Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti: Unii reprezentanţi ai Guvernului văd bugetul ca un "ciolan" de împărţit între ministere

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) se declară dezamăgită de negocierile cu Guvernul privind finanţarea acordată Educaţiei şi afirmă că unii reprezentanţi ai Executivului văd bugetul de stat ca un "ciolan" care trebuie împărţit între ministere.

Urmărește
272 afișări
Imaginea articolului Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti: Unii reprezentanţi ai Guvernului văd bugetul ca un "ciolan" de împărţit între ministere

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti: Unii reprezentanţi ai Guvernului văd bugetul ca un "ciolan" de împărţit între ministere (Imagine: Shutterstock)

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a participat, luni, la o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului, pentru a discuta despre nemulţumirile studenţilor legate de finanţarea Educaţiei, se arată într-un comunicat remis, luni seară, agenţiei MEDIAFAX.

La întâlnire au participat Corneliu Vişoianu - consilier al premierului Victor Ponta, Gigel Paraschiv - secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, Alin Mitrică - secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene şi Irinel Ciocioc - consilier al ministrului Tineretului şi Sportului, care, potrivit ANOSR, "au încercat să dea răspuns la solicitările studenţilor cu privire la finanţarea educaţiei".

Cu acest prilej, studenţii au cerut garanţii din partea Guvernului privind respectarea articolului din Legea Educaţiei Naţionale care presupune alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, articol a cărui implementare a fost amânată de Ministerul Finanţelor până la 1 ianuarie 2014.

ANOSR reclamă faptul că, încă o dată, nu a existat nicio asumare clară cu privire la creşterea finanţării Educaţiei, care în ultimii ani s-a învârtit în jurul valorii de 3% din PIB.

"Ba mai mult, reprezentanţii Guvernului se ascund în spatele fondurilor europene pe care ar putea să le atragă universităţile, recomandând studenţilor să găsească ei soluţii pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, în condiţiile în care acest lucru este prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale şi în Pactul Naţional pentru Educaţie, semnat de toate partidele parlamentare în 2008. Prin urmare, se pare că din perspectiva Guvernului responsabilitatea creşterii finanţării educaţiei este fie a universităţilor, fie a studenţilor, nicidecum a guvernanţilor", se mai arată în comunicatul ANOSR.

În urma întâlnirii, cei de la ANOSR se declară dezamăgiţi de "atitudinea unor reprezentanţi ai Guvernului care văd bugetul de stat ca un «ciolan» care trebuie împărţit între ministere astfel încât să nu existe prea mari nemulţumiri de nicio parte".

"De pildă, consilierul ministrului Tineretului şi Sportului ne-a sugerat să ne uităm peste bugetele ministerelor din acest an, să analizăm care şi-au făcut treaba eficient sau nu şi să tăiem de la cei care nu au cheltuit banii eficienţi. Din punctul nostru de vedere, legea bugetului ar trebui să reprezinte viziunea Guvernului de dezvoltare a statului pe termen mediu şi lung, pentru că ea ar trebui să reflecte cel mai bine în ce vrea să investească statul şi ce rezultate vrea să primească în timp pe termen mediu şi lung. Astăzi nu am sesizat vreo viziune legată de modul în care se împarte bugetul, cel puţin nu una care să îi dea educaţiei importanţa cuvenită. Aşteptăm ca, după ce studenţii vor ieşi în stradă la mijlocul lunii noiembrie, agenda Prim-Ministrului să se elibereze şi să fie dispus să negocieze, pentru că observăm că momentan dialogul şi argumentele, oricât ar fi de bune, nu dau rezultate", spune preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş, citat în comunicat.

ANOSR precizează, în acelaşi context, că "necesitatea urgentă de alocare a 6% din PIB pentru educaţie" va fi dezbătută şi marţi, în cadrul unei mese rotunde, la Bucureşti, de către reprezentanţii grupurilor sociale implicate direct în domeniul educaţiei. Organizatorii sunt ANOSR, Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR), Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământul Preuniversitar (FNAP-IP), Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater", Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

La sfârşitul lunii septembrie, ANOSR anunţa că se pregăteşte să organizeze acţiuni de protest în următoarele săptămâni, dacă nu sunt soluţionate problemele legate de bugetul educaţiei, taxele de cămin şi burse.

În 21 octombrie, tot ANOSR a transmis o adresă prin care solicită o întâlnire cu premierul Victor Ponta, pentru a cere garanţii cu privire la bugetul alocat Educaţiei pentru 2014.

În 24 octombrie, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, le-a spus studenţilor de la Universitatea de Vest Timişoara, în cadrul unei întâlniri, că Guvernul nu poate promite că în bugetul pe 2014 vor fi prevăzuţi 6% din PIB pentru Educaţie, dar sumele vor fi mai mari faţă de acest an.

În replică, preşedintele Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara, Vlad Cherecheş, a anunţat că studenţii nu sunt mulţumiţi de acest răspuns şi că vor declanşa proteste în toate centrele universitare din ţară.

Potrivit lui Cherecheş, în 13 noiembrie, studenţii din toată ţara vor organiza mitinguri de protest, pentru a determina Guvernul să aloce 6% din PIB, în 2014, pentru Educaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici