- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Apele Române: Măsurătorile arată că apele Dunării nu sunt poluate
Măsurătorile făcute de specialiştii de la Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) în zona Baziaş arată că apele Dunării se încadrează în parametrii normali de calitate, testele urmând să fie făcute la interval de patru ore, în aşteptarea unor eventuale urmări ale accidentului din Ungaria.
Apele Române: Măsurătorile arată că apele Dunării nu sunt poluate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Administraţia Naţională «Apele Române», prin Administraţia Bazinală de Apă Jiu - Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, monitorizează în permanenţă calitatea apei în secţiunea Baziaş. Astfel, măsurătorile de calitate efectuate din patru în patru ore arată că valorile indicatorilor generali fizico-chimici - indicatori generali, metale grele - precum şi indicatorii biologici se încadrează în valorile normale pentru aceasta secţiune", se arată într-un comunicat de luni al ANAR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Echipa care se ocupă de realizarea măsurătorilor este formată din specialşti ai ANAR, dar şi din biologi şi chimişti.
Specialiştii ANAR afirmă că, în situaţia în care parametrii de calitate "vor înregistra depăşiri faţă de limitele admisibile", vor fi puse în aplicare planurile de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale, conform cărora cei care se alimentează cu apă din Dunăre vor fi anunţaţi să nu o mai folosească.
"Autoriţile române menţin în continuare legătura cu autorităţile ungare şi sârbe", susţin specialiştii ANAR.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi, Adrian Drăghici, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că analizele chimico-biologice se fac din patru în patru ore, în timp ce PH-ul apei se stabileşte din trei în trei ore.
"Luni dimineaţă aveam un PH de 7,94 - 7,96, care se încadrează în valorile normale. Deocamdată nu se semnalează nicio undă toxică şi cel mai probabil nu se va semnala în cursul acestei zile", a spus Drăghici.
El a precizat că vârful undei de apă care a fost poluată ar putea ajunge la intrarea în ţară în cursul zilei de joi, sau chiar vineri, dar sunt şanse destul de mari ca substanţele toxice să se dilueze, iar apa Dunării să nu fie poluată la intrarea în ţară.
În continuare, la Baziaş se efectuează analize ale apei de către echipe complexe formate din aproximativ 20 de reprezentanţi ai Administraţiilor Bazinale de Apă Jiu şi Banat, precum şi reprezentanţi ai Sistemelor de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi şi Caraş-Severin, care acţionează cu două şalupe rapide, dotate corespunzător.
La Drobeta-Turnu Severin, Prefectura Mehedinţi a stabilit măsurile care se vor lua în cazul în care substanţele toxice ce au ajuns în Dunăre în urma accidentului ecologic din Ungaria vor afecta apa care ajunge la robinetele consumatorilor din oraş.
Prefectul judeţului Mehedinţi, Ion Mîţu, a declarat că apa va fi oprită la robinete în caz de poluare, în aceste condiţii stabilindu-se 15 puncte de distribuţie a apei potabile către populaţia din oraş. El a precizat că s-au stabilit şi sursele de alimentare cu apă în cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Drobeta-Turnu Severin.
Specialiştii Apelor Române Mehedinţi au fost informaţi, duminică, de omologii lor din Serbia că unda de poluare cu substanţe toxice în urma accidentului ecologic din Ungaria a ajuns pe fluviu, la intrare în Serbia, data la care ar putea fi semnalată în România fiind ziua de joi.
În 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta a ajuns sub o formă diluată în Raba, afluentul direct al Dunării, apoi chiar în fluviu. Potrivit experţilor ungari, s-au deversat între 600.000 şi 700.000 de metri cubi de noroi roşu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO