ARPIM cere publicarea listei de compensate; procesul de transparenţă decizională s-a încheiat

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) solicită publicarea listei actualizate de medicamente compensate şi gratuite, în contextul în care procesul de transparenţă decizională s-a încheiat în 27 martie.

Urmărește
114 afișări
Imaginea articolului ARPIM cere publicarea listei de compensate; procesul de transparenţă decizională s-a încheiat

ARPIM cere publicarea listei de compensate; procesul de transparenţă decizională s-a încheiat (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

"Conform legislaţiei, lista poate fi implementată în orice moment. În ultimele două săptămâni, companiile membre ARPIM au fost invitate individual la negocieri cu reprezentanţii Cabinetului Primului Ministru, Ministerului Sănătăţii, CNAS şi ANM pentru identificarea unor modalităţi de implementare a listei actualizate de medicamente compensate şi gratuite", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

ARPIM subliniază că actualizarea listei medicamentelor compensate are la bază o metodologie publicată cu aproape un an în urmă, prevazută în legislaţia în vigoare şi agreată cu instituţile financiare internaţionale.

"Este pentru prima oară în România când medicamentele sunt evaluate după o metodologie care respectă standardele internaţionale şi ia în considerare ceea ce se întamplă în ţările europene. Cu toate acestea, medicamentele noi nu sunt încă disponibile pacienţilor care le aşteaptă de mai bine de 6 ani, iar medicii nu au posibilitatea de aplicare a ghidurilor europene de tratament. Din 2008 până azi tratamentele noi la care ne referim au fost compensate în majoritatea ţărilor din Europa, inclusiv în Albania. În concluzie, pacienţii români nu au acces la tratamente inovatoare, compensate şi gratuite la care ceilalti cetăţeni europeni au acces deja de mulţi ani", mai arată ARPIM.

Asociaţia precizează că implementarea listei de medicamente compensate şi gratuite trebuie să fie realizată în cadrul promovării unui pachet consolidat de măsuri de reformă esenţial pentru întreaga industrie farmaceutică, care mai cuprinde şi introducerea unui mecanism de clawback sustenabil din punct de vedere economic.

"Este esenţial ca bugetul de referinţă să fie adus la consumul de medicamente compensate din 2012 ceea ce va permite şi asigurarea spaţiului bugetar necesar pentru revizuirea listei. De asemenea, măsurile de reformă fac referire şi la stabilirea unei metodologii de calcul al preţurilor la medicamente care să asigure disponibilitatea acestora pe piata din România. În absenţa unei decizii rapide privind implementarea integrată a acestor măsuri, mediul de afaceri va fi nevoit să îşi reevalueze prezenţa în România prin reconsiderarea nivelului investiţiilor şi a numărului de locuri de muncă create", menţionează ARPIM.

ARPIM este organizaţia care susţine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, care realizează împreună peste 70% din valoarea pieţei farmaceutice româneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici