ANRCTI devine Agenţia Naţională de Comunicaţii

Autoritatea Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) a fost reorganizată în Agenţia Naţională de Comunicaţii, procedură similară celei utilizate la reorganizarea Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, astfel că Dan Georgescu nu mai poate solicita şefia instituţiei.

Urmărește
1148 afișări
Imaginea articolului ANRCTI devine Agenţia Naţională de Comunicaţii

ANRCTI devine Agenţia Naţională de Comunicaţii

Constantin Tedorescu, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, a declarat agenţiei MEDIAFAX că Executivul a decis reorganizarea ANRCTI "pentru a exista o singură entitate care gestionează resursele statului în domeniu, respectiv numerotaţia telefonică, spectrul radio, domeniile .ro".

Noua instituţie, care va prelua şi atribuţiile ANRCTI, se va numi Agenţia Naţională de Comunicaţii.

Întrebat dacă în aceste condiţii Dan Georgescu va conduce noua structură, secretarul de stat a afirmat că, probabil, va fi numit altcineva ca preşedinte.

Într-un comunicat emis ulterior, Guvernul anunţă înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANC), instituţie publică cu personalitate juridică în subordinea Guvernului, finanţată integral din venituri proprii, prin reorganizarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, care se desfiinţează, şi a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică-ICI Bucureşti, aflat în coordonarea Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

"Actul normativ adoptat are în vedere consolidarea în sarcina aceleiaşi instituţii a atribuţiilor referitoare la administrarea şi gestionarea TLD (top level domain) ".ro", precum şi a SLD (second level domain) ".eu" pentru numele de domenii rezervate de România. Astfel, ANC are ca rol fundamental punerea în aplicare a politicii naţionale în domeniul comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale, echipamentelor radio şi echipamentelor terminale de comunicaţii electronice, inclusiv din punctul de vedere al compatibilităţii electromagnetice, tehnologiei informaţiei şi serviciilor poştale", se arată în comunicat.

Noua instituţie poate stabili tarife de acreditare, de agreare sau de omologare care constituie venituri proprii. Cuantumul şi modul de achitare a tarifelor de acreditare, de agreare sau de omologare se stabilesc prin decizie a ANC.

Structura va avea sediul central în municipiul Bucureşti, precum şi structuri teritoriale necesare desfăşurării obiectului său de activitate. ANC se organizează şi funcţionează sub coordonarea primului-ministru, iar bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei se aprobă prin hotărâre de Guvern.

"Conducerea ANC este asigurată de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi numiţi de primul-ministru pe o perioadă de cinci ani", conform comunicatului.

ANC preia bugetul, patrimoniul, numărul de posturi şi personalul fostei Autorităţi Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, iar de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică-ICI Bucureşti va prelua personalul de specialitate cu atribuţii specifice în domeniul tehnologiei informaţiei. Personalul preluat în condiţiile acestei ordonanţe de urgenţă îşi păstrează drepturile salariale de la data preluării.

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă aprobate joi, Guvernul va aproba regulamentul de organizare şi funcţionare al Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii.

Curtea de Apel a hotărât, joi, prin ordonanţă prezidenţială, suspendarea revocării lui Dan Georgescu din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), precum şi a numirii lui Liviu Nistoran în această poziţie.

Consilierul pe probleme juridice al premierului Călin Popescu Tăriceanu, Tudor Chiuariu, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul va ataca la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie hotărârea Curţii de Apel prin care instanţa a hotărât suspendarea revocării lui Dan Georgescu din funcţia de preşedinte al ANRCTI, precum şi a numirii lui Liviu Nistoran în această poziţie.

Dan Georgescu a mers, joi, la sediul ANRCTI, pentru reluarea activităţii în calitate de preşedinte al instituţiei, dar nu a putut intra în birou pentru că uşa era încuiată.

El a mai spus că deţine informaţii potriviti cărora pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului se află un proiect de act normativ care vizează desfiinţarea instituţiei.

"Sper că acest document să nu fie aprobat, mai ales că OUG 134/2006 privind înfinţarea instituţiei, se află în dezbatere în Parlament, fiind adoptată de Camera Deputaţilor şi urmează să fie discutată de Senat. Juriştii cu care m-am consultat au spus că este imposibilă desfiinţarea unei instituţii aflată într-o astfel de situaţie", a afirmat Georgescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici