Băsescu vrea să vadă acţiuni la "vămile de interior", inclusiv la Vama Constanţa. Vezi declaraţiile preşedintelui
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la bilanţul Ministerului Public, că ar vrea să vadă acţiuni la "vămile de interior", unde este "esenţa fraudei vamale", precum şi acţiuni în Vama Constanţa.
Băsescu vrea să vadă acţiuni la "vămile de interior", ca şi la Vama Constanţa (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Aş vrea să fac menţiunea legată de ultimele acţiuni cu privire la polţia de frontieră şi la vămile din frontieră - esenţa fraudei vamale este la vămile din teritoriu, acolo unde se stabileşte valoarea mărfurilor, cantitatea mărfii, accizele, tva. Aş vrea să văd acţiunea în vămile din interior, inclusiv în vama din Constanţa, care e de frontieră, dar nu trebuie omisă", a spus Traian Băsescu.
- Băsescu: Bătălia cu evaziunea fiscală şi evazioniştii trebuie să continue tot mai apăsat
"Bătălia cu evaziunea fiscală şi evazioniştii trebuie să continue tot mai apăsat, mai fără menajamente", a spus Băsescu, arătând că nimic nu slăbeşte mai mult un stat decât diminuarea resurselor financiare la care are dreptul.
Potrivit preşedintelui, orice ban furat statului este un atac la siguranţa socială, la siguranţa funcţionării instituţiilor "şi, de ce nu, la morală".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
"Vreau să ştiţi că în continuare bătălia pentru diminuarea evaziunii fiscale rămâne o mare prioritate", a continuat Băsescu.
- Băsescu: Aş mai da o şansă Gărzii Financiare şi ANV, le-aş menţine până la 31 decembrie
Şeful statului a spus că ar mai da o şansă Gărzii Financiare şi ANV, pe care le-ar menţine până la 31 decembrie pentru a da proba capacităţii lor de a avea o activitate eficientă, el precizând că atunci când o instituţie merge prost nu o desfiinţezi, ci o faci să funcţioneze.
- Băsescu: Am o mică hartă cu "judeţele albe", rog să le eliminăm
Traian Băsescu a declarat că are "o mică hartă cu judeţele albe, judeţele în care nu se întâmplă nimic" şi a adresat rugămintea de a elimina astfel de judeţe, care arată a fi "albe", în timp ce presa e plină cu exemple despre ce se întâmplă acolo.
"Eu am o mică hartă cu judeţele albe, judeţele unde nu se întâmplă nimic", a spus Băsescu, la şedinţa de bilanţ pe 2010 a Ministerului Public.
El a adresat "rugămintea" de a se elimina orice judeţ care să mai arate a fi "alb, curat", în timp ce este "plin" în presă şi la nivelul semnalelor publice că "acolo sunt domni cu mare influenţă şi cu foarte mulţi bani".
- Băsescu: Există dosare care se blochează încă din faza iniţială, de la procuror
Şeful statului a atenţionat că există dosare care se blochează încă din faza iniţială, de la procuror, şeful statului spunând că mai ales dosarele de evaziune fiscală trebuie să ajungă repede în instanţă.
Preşedintele a subliniat că nu doreşte să insinueze nimic, însă are informaţia că unele dosare sunt blocate la procuror.
"Sunt dosare care se blochează din faza iniţială, încă de la procuror", a spus preşedintele Traian Băsescu.
"Am informaţia, nu proba că se întâmplă cu rea intenţie", a adăugat el.
Preşedintele a atras atenţia că "dosarele, mai ales cele de evaziune fiscală", trebuie să fie transmise instanţei cât mai repede, astfel încât statul să-şi poată recupera la rândul său cât mai repede paguba suferită.
- Băsescu: În 2-3 ani să nu mai avem...Cum îl cheamă pe ăsta cu frate-meu? Pe cumătru'...Bercea Mondial
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni la bilanţul pe 2010 al Ministerului Public că instituţiile trebuie să-şi propună ca, în doi-trei ani, să nu mai existe niciun Bercea Mondial, despre care uitase cum i se spune, el întrebând în sală cum îl cheamă pe "cel cu fratele" său, pe "cumătrul".
"Pentru 2011 rămân trei mari priorităţi - lupta împotriva corupţiei şi la nivel înalt, şi local, este vorba de cei care influenţează decizia. Mă refer fără drept de apel la demnitarii statului, fie că sunt demnitari de rang local sau naţional, ei sunt cei care practică traficul de influenţă. A doua prioritate este evaziunea fiscală, care trebuie combătută fără menajamente. Cea de-a treia - grupurile locale de crimă organizată, aşa numite clanuri", a declarat Traian Băsescu.
El a amintit că la bilanţul poliţiei ruga ca în acest domeniu să "nu stea piatră pe piatră".
"În fiecare judeţ, dacă iei informaţii, îţi dai seama că sunt două, trei clanuri, patru, cinci în judeţele mai mari. Sigur, DIICOT a obţinut rezultate excepţionale în 2010, dar cred că trebuie să ne propunem ca în doi-trei ani să nu mai auzim de astfel de organizaţii ad-hoc într-un judeţ sau în altul. În doi-trei ani să nu mai avem niciun... Cum îl cheamă pe ăsta cu frate-meu? Pe cumătru'... Bercea Mondialul. Să nu mai auzim de niciun cap de ăsta care ne rezolvă el pe toate, care are influenţă de nu i se întâmplă nimic, deşi are zeci de dosare, oameni care probabil îşi pot permite să-şi afişeze bogăţia fără ca vreo instituţie a statului să-i întrebe ceva", a mai spus şeful statului.
El a întrebat de ce poliţia şi procurorii nu reacţionează în cazul celor care îşi afişează bogăţia.
- Băsescu: Peste 30% din resursele ce se cuvin statului sunt evazionate sau suspectate a fi evazionate
Preşedintele Băsescu a declarat că peste 30% din resursele ce se cuvin statului sunt evazionate sau suspectate a fi evazionate, un "procent care iese din limitele rezonabilului", afirmând că "cifrele vor fi discutate exact la nişte televiziuni de evazionişti".
"Iată că bilanţul pentru anul 2010 confirmă o evoluţie pozitivă în bătălia reală cu corupţia, cu crima organizată, cu tot ce înseamnă nerespectarea legii. Vă felicit pe dumneavoastră, dar îi felicit şi pe cei care v-au stat alături - poliţia judiciară, serviciile secrete, care au făcut posibil sprijinul dumneavoastră în acţiunea îndreptată împotriva celor care încalcă legea. Eu n-aş privi bilanţul acestui an ca pe un triumf, ci doar ca pe un început. E anul cu cele mai bune rezultate, de la începerea primului meu mandat, dar l-aş privi ca pe un început. În sfârşit s-a ajuns la stadiul în care instituţiile statului încep să funcţioneze eficient", a declarat Traian Băsescu la şedinţa de bilanţ a activităţii pe anul 2010 a Ministerului Public.
El a mai spus că bătălia cu evaziunea fiscală şi evazioniştii trebuie să continue "tot mai apăsat, tot mai fără menajamente".
"Nimic nu slăbeşte mai mult un stat decât diminuarea resurselor financiare la care are dreptul pentru a putea plăti pensii, pentru a putea plăti salarii, funcţionarea instituţiilor. Orice ban furat statului este un atac la siguranţa lui, la siguranţa socială, la siguranţa funcţionării instituţiilor şi, de ce nu, la morală. De aceea vreau să ştiţi că în continuare bătălia pentru diminuarea evaziunii fiscale rămâne o mare priopritate. Nu aş vrea să lansez cifre care să fie discutate, dezbătute, întoarse pe toate părţile exact la nişte televiziuni de evazionişti, dar evaluarea prezentată în CSAT ne-a arătat că peste 30% din resursele ce se cuvin statului sunt evazionate sau suspectate a fi evazionate", a continuat şeful statului.
El a catalogat acest procent ca fiind unul care iese din "limitele rezonabilului", arătând că acesta ar trebui să fie de 15%, incluzând micile gospodării, care ies oricum din zona impozitată.
- Băsescu: Nu are România norme de condamnări, dar e obligată să soluţioneze cazurile de mare corupţie
"Aş vrea să vă felicit pentru aprecierile pozitive din raportului intermediar legat de MCV. Este însă doar un raport intermediar. Raportul care va defini evoluţiile mersului justiţiei în România şi pe care îl vor lua în consideraţie toate statele este cel din vară. Pentru asta e nevoie de continuarea eforturilor, inclusiv în zona judecătorilor, şi dosare care stau de multă vreme să fie soluţionate. Să li se dea o soluţie, oricare ar fi ea", a declarat Traian Băsescu.
El a precizat că se referă, în mod deosebit, la dosarele de mare corupţie.
"Nimeni nu cere ca România să condamne un cetăţean sau altul, un politician sau altul, dar toţi colegii noştri din UE ne cer o soluţie a magistraţilor. Nu are România norme de condamnări, câţi să avem condamnaţi, dar are obligaţia să aibă o justiţie care judecă cu o oarecare celeritate cazurile de mare corupţie", a mai spus Băsescu.
- Băsescu propune introducerea sechestrului pe bunuri din prima fază a anchetei
"Este extrem de important ca cei care încalcă legea să ajungă acolo unde le este locul, să fie condamnaţi, să ajungă în închisoare. Dar de egală importanţă este recuperarea pagubei. Fără recuperarea pagubei, victoria insituţiilor statului nu va fi completă niciodată, iar aici trebuie să gândim dacă nu cumva în anumite dosare, prin lege, putem stabili sechestrarea bunurilor încă de la momentului începerii urmăririi penale, pentru că, pe parcursul procesului, am observat, toţi cei care au probleme îşi transferă proprietăţile pe alte nume şi nu mai ai pe ce pune sechestru la sfârşit", a declarat Traian Băsescu.
Ela a mai spus că această variantă trebuie analizată de Ministerul Justiţiei.
"Poate se impune introducerea dreptului procurorului de a pune sechestru pe bunurile celui pe care îl suspectează, încă din prima fază a anchetei", a conchis Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria