BACALAUREAT 2012: SUBIECTELE şi BAREMUL pentru proba scrisă la LIMBA ROMÂNĂ

Peste 170.000 de candidaţi au susţinut luni prima probă scrisă de la bacalaureat, la limba şi literatura română, toate şcolile în care are loc examenul având camere de supraveghere video. Prima probă scrisă s-a desfăşurat în 777 de centre, dintre care 615 de examen şi 162 de evaluare a lucrărilor.

Urmărește
29880 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2012: SUBIECTELE şi BAREMUL pentru proba scrisă la LIMBA ROMÂNĂ

BACALAUREAT 2012: Proba scrisă la limba şi literatura română (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Un BAREM pentru proba scrisă de la limba şi literatura română va fi publicat astăzi la ora 15.00 pe site-ul edu.ro, site-ul special dedicat BAC-ului 2012.

SUBIECTE la ROMÂNĂ SCRIS date azi la BAC 2012

Redactarea unui eseu având la bază versuri ale lui Mihai Eminescu sau a unui text argumentativ pornind de la o afirmaţie a lui Lucian Blaga este una dintre condiţiile necesare pentru promovarea probei scrise a bacalaureatului de anul acesta la limba română, potrivit BAREMULUI.

Practic, redactarea eseului (subiectul nr. 3) sau a textului argumentativ (subiectul nr. 2) în conformitate cu baremul aduce candidatului trei puncte. Adăgând la acestea punctul primit din oficiu, rezultă că obţinerea unui alt punct la subiectul nr. 1 asigură candidatului nota 5, necesară pentru a promova proba.

Concret, subiectul 1 al probei de luni a inclus nouă cerinţe legate de un fragment din "Craii de Curtea-Veche" de Mateiu Caragiale, candidaţii fiind astfel testaţi, în principal, la capitol vocabular şi teorie literară.

Subiectul 2 a constat în redactarea unui text argumentativ pornind de la afirmaţia "Nu e de ajuns să ai mari calităţi; trebuie să ştii cum să se foloseşti cu rost" a lui Lucian Blaga. Potrivit baremului, la acest subiect au fost punctate, printre altele, organizarea şi coerenţa textului, echilibrul între ipoteză, dezvoltarea argumentelor şi concluzie, precum şi utilizarea adecvată a mijloacelor lingvistice necesare unei aprecieri.

La subiectul al III-lea, absolvenţii claselor a XII-a au avut de elaborat un eseu despre tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu. La acest subiect, cel mai bine punctate au fost: evidenţierea unei trăsături care face posibilă încadrarea operei pentru care a optat candidatul într-un curent cultural/literar, într-o perioadă sau într-o orientare tematică susþinerea unei opinii în concordanţă cu cerinţa/încercare de susţinere a opiniei sau schematism; prezentarea a două imagini/idei poetice din text, relevante pentru tema aleasă si viziunea despre lume.

Toate cerinţele extrase pentru proba de luni au reprezentat varianta de subiecte cu numărul 4.

Peste 170.000 de candidaţi au susţinut, luni, prima probă scrisă la limba şi literatura română de la BACALAUREAT, toate şcolile care a avut loc examenul fiind dotate cu camere de supraveghere video.

Proba s-a desfăşurat în 777 de centre, dintre care 615 de examen şi 162 de evaluare a lucrărilor.

Marţi, 3 iulie, este programată proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar miercuri, 4 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă a examenului, cea scrisă la alegere a profilului şi specializării, va avea loc la vineri, 6 iulie

Primele REZULTATE de laBAC 2012 vor fi publicate pe 8 iulie, iar în 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, vor fi depuse contestaţiile.

În perioada 10 -12 iulie va avea loc soluţionarea contestaţiilor, iar la 13 iulie vor fi afişate REZULTATELE FINALE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici