- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu sesizează CC privind modificarea legii de funcţionare a Academiei "Gheorghe Ionescu-Siseşti"
Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională, luni, în legătură cu actul normativ de modificare a Legii privind organizarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", invocând modul în care legea a fost trimisă la promulgare după o primă respingere.
Băsescu sesizează CC privind modificarea legii de funcţionare a Academiei "Gheorghe Ionescu-Siseşti" (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Preşedintele a remis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate privind Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2008 privind modificarea art. III alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 29/2005 pentru modificarea Legii nr. 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice /Gheorghe Ionescu-Şişeşti/".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Potrivit documentului remis de Preşedinţie, Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, în 3 martie 2009, iar în 31 martie 2009, preşedintele a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi.
"Legea dedusă controlului de constituţionalitate a fost reexaminată de către Senat, ca primă Cameră sesizată, în şedinţa din 26 aprilie 2011. În urma votului exprimat, legea menţionată a fost adoptată şi, în consecinţă, a fost transmisă Camerei Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională. În data de 15 noiembrie 2011 Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2008 privind modificarea art. III alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 29/2005 pentru modificarea Legii nr. 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Şişeşti» a fost reexaminată de Camera Deputaţilor. Analizând obiecţiunile formulate de Preşedintele României, comisia sesizată în fond a întocmit un raport de admitere a cererii de reexaminare, în sensul adoptării unei legi de respingere a Ordonanţei. Supus la vot, raportul comisiei sesizate în fond nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării. Pe cale de consecinţă - şi în absenţa unui vot expres asupra legii aflate în reexaminare - Preşedintelui României i-a fost transmisă, spre promulgare, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2008 privind modificarea art. III alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 29/2005 pentru modificarea Legii nr. 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Şişeşti» în forma adoptată iniţial de Parlament, considerându-se că prin respingerea raportului comisiei sesizate în fond - şi, implicit, a cererii de reexaminare - subzistă decizia anterior exprimată de Parlament, în cadrul dezbaterii obişnuite, adică cea de adoptare a acestei legi, ca lege pentru aprobarea Ordonanţei", se precizează în scrisoare.
Băsescu susţine că legea este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor articolului 76, alineat (1), coroborat cu cele ale articolului 77, alineat (3) din Constituţia României.
"Astfel, potrivit art. 77 alin. (3) din Constituţie, dacă Preşedintele României a cerut reexaminarea unei legi, acesta are obligaţia de a promulga legea în cauză în termen de 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare. Aşadar, prevederile constituţionale precizează expres că numai legile care sunt adoptate în urma reexaminării pot fi promulgate de către Preşedintele României. Faţă de aspectele cuprinse în cererea de reexaminare, Parlamentul se exprimă prin vot, iar votul se referă întotdeauna la legea în cauză. Drept urmare, indiferent de conţinutul cererii de reexaminare, ori de propunerile cuprinse în raportul comisiei sesizate în fond, cele două Camere ale Parlamentului supun la vot legea aflată în reexaminare. De aceea, votul exprimat asupra cererii de reexaminare a Preşedintelui României ori asupra raportului comisiei sesizate în fond nu echivalează cu un vot de adoptare a legii. De asemenea, votul asupra legii trebuie exprimat în acord cu conţinutul normativ al legii aflate în reexaminare. Aşadar, în cazul de faţă, potrivit dispoziţiilor art. 76 alin. (1), este necesar votul majorităţii membrilor Camerei, întrucât legea reglementează relaţii sociale din domeniul legilor organice. Faţă de cele arătate, considerăm că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2008 privind modificarea art. III alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 29/2005 pentru modificarea Legii nr. 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Şişeşti», nefiind supusă votului plenului Camerei Deputaţilor, a fost înaintată Preşedintelui României spre promulgare cu încălcarea dispoziţiilor art. 76 alin. (1) din Constituţie, - întrucât reglementează relaţii sociale din domeniul legii organice, iar pentru a fi adoptată aceasta trebuia să întrunească votul majorităţii membrilor Camerei Deputaţilor - şi ale art. 77 alin. (3) din Constituţie, potrivit cărora numai legile adoptate după reexaminare pot fi promulgate de către Preşedintele României", se stipulează în scrisoarea preşedintelui.
Preşedintele ceree Parlamentului, în urmă cu un an, reexaminarea actului normativ în sensul respingerii textului legislativ.
Şeful statului aprecia, în cererea adresată Parlamentului, că nu este oportună acordarea de scutiri fiscale şi nici derogarea de la aplicarea dispoziţiilor în materia retrocedării proprietăţilor în ceea ce priveşte calitatea de persoană îndreptăţită.
În motivarea cererii, şeful statului invoca faptul că, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 96/2008 privind modificarea articolului III alineat (1) litera b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 29/2005 pentru modificarea Legii 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", se acordau facilităţi fiscale unităţilor de cercetare-dezvoltare, sub forma scutirii acestora de la plata obligaţiilor fiscale restante. "Prin cererea de reexaminare asupra Legii de aprobare a ordonanţei amintite, din data de 31 martie 2009, am solicitat Parlamentului eliminarea facilităţilor fiscale întrucât acestea implicau elemente de ajutor de stat, fiind în contradicţie cu dispoziţiile Tratatului de Instituire a Comunităţii Europene", se menţiona în textul transmis Parlamentului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO