ANSVSA infirmă existenţa unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv

Rezultatele analizelor de laborator pentru controlul oficial, realizate din produse alimentare sau din furaje recoltate în România sau importate din alte ţări, nu au indicat contaminare radioactivă sau depăşiri ale limitelor normale ale radioactivităţii, informează, miercuri, ANSVSA.

Urmărește
11 afișări

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) informează că, prin Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi laboratoarele din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, face analize pentru determinarea gradului de contaminare radioactivă pentru diferite tipuri de produse, respectiv lapte, produse lactate, carne şi produse din carne, peşte şi produse din pescuit, miere, furaje pentru animale, fructe de pădure, ciuperci, apă utilizată în procesul tehnologic de fabricare a alimentelor, produse deshidratate.

"Până la această dată, rezultatele analizelor de laborator realizate din produse alimentare sau din furaje recoltate de pe teritoriul României, sau importate din ţări terţe, pentru controlul oficial realizat de ANSVSA, nu au indicat contaminare radioactivă sau depăşiri ale limitelor normale ale radioactivităţii, prevăzute de legislaţia naţională sau comunitară în vigoare. În consecinţă, determinările realizate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi de reţeaua de laboratoare de la nivel naţional ale Autorităţii infirmă existenţa unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv sau cu depăşiri ale limitelor normale ale radioactivităţii", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în 2010 s-au analizat din punct de vedere al gradului de contaminare radioactivă un număr de 4.407 de probe, reprezentând produse alimentare de origine animală, non-animală şi furaje iar de la începutul anului 2011 şi până în prezent, au fost analizate 642 de probe, dintre care şapte din probe prelevate din lapte şi din produse lactate.

ANSVSA precizează că toate valorile măsurate s-au situat sub limita nivelurilor maxime admise de contaminare radioactivă a alimentelor şi furajelor după un accident nuclear sau altă situaţie de urgenţă radiologică, stabilite conform legislaţiei în vigoare.

Nivelul de iod radioactiv identificat în apa de ploaie şi laptele de oaie este infim, de 600 ori mai mic decât limita admisă, şi nu există niciun pericol pentru sănătatea populaţiei, a declarat, la Guvern, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, Nicolae Victor Zamfir.

El a fost convocat la şedinţa de miercuri a Executivului, pentru a clarifica datele din raportul care indică existenţa unor urme de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic.

Apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic conţin urme de iod radioactiv, conform unui studiu făcut fără legătură cu monitorizarea zilnică a radiaţiilor sau cu situaţia din Japonia, Institutul de Fizică Nucleară şi ISP anunţând că aceste concentraţii sunt infinit mai mici faţă de maximele admise.

Şi Ministerul Sănătăţii a transmis că specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică au anunţat, marţi după-amiază, că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei datorat expunerii la Iod 131.

După interpretarea datelor transmise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", prin care a fost semnalată prezenţa de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din zona Slănic Prahova, specialiştii în sănătatea publică au ajuns la concluzia că valorile descoperite, de 5,2 Bq/l, sunt cu mult mai mici faţă de valorile admise. Pentru Iod 131, concentraţiile maxim admise în laptele de consum pentru populaţie sunt de 300 Bq/l pentru adulţi şi 100 Bq/l pentru copii şi sugari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici