- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţii bancare: Amânarea unitară a plăţii ratelor este dăunătoare pentru economie
- Asociaţiile bancare consideră că soluţiile de amânare a ratelor nu trebuie aplicare unitar, ci individual
- Reprezentanţii băncilor susţin că resursele sistemului financiar trebuie utilizate cu înţelepciune
Asociaţii bancare: Amânarea unitară a plăţii ratelor este dăunătoare pentru economie
Asociaţia Română a Băncilor şi Consiliul Patronatelor Bancare din România consideră că abordarea individuală a cazurilor clienţilor, persoane fizice şi juridice, afectaţi de pandemie reprezintă cea mai corectă şi eficientă abordare pentru soluţionarea dificultăţilor financiare ale clienţilor.
ARB şi CPBR, organizaţii care reprezintă toate instituţiile bancare active pe piaţa românească, consideră că termenul de amânare pentru 9 luni a plăţii ratelor la credite poate duce la o alocare nejustă a rezervelor sistemului bancar, dăunătoare capacităţii de redresare a economiei
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
Cele două organizaţii consideră, într-un comunicat, că economia are nevoie de soluţii individualizate pentru clienţii băncilor şi recomandă evitarea de moratorii generalizate din partea autorităţilor, necalibrate corespunzător, ce aplică măsuri “universale”, de amânare a ratelor chiar şi până la 9 luni, care pot conduce la afectarea gravă a lichidităţii sistemului bancar şi care nu soluţionează pe fond diversitatea de situaţii cu care se confruntă clienţii. Impunerea de soluţii generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populaţia, companiile şi în niciun caz revenirea economică viitoare. Băncile au înţeles situaţia specială prin care trec mulţi dintre clienţi în această perioadă însă, pentru promovarea unor principii de creditare corecte şi sănătoase, consideră că orice perioadă de amânare a rambursării ratelor, absolut necesară, ar trebui avută în vedere pe baza analizei instituţiilor de credit, de la caz la caz, şi cu identificarea de soluţii suplimentare.
„Considerăm că economia României are nevoie să rămână agilă şi că trebuie să dimensionăm stimulul de amânare a plăţii ratelor pe o perioadă adecvată. Utilizarea resurselor sistemului financiar e necesar a se face cu înţelepciune, pentru a le putea avea la dispoziţie şi după această perioadă de eforturi deosebite. Efortul sistemului bancar de susţinere a clienţilor persoane fizice şi juridice trebuie bine dozat către clienţii care întâmpină cele mai acute dificultăţi financiare în contextul pandemiei şi nu întregii economii nediscriminat, pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată”, arată documentul.
Aşa după cum subliniază şi Banca Naţională a României în informările sale, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituţia bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării, mai spun oranizaţiile bancare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO