- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Autorităţile dezmint informaţiile Greenpeace privind emisiile de tritiu
Autorităţile constănţene dezmint informaţiile privind emisiile de tritiu mult mai mari decât cele permise, la Centrala NuclearElectrică de la Cernavodă, în timp ce organizaţia Greenpeace a susţinut din nou că femeile însărcinate şi copiii care locuiesc aproape de centrală ar trebui să se mute.
Autorităţile dezmint informaţiile Greenpeace privind emisiile de tritiu
Organizaţia internaţională Greenpeace a prezentat, joi, un studiu referitor la presupusele emisii de tritiu de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă. Reprezentanţii Greenpeace care au prezentat studiul realizat de un expert britanic au recomandat ca femeile însărcinate, mamele care alăptează şi copiii (sub 4 ani) să nu locuiască la mai puţin de 10 kilometri de centrala nucleară de la Cernavodă, iar ca oamenii care locuiesc la distanţe mai mici de cinci kilometri de centrală să nu consume produse din grădinile proprii, din stupi, livezi sau fructele sălbatice ce cresc în apropierea centralei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
Rezultatele raportului au fost prezentate de expert britanic Ian Fairlie şi de Jan Haverkamp, consultant pe probleme de energie în cadrul Greenpeace Europa Centrală şi de Est. Fairlie a spus că tipul de reactor CANDU 6 care este folosit la Centrala NuclearElectrică de la Cernavodă este cunoscut pentru emisiile de tritiu mult mai mari decât la alte tipuri de reactoare şi că autorităţile ar trebui să ia în serios aceste incertitudini şi să acţioneze preventiv, în loc să expună populaţia la acest risc.
Studiul cere, de asemenea, crearea unei comisii care să analizeze emisiile de tritiu de la Cernavodă şi recomandă ca planurile pentru Cernavodă 3 şi 4 să fie oprite până la finalizarea cercetărilor.
Primarul Gheorghe Hânsă consideră că studiul Greenpeace nu are nicio bază ştiinţifică, fiind realizat pe baza unor mărturii false sau interpretate tendenţios. "E ca în proverbul românesc: un nebun aruncă o piatră şi o mie de înţelepţi nu o pot scoate", a precizat edilul. El spune că această campanie a Greenpeace va afecta economia locală deoarece investitorii vor evita Cernavodă, iar oamenii nu îşi mai vor cumpăra locuinţe aici.
Autorităţile sanitare constănţene acuză, la rândul lor, raportul Greenpeace, despre care spun că reprezintă "un atentat la siguranţa publică şi naţională".
Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, doctorul Marius Enescu, a declarat, joi, că Geenpeace nu a prezentat modul şi locul de unde au fost prelevate probe pentru determinările respective şi nu au existat informaţii despre sistemul de prelucrare şi nivelul de acreditare al laboratorului unde au fost lucrate.
"Având în vedere că Autoritatea de Sănătate Publică este în mod direct responsabilă de monitorizarea surselor de radiaţii pe teritoriul judeţului Constanţa, consider că era firesc să existe un contact, o comparare a rezultatelor şi a procedurilor de lucru aşa cum se obişnuieşte în domeniul ştiinţific şi în cadrul instituţional. Mai mult, probitatea ştiinţifică şi competenţa profesională a laboratorului de radiaţii al ASPJ - laborator acreditat ISO, recent inspectat de reprezentanţii Agenţiei Internaţionale de Radioprotecţie de la Viena - sunt luate în derâdere şi se induce îndoiala cetăţenilor faţă de o instituţie chemată să apere sănătatea publica. O dezinformare de asemenea proporţii corelată cu sfatul de a evacua copiii şi gravidele din zona Cernavodă poate induce o stare de panică generatoare de convulsii sociale, afectarea sănătăţii oamenilor şi prejudicii economice greu de calculat", a declarat Marius Enescu.
Directorul ASPJ a precizat că instituţia pe care o conduce efectuează în zona Cernavodă analiza de aer şi sol lunar, iar de apă la fiecare două săptămâni. Analiza apei se face prelevând probe din apa freatică, din Canalul Dunăre - Marea Neagră şi din Dunăre. De asemenea, sunt analizate în vederea detectării urmelor de radiaţii şi probe din carnea peştilor din Dunăre.
"Rezultatele de până acum, chiar şi la apa ce iese din răcitorul reactorului indică valori de trei până la patru ori mai mici decât pragul admis. Date fiind aceste informaţii, consider că nu există niciun temei ştiinţific pentru aşa zisele scurgeri de tritriu radioactiv şi cu atât mai puţin pentru instituirea unor măsuri de evacuare", a explicat Marius Enescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO