Avocatul Poporului cere explicaţii Ministerului Sănătăţii cu privire la proiectul privind vaccinarea obligatorie

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul epidemiei de rujeolă şi cere explicaţii Ministerului Sănătăţii privind posibila încălcare a articolului privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, ocrotirea sănătăţii şi protecţia copiilor şi a tinerilor.

Urmărește
1657 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului cere explicaţii Ministerului Sănătăţii cu privire la proiectul privind vaccinarea obligatorie

Avocatul Poporului cere explicaţii Ministerului Sănătăţii cu privire la proiectul privind vaccinarea obligatorie

"Avocatul Poporului solicită, între altele, Ministerului Sănătăţii să comunice motivele pentru care din luna aprilie şi până în prezent, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nici o etapă prevăzută de lege, în vederea reglementării la nivel de act normativ a situaţiei ce face obiectul sesizării din oficiu a instituţiei Avocatul Poporului", se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului remis vineri MEDIAFAX.

Solicitarea vine în condiţiile în care, potrivit instituţiei conduse de Victor Ciorbea, la data de 8 aprilie 2016, în cadrul unei emisiuni televizate, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii anunţa faptul că un proiect de lege al cărui iniţiator este ministerul prevede ca vaccinarea să devină obligatorie, urmând ca în cel mai scurt timp acesta să fie pus în dezbatere publică.

"Din verificările întreprinse de către Avocatul Poporului reiese că proiectul de lege sus-menţionat nu se află încă în dezbatere publică, pe circuitul de avizare interinstituţională şi nici pe ordinea de zi a celor două camere ale Parlamentului României. La data de 22 septembrie 2016 Ministerul Sănătăţii preciza faptul că proiectul de lege se află încă în faza de avizare interministerială, urmând ca în cel mai scurt timp să fie pus în dezbatere publică", potrivit documentului citat.

Avocatul Poporului mai solicită Ministerului Sănătăţii să comunice dacă a organizat campanii naţionale de informare în vederea convingerii părinţilor cu privire la utilitatea vaccinării ROR; care este gradul de accesibilitate al părinţilor la serviciile medicale, în vederea respectării calendarului de vaccinare a copiilor şi dacă există sau au existat probleme cu distribuţia vaccinului ROR.

Ministerul Sănătăţii a anunţat miercuri că în România au fost înregistrate 675 de cazuri de rujeolă în decursul a opt luni, fiind înregistrate trei decese, anul trecut fiind înregistrate doar şapte cazuri de îmbolnăvire.

"Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces. Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an", a transmis ministerul printr-un comunicat de presă.

În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR, a mai susţinut Ministerul Sănătăţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici