- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alina Gorghiu cere Avocatului Poporului să sesizeze CC privind neconstituţionalitatea OUG privind desfiinţarea a 15.000 de posturi în învăţământ
Deputatul PNL Alina Gorghiu i-a solicitat, marţi, Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în vederea soluţionării unei excepţii de neconstituţionalitate a OUG 114/2009, prin care Exectivul a desfiinţat 15.000 de posturi în învăţământ.
Alina Gorghiu cere Avocatului Poporului să sesizeze CC privind neconstituţionalitatea OUG privind desfiinţarea a 15.000 de posturi în învăţământ (Imagine: Mediafax Foto)
"Considerăm că prin emiterea OUG nr. 114/2009 privind unele măsuri financiar-bugetare, Guvernul, potrivit tuturor argumentelor de mai sus, încălcând articolul din Constituţie referitor la delegarea legislativă, nu a respectat textul constituţional, depăşindu-şi grav atribuţiile. În sensul celor prezentate, apreciem că art. 16 din OUG nr. 114 este neconstituţional. Pe această cale, întelegem să invocăm excepţia de neconstituţionalitate a acestui articol din prezentul act normativ, solicitând Avocatului Poporului să sesizeze CC pentru solutionarea acestei excepţii", se arată în sesizarea lui Gorghiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
Alina Gorghiu argumentează în sesizarea sa neconstituţionalitatea art. 16 al OUG nr. 114/2009, care prevede că: "anexa nr. I la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 38/2004 privind unele măsuri în domeniul învăţământului, aprobată prin Legea nr. 568/2004, cu modificările ulterioare, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă".
Deputatul PNL invocă în acest caz faptul că "printr-o Ordonanţă de Urgenţă se face o modificare a numărului de posturi, modificare ce îşi va produce efectele peste 9 luni", pentru perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2010 numărul total de posturi fiind redus cu 15.000.
În plus, Gorghiu susţine că a fost încălcat art. 115 alin. (4) din Constituţie, potrivit căruia "Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora".
Deputatul PNL arată că motivarea Guvernului privind urgenţa măsurii este bazată pe "criza economică" şi "respectarea angajamentelor asumate de România prin semnarea acordurilor de împrumut cu organismele financiare internaţionale".
Deputatul PNL susţine că OUG 114 încălcă şi art. 1 alin. (4) din Constituţie, care prevede separaţia puterilor în stat, menţionând că, prin emiterea OUG, Guvernul şi-a depăşit atribuţiile, intrând în cele ale Parlamentului, dar şi aliniatul 5 al aceluiaşi articol potrivit căruia "în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie".
Pe de altă parte, Gorghiu susţine într-un comunicat de presă anexat sesizării, că ea constată, în urma fiecărei măsuri pe care o ia Guvernul Boc, în urma fiecărei ordonanţe sau proiect de lege, "modul neconstituţional în care Executivul înţelege să-şi onoreze prerogativele" şi, ca atare, reacţionează şi recurge "la litera legii pentru a sancţiona greşelile flagrante".
FSLI a sesizat Avocatul Poporului privind OUG 114/2009
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a sesizat Avocatul Poporului (AP), luni, cu privire la unele articole din OUG 114/2009 privind reducerea a 15.000 de posturi din sector, despre care susţin că sunt neconstituţionale şi solicită AP să sesizeze, la rândul său, Curtea Constituţională.
În sesizarea adresată Avocatului Poporului, sindicaliştii argumentează că Ordonanţa de Urgenţă 114/2009 blochează, pentru 2010, majorarea cuantumului punctului de pensie pentru luna decembrie a fiecărui an, cu cel puţin rata inflaţiei, prognozată pentru anul bugetar următor, aşa cum prevedeau dispoziţiile articolului 80, alineatul 1 din Legea 19/2000.
"Vă rugăm să observaţi că această ordonanţă de urgenţă este neconstituţională şi a fost emisă cu încălcarea prevederilor articolului 1, alineatul 5, aticolului 102, alineatul 1 şi 2, articolelelor 41, 47, 53, alineatul 1, articolului 115, alineatul 6, şi articolului 114 din Constituţia României", se arată în sesizarea sindicaliştilor.
Guvernul a elaborat această ordonanţă de urgenţă fără consultarea, obligatorie, a unuia dintre organismele sociale interesate în realizarea politicii interne, respectiv Consiliul Economic şi Social, mai susţine FSLI.
Ordonanţa 114/2009 afectează drepturile constituţionale ale personalului didactic, respectiv dreptul la un nivel de trai decent, dar şi dreptul la muncă şi la protecţia socială a muncii, se mai arată în sesizare.
"Textul criticat încalcă şi prevederile articolului 53, alineatul 1, din Constituţie, care reglementează expres şi limitativ în ce cazuri exerciţiul unor drepturi şi libertăţi poate fi îngrădit. (...). Or, niciunul dintre aceste cazuri nu motivează concedierea masivă a unui număr atât de mare de personal din învăţământ, măsură care derivă din prevederile articolului 16 a OUG 114/2009", se arată în sesizarea transmisă Avocatului Poporului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO