ANA: Vârsta de debut în consumul de droguri în România este de 10-11 ani. Cannabisul, pe primul loc

Vârsta medie de debut în consumul de droguri în România este de 10-11 ani, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog, precizând că cel mai cosumat drog din România este cannabisul, iar cele mai vulnerabile categorii în ceea ce priveşte consumul sunt cele defavorizate.

Urmărește
1544 afișări
Imaginea articolului ANA: Vârsta de debut în consumul de droguri în România este de 10-11 ani. Cannabisul, pe primul loc

ANA: Vârsta de debut în consumul de droguri în România este de 10-11 ani. Cannabisul, pe primul loc

„Vârsta de debut în consumul de droguri, şi aici depinde evident de substanţă, este undeva la 10-11 ani, mai scăzută la alcool şi tutun. În ceea ce priveşte categoriile de vârstă vulnerabile, dacă facem o comparaţie, şi analizăm populaţia pe 15-64 de ani, constatăm că grupa cea mai vulnerabilă este cea de 15-24 de ani, grupă căreia ne adresăm prin proiecte. Pe de altă parte, un studiu făcut la nivel european pe populaţia de 16 ani şcolarizată evidenţiază o prevalenţă a consumului de droguri de aproximativ 15,6%”, a declarat, miercuri, Diana Şerban, şef serviciu în cadrul Direcţiei pentru Reducerea Cererii de Droguri, din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Potrivit reprezentanţilor ANA, vârstă de debut este în scădere în România, cea ce înseamnă că tot mai mulţi copii experimentează consumul de droguri de la vârste tot mai fragede.

„În ceea ce priveşte principala substanţă de consum, pe ambele studii, şi pe populaţia generală cu accent pe segmentul 15-24 de ani, dar şi pe populaţia de 16 ani, cel mai consumat drog din România este cannabisul”, precizează Diana Şerban.

Reprezentanta ANA a mai explicat şi care sunt categoriile cele mai vulnerabile: „În ceea ce priveşte categoriile sociale vulnerabile, aici există o diferenţiere în funcţie de tipul de droguri consumat. Dacă vorbim de consumul de opiacee, vorbim de zona defavorizată din punct de vedere al venitului şi al condiţiilor de viaţă, dar şi din punct de vedere al familiei şi al apartenenţei la educaţie. Dacă vorbim de alte tipuri de substanţe, mai scumpe, cum este cocaina, aici vorbim de consum în zone unde puterea economică este mai ridicată”, a mai declarat Diana Şerban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici