- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.09.2015, 19:34)
- Elvira Gheorghita
ANALIZĂ - Noul an şcolar: Peste 170 de zile de cursuri, o vacanţă de iarnă mai lungă şi subvenţii la manuale de liceu
Noul an şcolar, în care sunt înscrişi peste trei milioane de elevi, are peste 170 de zile de cursuri, o vacanţă de iarnă mai lungă cu o săptămână, aceleaşi examene la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, iar pentru prima dată, liceenii din clasele XI-XIII primesc subvenţie de 55 de lei pentru manuale.
Urmărește
1503 afișări
ANALIZĂ - Noul an şcolar: Peste 170 de zile de cursuri, o vacanţă de iarnă mai lungă şi subvenţii la manunale de liceu (Imagine: Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)
Elevii revin de luni la şcoală, în noul an fiind, ca de fiecare dată, şi bune, şi rele. Sunt şcoli despre care directorii şi părinţii spun că "se întorc după soare", pentru că sunt proaspăt renovate, au pereţi pictaţi, iar mobilierul şi tablele sunt noi.
La polul opus sunt unităţile de învăţământ "uitate de lume", în care şantierele par că nu se termină niciodată, copiii sunt înghesuiţi în clase care nu au mai fost renovate de un deceniu sau încă mai învaţă la lampă. La începutul lunii septembrie erau încă în curs de renovare aproximativ 800 de clădiri ale unităţilor de învăţământ, din totalul de 19.000 de şcoli.
Mai sunt şi şcolile neautorizate sanitar, pentru că spaţiile nu mai corespund cerinţelor mileniului III, iar în câteva cazuri, pentru că au grup sanitar în curte sau nu au apă curentă. Sunt şi situaţii în care şcolile nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare pentru că lipseşte personalul din cabinetele medicale, locurile rămânând vacante întrucât la concursurile anunţate nu s-au prezentat medici şi asistente interesate de aceste posturi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Noutăţile anului şcolar 2015-2016
Cu două săptămâni înainte de începerea cursurilor, Ministerul Educaţiei a modificat structura noului an şcolar, care fusese stabilită iniţial în iulie, prin ordin de ministru. Una dintre schimbările aduse prin noul document este aceea că elevii vor avea o vacanţă de iarnă prelungită de la două la trei săptămâni, respectiv din 19 decembrie până în 10 ianuarie. Vacanţa de vară va începe însă cu o săptămână mai târziu, respectiv nu din 17 iunie, cum era prevăzut iniţial, ci din 24 iunie.
O altă schimbare este aceea că vacanţa de vară nu se mai termină pe 4 septembrie 2016, pentru ca anul şcolar 2016-2017 să înceapă cu o săptămână mai devreme, cum prevedea structura aprobată anterior, ci pe 11 septembrie.
Şi tot cu puţin timp înainte de începerea cursurilor, Guvernul a decis ca elevilor din clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a din învăţământul liceal de stat să li se deconteze cheltuielile pentru achiziţionarea de manuale şcolare, în limita a 55 de lei. Aproximativ 362.00 de elevi vor primi aceşti bani pentru manuale, însă acestea trebuie să fie dintre cele de pe lista aprobată de Ministerul Educaţiei. Liceenii îşi vor recupera banii cheltuiţi pentru manuale după ce depun la secretariatul şcolii o solicitare scrisă şi factura pentru cărţile cumpărate.
Şi tot din acest an şcolar, elevii din clasele a III-a vor primi, cel mai probabil în prima parte a semestrului întâi, noi manuale, cele vechi fiind folosite ca materiale auxiliare până la sfârşitul anului.
Pentru prima dată, la începutul cursurilor, religia are un nou statut, adoptat în semestrul doi din anul şcolar trecut. Peste 90 la sută dintre elevi vor învăţa religia ca urmare a propriei opţiuni pentru această disciplină.
175 de zile de cursuri şi aproximativ 30 de zile de vacanţă
Anul şcolar 2015-2016 va avea 175 zile de cursuri, din 14 septembrie până în 24 iunie, prima vacanţă va fi în săptămâna 31 octombrie - 8 noiembrie, pentru învăţământul primar, urmată de vacanţa de iarnă, din 19 decembrie până în 10 ianuarie, cea intersemestrială, în 6-14 februarie şi cea de primăvară, din 23 aprilie până în 3 mai.
Conform calendarului, anul şcolar 2015-2016 va avea 36 de săptămâni de cursuri. Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului de Bacalaureat. Cursurile claselor terminale se încheie în 3 iunie 2016.
Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind pentru probele de la Evaluarea Naţională. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în 17 iunie 2016.
Noul an şcolar este structurat pe două semestre. Semestrul I începe în 14 septembrie, iar prima vacanţă va fi în perioada 31 octombrie - 8 noiembrie, pentru elevii din clasele pregătitoare şi cei din clasele I-IV, dar şi pentru copiii de la grădiniţă.
Citeşte şi: Peste 10.000 de turişti români riscă să piardă banii de vacanţă din cauza schimbării anului şcolar
Vacanţa de iarnă este programată de sâmbătă 19 decembrie 2015 până duminică 10 ianuarie 2016. Din 11 ianuarie până în 5 februarie 2016 continuă cursurile semestrului întâi, iar vacanţa intersemestrială va începe sâmbătă 6 februarie şi se va încheia duminică 14 februarie.
Semestrul al doilea începe în 15 februarie şi se încheie vineri 24 iunie, în perioada 23 aprilie - 3 mai 2016 fiind programată vacanţa de primăvară.
Înainte de vacanţa de primăvară, săptămâna 18-22 aprilie 2016 este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului "Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!". Clasele din învăţământul preşcolar şi primar pot planifica activităţile din programul "Şcoala altfel" în altă perioadă din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de 27 mai 2016. Decizia de schimbare a datei de desfăşurare a programului va fi luată de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, după consultarea cadrelor didactice.
Din 25 iunie până în 11 septembrie, elevii vor fi în vacanţa de vară, anul şcolar 2016-2017 urmând să înceapă din 12 septembrie.
Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul din 2016
Noul an şcolar nu aduce noutăţi privind organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale şi admiterii în liceu. Astfel, după algoritmul inaugurat în urmă cu doi ani, media de admitere în liceu se va calcula ca medie ponderată între media de la Evaluarea Naţională (75 la sută) şi media notelor din gimnaziu (25 la sută).
Evaluarea Naţională a elevilor din clasa a VIII-a se va desfăşura la aceleaşi discipline ca cele din acest an, elevii vor susţine examenele sub supraveghere video, iar repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape.
În anul şcolar care începe la 14 septembrie rămân evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, aceste verificări fiind introduse, în premieră, în 2013-2014. Evaluările permit stabilirea nivelului de pregătire al elevilor din aceste clase, iar rezultatele nu vor fi trecute în catalog.
Citeşte şi: REPORTAJ - Cât îi costă pe părinţi pregătirea copiilor pentru noul an şcolar: "Ai, n-ai, trebuie să cumperi de toate să fie în rândul lumii"
Şi în acest an şcolar vor fi simulări ale examenelor naţionale, pe care le vor susţine atât elevii claselor terminale (a VIII-a şi a XII-a), cât şi cei de clasa a XI-a.
Examenul de bacalaureat din 2016 va fi susţinut la aceleaşi probe ca şi în acest an, în două sesiuni. Elevii care în 2016 vor absolvi liceul vor avea mai întâi probe de evaluare a competenţelor la limba română, limba maternă şi limbă străină, dar şi proba de competenţe digitale. Vor urma apoi probele scrise, la limba şi literatura română, la limba şi literatura maternă, apoi proba obligatorie a profilului, respectiv matematică, pentru absolvenţii profilului real, şi istorie, pentru cei de la uman, şi proba la alegere a profilului şi specializării.
Majorarea salariilor cadrelor didactice, între speranţe şi promisiuni
Ca în fiecare an, profesorii, blazaţi de creşterea continuă a obligaţiilor, monitorizaţi de camerele de supraveghere sau de părinţi, cu salarii pentru care colegii lor europeni nu s-ar deranja să plece de acasă, trebuie să revină la clasă. Totuşi, pentru prima dată după mulţi ani, au speranţa că din octombrie vor primi mai mulţi bani, iar noua lege a salarizării, preconizată a intra în vigoare în acest an şcolar, după cum le-au promis guvernanţii, le-ar putea ajusta veniturile.
Majorarea salariilor din educaţie a fost subiect de discuţie într-o întâlnire la Guvern, la care a fost prezent şi premierul Victor Ponta, unde au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente de creştere, dar s-a convenit o amânare a discuţiilor până în 15 septembrie, când vor putea fi "elemente concrete", aşa cum promitea ministrul Educaţiei.
Sindicatele cereau găsirea unei soluţii pentru acordarea unei majorări de 10-15 la sută a salariilor din educaţie, pentru că astfel, având în vedere că dascălii au primit cinci la sută în plus în martie şi vor mai primi tot atât din septembrie, până la sfârşitul anului ar beneficia de o creştere apropiată de cea din sănătate, de 25 la sută.
Citeşte şi: STRUCTURA anului şcolar 2015-2016: 177 de zile de cursuri, din 14 septembrie până în 17 iunie. Elevii vor avea 34 zile de vacanţă
Sindicaliştii invocau şi un acord din 2014, încheiat de sindicatele din educaţie cu Guvernul, care prevedea că până în anul 2017 salariile ar fi trebuit să crească cu 34 la sută.
Mai mult, s-a discutat şi de o finalizare la 1 octombrie a proiectului Legii salarizării şi de aprobarea noului act normativ în Parlament până la 1 noiembrie. Majorarea prevăzută iniţial pentru educaţie, în propunerea de proiect, era de 60 la sută. Ulterior, grila de salarizare pentru educaţie a fost modificată, s-au propus măriri mai mari de salarii pentru debutanţi.
În prezent, salariu minim brut pe ţară este de 1.050 de lei, în timp ce salariul unui învăţător debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) şi al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar după majorarea de 5 la sută de la data de 1 septembrie 2015 prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut (857 de lei net) pentru învăţătorul debutant şi la 1.189 de lei brut (871 lei de net) pentru profesorul debutant. Mai mult, începând din 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei, ceea ce impune o majorare a salariilor din învăţământ.
De hotărârea care va fi luată în privinţa majorării salariilor profesorilor vor depinde eventualele decizii privind protestele în educaţie.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Peste 10.000 de turişti români riscă să piardă banii de vacanţă din cauza schimbării anului şcolar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe