- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Nu i-aş învinui pe procurori de aranjament cu Boldea, a fost o neîndemânare
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după bilanţul SRI pe 2011, că nu îi consideră vinovaţi pe procurorii gălăţeni care au gestionat dosarul deputatului Mihail Boldea de un aranjament cu infractorul, şeful statului apreciind că a fost vorba, în cazul acestora, despre o "neîndemânare".
Băsescu: Nu i-aş învinui pe procurori de aranjament cu Boldea, a fost o neîndemânare (Imagine: www.cdep.ro)
"Există tentaţia publică de a da vina pe procuror pentru un aranjament. Nu, eu cred că a fost o neîndemânare a procurorilor în modul cum au gestionat chemarea grupului, pentru că ei avut 24 de ore să facă 22 de percheziţii domiciliare, să facă referatele, să audieze vreo 20 de oameni, să facă referatele de arestare pentru oopt din ei. Este clar că aici, lucrând sub o asemenea presiune, într-un timp atât de scurt – 24 de ore, procurorii au putut să greşească", a spus preşedintele, după prezentarea bilanţului SRI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
De asemenea, el a arătat că este convins că procurorii nu au dorit să îl scape pe Boldea, pentru că aceştia au adunat în doi ani probe importante la dosar.
"Eu sunt convins că oamenii ăştia care investighează dosarul Boldea de doi ani nu au vrut să îl scape, pentru că altfel nu puneau în dosar ce au pus, toate probele relevante legate de el. Probabil a fost o eroare generată şi de statutul altfel al lui Boldea decât al celorlalţi opt care au fost arestaţi şi de aici o planificare greşită. Probabil dacă începeau acţiunea luni, nu ar mai fi fost weekendul în care Boldea a putut să se gândească la toate soluţiile şi să treacă cu paşaport diplomatic până în Kenya. Deci nu i-aş învinui pe procurori", a afirmat Băsescu.
Totodată, el a arătat că şi mandatul dat de procurori către SRI în privinţa lui Boldea "a fost executat fără reproş", fiind vorba despre un mandat de interceptări audio, nu de filaj.
"Vă pot spune că am verificat mandatul dat de procurori către SRI, a fost executat fără reproş pentru că s-a dat mandat doar pe ascultări, nu s-a cerut filaj, care putea fi cerut şi Ministerului de Interne şi SRI-ului. S-a cerut mandat pe ascultări, asta a dat procurorul, asta a făcut SRI-ul", a spus Băsescu.
El consideră că a contat în acest caz şi noutatea situaţiei cu care s-au confruntat procurorii. "Cred că presiunea sub care s-a lucrat, noutatea - pentru că nu poate fi comparat, am văzut comparaţii de genul că s-a putut la senatorul Banias - era acolo cu totul altceva, acolo s-a cerut interdicţia de a părăsi ţara, aici s-a cerut arestarea. Interdicţia de a părăsi ţara nu necesita aviz din Parlament, pe când arestare necesita aviz de la Parlament. Deci cred că şi oboseala, şi o carenţă profesională a făcut ca procurorii să declanşeze operaţiunea într-un moment neoptim, dar exclud posibilitatea ca doi procurori care au lucrat doi ani la acest caz să vrea să le scape exact creierul acestei operaţiuni", a concluzionat el.
Preşedintele a spus, răspunzând unei întrebări, şi că nu crede că plecarea lui Boldea din ţară poate reprezenta o bilă neagră pentru SRI, însă consideră că modul cum Parlamentul a reacţionat la solicitarea Parchetului de ridicare a imunităţii "va aduce o bilă albă".
El a mai arătat şi că România va trebui să îşi modifice legislaţia în perspectiva aderării la spaţiul Schengen, când nu vor mai fi controale la frontierele cu Bulgaria şi Ungaria, pentru a opri plecarea din ţară a infractorilor.
"Ştiţi ce v-aţi ruga să vă imaginaţi? România în spaţiul Schengen, fără control de frontieră cu Bulgaria, fără control de frontieră cu Ungaria. Este clar că într-o astfel de situaţie trebuie să ne adaptăm, nu suntem în Schengen, dar vreau să vedem puţin ce va fi peste câteva luni. Va trebui să ne adaptăm legislaţia cu privire la reţinerea potenţialilor infractori şi a infractorilor la această realitate că nu va mai exista control la frontieră. Acum spunem a trecut frontiera, dar ce vom spune peste câteva luni când nu va mai fi control de frontieră?", a mai spus Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO