ANSVSA: În zona Murighiol nu mai există alte suspiciuni de gripă aviară
În zona localităţii tulcene Murighiol unde, la sfârşitul lunii noiembrie, într-o gospodărie, a fost identificat virusul aviar H5N1, nu mai există alte suspiciuni de gripă aviară, a informat, marţi, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
ANSVSA: În zona Murighiol nu mai există alte suspiciuni de gripă aviară
Începând cu data de 27 noiembrie au fost inspectate în zona de protecţie (cu o rază de 3 km) 410 gospodării cu 5.307 de păsări, de unde s-au prelevat 182 de probe de sânge. În zona de supraveghere (cu o rază de 10 km), au fost inspectate 214 de gospodării cu 5.315 păsări. De asemenea, de pe teritoriul judeţului Tulcea, exceptând zonele de protecţie şi supraveghere, au fost recoltate 60 probe sânge de la galinacee şi de la palmipede. Toate probele sunt supuse investigaţiilor de laborator pentru depistarea virusului gripal aviar, a adăugat sursa citată.
Totodată, rămân în vigoare restricţiile privind mişcarea animalelor, transportul şi comercializarea păsărilor şi a produselor provenite de la acestea, precum şi filtrele instalate la intrările, ieşirile şi debarcaderul din localitatea Murighiol.
Mariţi, sub coordonarea Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării, Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România şi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor/ În cadrul întâlnirii de lucru a fost analizat „Protocolul privind procedura de control a vânătorii păsărilor sălbatice pe teritoriul judeţului Tulcea” şi s-a stabilit „Cadrul procedural de monitorizare şi raportare săptămânală a supravegherii circulaţiei păsărilor
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
Cu o zi în urmă, ANSVSA transmitea că Laboratorul Comunitar de Referinţă pentru Gripă Aviară din Weybridge, Anglia, a confirmat primirea virusurilor izolate, înregistrarea lor în baza europeană de virusuri şi începerea cercetării asupra acestora.
Toate probele examinate în laborator, cu excepţia celor provenite din gospodăria unde a fost diagnosticată gripa aviară, au rezultate negative pentru virusul H5N1, preciza sursa citată.
Autoritatea confirma, miercurea trecută, un focar de gripă aviară la păsări dintr-o gospodărie din Murghiol, judeţul Tulcea, instituţia informând Comisia Europeană despre apariţia acestuia. Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a stabilit că tulpina acestuia este de tip H5N1.
După confirmarea existenţei virusului gripei aviare, Comandamentul Antiepizootic judeţean a stabilit atât o zonă de protecţie, pe o rază de trei kilometri, care include localitatea Murighiol, cât şi o zonă de supraveghere, pe o rază de zece kilometri, care include gospodăriile din localităţile Mahmudia, Dunăvăţul de Jos, Dunăvăţul de Sus, Plopu şi Sarinasuf.
Totodată, s-a luat decizia vaccinării antigripale a tuturor locuitorilor din zona Murighiol, aceasta fiind încheiată duminică. Ulterior, s-a trecut la imunizarea tuturor locuitorilor comunelor din zona Delta Dunării şi lacul Razim, chiar dacă testele privind gripa aviară în zonă au ieşit negative.
Comitetul european pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală a votat în favoarea deciziei de confirmare a măsurilor de protecţie şi control aflate în vigoare în România după apariţia focarului de gripă aviară din Tulcea. Conform unui comunicat publicat pe site-ul Comisiei Europene, autorităţile române au transmis Comitetului noi informaţii privind situaţia şi au confirmat intensificarea supravegherii în zona Deltei Dunării, în vederea depistării unor eventuale noi cazuri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO