- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (18.05.2016, 12:57)
- Monica Moanea
ANSVSA: Caise şi nectarine provenite din Turcia au fost retrase de la consum
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras de la consum caise şi nectarine provenite din Turcia, deoarece depăşeau limita maximă admisă pentru un fungicid.
Urmărește
792 afișări
ANSVSA: Caise şi nectarine provenite din Turcia au fost retrase de la consum (Imagine Hepta / Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat, în urma verificărilor din perioada 5-11 mai, inspectorii ANSVSA au descoperit "depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise şi nectarine, provenite din Turcia".
"În prima situaţie, facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiză a arătat o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl", se mai spune în comunicat.
Kresoxim-metyl este fungicid utilizat pentru controlul rapănului (scab) şi a altor boli fungice pe o gamă largă de culturi: sfeclă de zahăr; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan etc.
La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 de kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantităţii de fructe, care a fost găsit în depozitul unităţii, în stare avansată de depreciere, a fost distrus.
Potrivit ANSVSA "în ceea ce priveşte nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, în cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depăşire a limitei maxime admise pentru acelaşi fungicid".
În prezent, operatorul economic desfăşoară operaţiunea de retragere a fructelor din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.
În perioada 5 - 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume şi fructe provenite din ţări terţe, din care au fost prelevate 46 de probe. La două dintre acestea rezultatele analizelor au evidenţiat depăşiri ale limitei maxime admise (probele prelevate din lotul de caise şi cel de nectarine menţionate), restul probelor având rezultate conforme.
"Menţionăm că, atât pentru proba prelevată din lotul de caise, cât şi pentru cea prelevată din lotul de nectarine, depăşirea limitelor maxime înregistrată nu produce efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sănătatea, în urma unui consum îndelungat a unor cantităţi mari de produs contaminat", mai informează ANSVSA.
Citeşte şi: Activitatea voluntarilor care acţionează în situaţii de urgenţă, considerată experienţă profesională
Citeşte şi: Tarifele rovinetelor vehiculelor de transport cu masă mai mare de 3,5 tone, modificate de Guvern
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe