Bârsan, Ursus: Problema demografică a României este mai importantă decât aderarea la UE şi NATO

Cea mai mare provocare pentru România şi multe state din Europa de Est este problema demografică, mai importantă decât aderarea la UE şi NATO, care va avea efecte pe termen lung şi asupra consumului şi a dezvoltării economice, apreciază Mihai Bârsan, vicepreşedinte Ursus Breweries pentru marketing.

Urmărește
297 afișări
Imaginea articolului Bârsan, Ursus: Problema demografică a României este mai importantă decât aderarea la UE şi NATO

Mihai Bârsan (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"Cea mai mare provocare a României şi a multor ţări din Europa de Est o reprezintă problema demografică. Este mai importantă decât aderarea la UE şi NATO, câţi oameni trăiesc în ţara asta", a afirmat miercuri Bârsan.

El a arătat că în anul 1980 s-au născut 380.000 de copii, cu vârsta de 34 ani în prezent, în 1990 s-au născut 350.000 de copii (24 ani în prezent), iar cei care au ajuns la vârsta de 18 ani totalizează 240.000 de persoane.

"În acest moment, după cum arată lucrurile, mai degrabă în continuare majoritatea puterii de cumpărare în următorii 20 de ani va veni de la cei născuţi în anii '70-'80, în timpul decretului faimos, în timp ce tinerii sunt tot mai puţini şi acest lucru ne va pune foarte mari probleme în viitor", a arătat vicepreşedintele Ursus.

Bârsan spune că sunt necesare strategii pe termen foarte lung, de circa 50 de ani, care să încurajeze natalitatea şi să descurajeze avortul, să "aducă înapoi" diaspora, să atragă talente din afara ţării, din UE, dar şi să promoveze conceptul de familie.

"Dacă nu o să fie oameni în jur, nu o să fie business, nu o să fie creştere. Este foarte important ca, indiferent ce se întâmplă cu ramura demografică, afacerile să se adapteze şi să-şi muleze programele pe tineri, să-i înţeleagă cine sunt şi cum sunt", a punctat reprezentantul Ursus.

România a înregistrat anul trecut sub 180.000 de nou-născuţi, record negativ după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Potrivit estimărilor Institutului Naţional de Statistică, populaţia României va continua să scadă, cu 6-7 milioane de locuitori până în 2060.

"În nicio variantă de proiectare, populaţia României nu va înregistra creşteri. În varianta optimistă (presupunând creşterea fertilităţii, creşterea speranţei de viaţă şi un sold pozitiv al migraţiei externe), în 2060, ţara noastră ar avea cu 5,7 milioane locuitori mai puţin faţă de 2013, iar în cea pesimistă (presupunând scăderea şi apoi menţinerea la un nivel redus a fertilităţii, creşterea speranţei de viaţă şi un sold pozitiv al migraţiei externe) populaţia s-ar diminua cu 7,2 milioane locuitori", menţionează INS.

La 1 ianuarie 2014, populaţia rezidentă a României era de 19,94 milioane de locuitori, în scădere cu 0,4% faţă de 1 ianuarie 2013, în principal ca urmare a sporului natural negativ (-70.812 persoane).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici