunoscută din aprilie şi a fost chemat să se prezinte la ICUTR Cluj pentru teste, împreună cu alţi cinci pacienţi, şi "a avut norocul să fie cel mai potrivit şi a avut cea mai bună compatibilitate", fiind externat după două săptămâni.
"Celălalt rinichi al donatorului lui Arşinel a fost transplantat unei paciente de 29 de ani, care mai este încă internată", explica Dan Luscalov.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe