BACALAUREAT 2013 - Ministerul Educaţiei: Subiectele la proba de miercuri, transmise în condiţii de maximă siguranţă

Subiectele la proba obligatorie a profilului din cadrul bacalaureatului, susţinută miercuri, au fost transmise în cele 583 de centre de examinare în condiţii de maximă securitate, nefiind breşe în baza de date gestionată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, informează Ministerul Educaţiei.

Urmărește
446 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2013 - Ministerul Educaţiei: Subiectele la proba de miercuri, transmise în condiţii de maximă siguranţă

BACALAUREAT 2013 - Ministerul Educaţiei: Subiectele la proba de miercuri, transmise în condiţii de maximă siguranţă (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Ministerul Educaţiei Naţionale asigură că nu a existat nici un fel de breşă în procesul de transmitere a subiectelor din bazele de date gestionate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Subiectele probei de la bacalaureat susţinute miercuri au fost aduse la cunoştinţa elevilor la ora 09.00, ora începerii examenului, conform procedurilor operate de MEN.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, marţi, că nu se pune problema ca proba scrisă la Limba şi literatura română susţinută luni să fie reluată, întrucât în majoritatea centrelor de bacalaureat examenul s-a desfăşurat în condiţii bune, doar la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală fiind probleme "extrem de grave", respectiv suspiciuni de fraudă.

"Din discuţii cu procuratura, nu există indicii că aceste lucrări ar fi fost viciate. Este vorba de demontarea unui mecanism care ar fi trebuit să intre în funcţiune după încheierea probelor. Lucrările nu au fost ridicate, sunt în faza procedurală de verificare. Parchetul va comunica mai multe şi, în funcţie de asta, vom decice dacă mâine (miercuri, n.r.) vor intra toţi la proba de istorie sau de matematică", a mai spus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a apreciat că intervenţia Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, care a retras comisia de examen de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" imediat după ce au apărut suspiciuni de fraudă şi a demis conducerea şcolii, a fost promptă şi corectă. Pricopie a anunţat că pentru proba de miercuri de la bacalaureat, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" va fi o echipă nouă.

Ministrul a precizat că şi în alte judeţe au mai fost probleme, 93 de elevi fiind eliminaţi din examen.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de Limba şi literatura română, a anunţat marţi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

"Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale realizate de ofiţerii de Poliţie, care au descins în centrul de examen şi consemnate în procesele verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenţi prezenţi la examen", au precizat reprezentanţii ISMB.

Lucrările elevilor eliminaţi din bacalaureat vor fi anulate, potrivit sursei citate.

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, cercetată pentru fraudă la bacalaureat, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, printr-o decizie luată marţi de Tribunalul Bucureşti, care nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel a Capitalei.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au stabilit că, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti, Costica Vărzaru a pretins şi a primit sume de bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unităţii de învăţământ, astfel încât aceştia "să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului".

"Ulterior, inculpata a şi efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind fosta directoare a liceului, Costica Vărzaru.

Unii profesori sunt suspectaţi că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisă de la Limba şi literatura română. Asupra lor ar fi fost găsiţi bani şi cadouri care le-ar fi parvenit în aceeaşi zi, potrivit unor surse judiciare.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, în urma percheziţiilor, toate înregistrările video din sălile de examene, pe care urmează să le analizeze în cadrul anchetei de corupţie presupus săvârşită la examenul de bacalaureat. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte şi laptopuri.

Elevii care au susţinut luni proba de limba română de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici, au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Sursele din rândul anchetatorilor au arătat că se lucrează de aproximativ o lună la acest caz.

Sesizarea privind fapte de corupţie în cazul examenului de bacalaureat susţinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală a fost făcută acum câteva săptămâni, au declarat surse judiciare, precizând că reclamaţia nu a venit de la părinţi sau elevi.

Luni, la câteva ore după susţinerea probei la limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Ulterior, Ministerul Educaţiei a informat că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a asigurat că nu a existat nicio breşă în reţeaua informatică.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marţi a fost susţinută proba la limba şi literatura maternă, miercuri va fi proba obligatorie a profilului şi vineri proba la alegere a profilului şi specializării.

BACALAUREAT 2013: Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul din acest an

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici