- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.12.2013, 21:45)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Angajaţii trebuie informaţi şi consultaţi în toate problemele companiei - proiect
Companiile cu peste 20 de angajaţi ar putea fi obligate să îi informeze şi să îi consulte pe reprezentanţii angajaţilor în toate problemele companiei, de la situaţia financiară până la transferuri de producţie sau fuziuni, potrivit unui proiect de HG al Ministerului Muncii.
Urmărește
595 afișări
Angajaţii trebuie informaţi şi consultaţi în toate problemele companiei - proiect (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Personelor Vârstnice (MMFPSPV) a elaborat un proiect de hotărâre de guvern (HG) privind procedurile de informare, consultare şi alte modalităţi de implicare a angajaţilor, care a fost discutat deja cu partenerii sociali, dar nu a fost încă pus în dezbatere publică.
Potrivit proiectului, conducerea întreprinderii prezintă organului de reprezentare (structura care îi reprezintă pe angajaţi, în scopul informării şi consultării acestora) agenda şedinţelor organului de administrare sau, dacă este cazul, ale organului de conducere şi de control, precum şi copiile tuturor documentelor transmise adunării generale a acţionarilor, după caz, cu cel puţin trei zile lucrătoare înainte", prevede un articol din documentul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Organul de reprezentare are dreptul de a fi informat şi consultat şi, în acest scop, de a se întâlni cu reprezentanţii mandataţi ai angajatorului cel puţin trimestrial sau de câte ori este nevoie, la solicitarea lui.
Întâlnirile pot fi solicitate pentru a discuta despre structura, situaţia economică şi financiară, evoluţia probabilă a activităţilor, a producţiei şi a vânzărilor, situaţia şi evoluţia probabilă a ocupării forţei de muncă, a investiţiilor, precum şi schimbările substanţiale privind organizarea, introducerea unor noi metode de lucru sau a unor noi procedee de producţie, transferuri de producţie, fuziuni, reduceri de capacitate sau închideri de întreprinderi, unităţi sau părţi importante din acestea, dar şi la concedierile colective.
"În eventualitatea unor situaţii care afectează în măsură considerabilă interesele angajaţilor, în special în eventualitatea unor reamplasări, transferuri, închiderea întreprinderii ori disponibilizări colective, organul de reprezentare are dreptul de a fi informat înaintea luării unei decizii în aceste privinţe. De asemenea, angajatorul va invita reprezentanţii angajaţilor (reprezentanţii organizaţiilor sindicale sau persoanele alese şi mandatate să reprezinte angajaţii, potrivit legii, n.r.) pentru informare şi consultare cu privire la măsurile care afectează în mod semnificativ interesele angajaţilor în termen de trei zile de la comunicarea privind situaţiile menţionate", se mai arată în proiectul de act normativ care încă nu a fost pus în dezbatere publică.
Proiectul de HG prevede că reprezentanţii angajaţilor şi cei mandataţi ai angajatorului decid, prin acord scris, modalităţile de informare, consultare şi alte mecanisme de implicare a angajaţilor în activitatea întreprinderii.
De asemenea, pentru derularea negocierilor unui acord privind implicarea angajaţilor, reprezentanţii acestora pot solicita să fie asistaţi de experţi, care vor putea asista, cu titlu consultativ, la reuniunile de negociere.
Potrivit proiectului, întreprinderea trebuie să suporte cheltuielile reprezentanţilor angajaţilor, pentru ca aceştia să îşi poată îndeplini misiunea în mod corespunzător. De asemenea, compania ar trebui să suporte şi cheltuielile pentru un expert care asistă angajaţii.
Proiectul de HG mai prevede că, în măsura în care este necesar pentru realizarea sarcinilor ce le revin, membrii organului de reprezentare au dreptul la un concediu de formare, fără diminuarea drepturilor salariale.
Iniţiatorii proiectului de act normativ arată, în nota de fundamentare, că dreptul la informare şi consultare al angajaţilor este reglementat, în prezent, prin Legea nr. 467/2006, iar pentru angajaţii societăţilor europene cu sediul în România se aplică prevederile HG nr. 187/2007.
Conform acestei HG, reprezentanţii angajaţilor din societăţile europene implicaţi în proceduri de informare, consultare şi eventual negociere beneficiază de o serie de drepturi privind concediul de formare şi suportarea unor cheltuieli necesare derulării activităţii lor.
Iniţiatorii proiectului precizează că pentru angajaţii altor societăţi cu sediul în România nu sunt reglementate nici drepturile la informare, consultare şi implicare ale angajaţilor, nici procedurile aferente, ceea ce a generat o discrepanţă evidentă în exercitarea drepturilor salariaţilor.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024