- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.12.2012, 17:49)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Andronescu: Mă voi bate în Parlament pentru cel mai mare buget al Educaţiei
Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat miercuri că se va bate în Parlament pentru cel mai mare buget al Educaţiei, precizând că în 2012 învăţământul a primit 2,38%, adică cea mai mică sumă alocată vreodată.
Urmărește
317 afișări
Ecaterina Andronescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)
"Mă voi bate în Parlament pentru cel mai mare buget pentru Educaţie. Ordonanţa de astăzi reglează finanţarea învăţământului până la aprobarea legii bugetului de stat. Deocamdată nu ştim care va fi bugetul pe care-l va avea Educaţia în 2013. Până la aprobarea legii bugetului, finanţarea se va face pe legea bugetului vechi din 2012", a spus ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, răspunzând unei întrebări privind amânarea alocării a 6% din PIB pentru Educaţie până în 2014.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Ministrul a precizat de câteva ori că promite să se bată pentru un buget cât mai mare alocat în 2013 pentru Educaţie.
"Vă promit că mă voi bate în Parlament. Ordonanţa nu a reglementat faptul că nu se poate aloca 6% din PIB pentru Educaţie şi este prematur să discutăm înainte de a avea legea bugetului. Sunt convinsă că pentru 2013 va fi un buget substanţial mai mare. Mă bazez pe declaraţiile celor care sunt liderii, celor care au câştigat alegerile şi care au spus totodeauna că educaţia şi sănătatea sunt două priorităţi pentru domniile lor", a mai spus Ecaterina Andronescu.
Ministrul Educaţiei a evitat să anunţe cu ce procent din PIB va merge în Parlament pentru Educaţie, dar a precizat că va fi unul suficient.
Totodată, Ecaterina Andronescu a făcut menţiunea că nu a stat cu "mâinile încrucişate" aşteptând să vină bani numai de la bugetul de stat.
"Nu am stat cu mâinile încrucişate aşteptând numai resurse de la bugetul de stat. Am discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene şi vom avea de la exerciţiul buget următoarele semne importante pe formarea resurselor umane, pe care încercăm să le alocăm pe priorităţile pe care le are Educaţia", a mai spus Andronescu.
Ministrul a precizat că printre priorităţile aflate în discuţii în acest moment sunt obţinerea fondurilor pentru atelierele şi şcolile profesionale, susţinerea elevilor care fac aceste şcoli, dar şi pentru atelierele de practică din liceele tehnologice.
De asemenea, Andronescu a spus că Ministerul Educaţiei poartă negocieri şi cu Banca Mondială, care a susţinut mult timp învăţământul românesc şi pentru alte proiecte.
Guvernul va amâna din nou, până în 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie să asigure finanţarea sistemului educaţional cu minimum 6% din PIB, o cotă de finanţare care nu a fost niciodată alocată sistemului de învăţământ de la impunerea prin Legea educaţiei a acestei măsuri.
Legea educaţiei naţionale, aprobată la începutul anului 2011, prevede că pentru finanţarea educaţiei naţionale este alocat anual, din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale, minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv. Suplimentar, unităţile şi instituţiile de învăţământ pot obţine şi utiliza autonom venituri proprii.
Aceeaşi lege stabileşte că, pentru activitatea de cercetare ştiinţifică, este alocat anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.
Legea a fost adoptată în ianuarie 2011, dar cu un termen de graţie de un an, până la 1 ianuarie 2012, pentru ca Guvernul să asigure educaţiei această cotă de finanţare.
Termenul pentru aplicarea acestei măsuri a fost amânat însă de Guvernul Boc, de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, cu argumentul că această cotă de finanţare impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei în anii 2012 şi 2013. În strategia fiscal-bugetară a Guvernului Boc se arăta de altfel că acest termen va fi amânat până în 2014.
La acel moment, vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, actual ministru al Educaţiei, a declarat că decizia Guvernului de a amâna până în 2014 alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie este ilegală şi va degrada până la colaps învăţământul.
Ea afirma că amânarea aplicării cu doi ani a Legii educaţiei, care prevede obligativitatea alocării a şase procente din PIB pentru Educaţie, va face ca subfinanţarea învăţământului să devină critică.
O decizie similară este luată însă în calcul acum şi de Guvernul Ponta, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor şi care prevede că acest termen va fi din nou amânat, de această dată până la 1 ianuarie 2014.
Guvernul nu a prezentat încă proiectul de buget pentru anul viitor.
Surse oficiale au declarat că proiectul de ordonanţă a fost aprobat în această formă în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Anul trecut, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a trimis un memoriu comisarului european Androulla Vassiliou în care arăta că Guvernul încalcă prevederile Legii educaţiei privind cota de finanţare destinată acestui domeniu.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe