Anchetă a DSVSA în cazul de toxiinfecţie alimentară de la Oradea, unde o fetiţă a murit la spital

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a început o anchetă în cazul de toxiinfecţie alimentară înregistrat la Oradea, unde o fetiţă de cinci ani a murit, iar alte zece persoane au ajuns la spital, şeful instituţiei susţinând că DSP a anunţat cu întârziere cazul.

Urmărește
64 afișări
Imaginea articolului Anchetă a DSVSA în cazul de toxiinfecţie alimentară de la Oradea, unde o fetiţă a murit la spital

Anchetă a DSVSA în cazul de toxiinfecţie alimentară de la Oradea, unde o fetiţă a murit la spital (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Mircea Gelu Budău, afirmă că o echipă de specialişti a început o anchetă în cazul toxiinfecţiei alimentare în urma căreia 11 persoane au fost internate la spital, iar una dintre ele, o fetiţă de cinci ani, a murit, subliniind însă că instituţia a fost anunţată abia luni de DSP, la două zile după apariţia focarului.

"Primele simptome ale toxiinfecţiei au apărut în data de 22 mai, iar când am ajuns noi mai erau internate doar opt persoane la Secţia de Boli Infecţioase. DSP Bihor a notificat DSVSA Bihor cu o întârziere de două zile, situaţie care ar fi putut duce la apariţia altor cazuri de boală", afirmă directorul DSVSA Bihor.

Potrivit acestuia, cele 11 persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară după ce au consumat, vineri, prăjitură de casă.

"DSVSA Bihor a identificat provenienţa materiilor prime folosite în prepararea alimentelor incriminate şi a reţinut de la consum 33 de ouă dintr-un total de 53 de ouă aduse în Oradea de un producător particular în data de 18 mai", spune Budău.

El susţine că ouăle reţinute au fost trimise la laborator de specialitate "pentru detalierea examenelor şi identificarea agentului etiologic".

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Marius Pîrcioagă, a refuzat iniţial să furnizeze un punct de vedere privind situaţia prezentată de şeful DSVSA, spunând doar că "este o teorie" faptul că alţi oameni s-ar fi putut îmbolnăvi.

Ulterior, în urma unei discuţii cu şeful DSVSA, şeful DSPl a revenit şi a declarat: "Am descâlcit iţele împreună cu domnul Budău şi am ajuns la concluzia că, fiind focar familial, deci nu a fost public, nu aveam obligaţia să îi anunţăm într-un sistem de alertă rapidă, indiferent de numărul celor afectaţi. În acest caz, focarul a fost în casă, în familie, şi nu s-a putut ramifica".

El a precizat că ancheta este încă în derulare, se studiază toate actele medicale, iar toate persoanele spitalizate au fost externate.

O femeie din Oradea a cerut Ministerului Sănătăţii să declanşeze o anchetă la Spitalul de Pneumoftiziologie din municipiu, acuzându-i pe medici că nu au intervenit la timp şi i-au administrat un tratament greşit fetiţei sale de 5 ani, care a murit, luni dimineaţă, în urma unei toxiinfecţii alimentare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, dr. Emil Boţcău, fetiţa, Patricia A., în vârstă de cinci ani, a fost internată, alături de alte zece persoane, la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie din Oradea, cu diagnosticul de toxiinfecţie alimentară.

Mama fetiţei, Delia Scorţe, şi ea internată cu toxiinfecţie alimentară, a declarat că fetiţa îşi revenise aproape complet, când, duminică seară, starea ei s-a agravat.

"A intrat în frisoane puternice. Am alergat la medici, dar 20 de minute nu am găsit pe nimeni, iar în final a venit o asistentă. Avea temperatură 42 şi i-a scăzut foarte, foarte greu. Nu mai răspundea la comenzi, am aşteptat trei ore ca să scadă temperatura, ceea ce nu s-a întâmplat. Abia atunci au chemat ambulanţa şi au transferat-o la spitalul de copii (Spitalul Municipal Gavril Curteanu -n.r.)", a explicat femeia.

"Cei de acolo mi-au spus că a ajuns mult prea târziu. Măcar la 42 de grade să o fi transferat!", a adăugat mama fetiţei.

Medicii au internat-o pe fetiţă, care era în comă, la secţia de terapie intensivă, dar nu au mai putut face nimic pentru a o salva.

Marţi, familia fetiţei a depus plângere penală împotriva a doi medici de la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie, pentru ucidere din culpă, şi cere ca acestora să li se ridice dreptul de a profesa.

Mama fetiţei, Delia Scorţe, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că avocatul familiei, Bogdan Meşter, a depus, în cursul acestei zile, o plângere la Parchetul Judecătoriei Oradea, acuzându-i pe cei doi medici care s-au ocupat de cazul micuţei de ucidere din culpă şi de neglijenţă în serviciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici