- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.09.2024, 18:50)
-
Laura Buciu
, Gabriel Pecheanu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bilanţul inundaţiilor din Galaţi şi Vaslui: şase morţi şi peste 15.000 de persoane afectate / Tone de ajutoare, programate să ajungă la sinistraţii din Galaţi / O persoană dată dispărută în Pechea a fost găsită în viaţă
- Efectivele Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) intervin duminică în localităţi din judeţele Vaslui şi Galaţi, unde peste 5.000 gospodării şi peste 15.000 persoane sunt afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase.
- 11 oameni din Galaţi refuză în continuare să plece din casele lor.
- Ministrul Mediului: Suntem în alertă. La noapte vor fi precipitaţii de 40 l/mp în Vaslui.
- O persoană dată dispărută în Pechea a fost găsită în viaţă.
Urmărește
2290 afișări
Amploarea inundaţiilor
Şase persoane au murit în urma inundaţiilor din Galaţi
„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza loc. Suhurlui din judeţul Galaţi, a fost identificată 1 victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 6”, potrivit IGSU.
Potrivit pompierilor, o persoană din Costache Negri încă este dispărută.
Sebastian Burduja: Numărul utilizatorilor nealimentaţi a scăzut la 11.005
„Ca urmare a eforturilor echipelor de intervenţie ale Electrica (DEER - Muntenia Nord), numărul utilizatorilor nealimentaţi a scăzut la 11.005. Am pornit de la peste 25.000 ieri, azi dimineaţă eram la aproximativ 18.000. În imagini, veţi vedea condiţiile în care muncesc aceşti eroi nevăzuţi, departe de familiile lor, pentru a aprinde din nou lumina în casele românilor afectaţi de inundaţii. Le mulţumesc în mod special pentru efortul deosebit! Vă ţinem la curent cu evoluţiile”, scrie pe Facebook Sebastian Burduja.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Ministrul Mediului: Suntem în alertă. La noapte vor fi precipitaţii de 40 l/mp în Vaslui
„Aşteptăm informaţiile orei 18.00, dar din ceea ce ştim până acum, aşteptăm la noapte, începând cu ora 24.00, aici, în judeţul Vaslui, precipitaţii de 40 de litri pe mp sau în jurul acestei cifre. Asta, la primă vedere, ar putea să nu însemne mult, însă având în vedere că solul e îmbibat deja şi că nu există o scurgere a acestor precipiutaţii, aşa cum s-ar fi întâmplat în urmă cu o săptămână, ne face să fim în alertă”, spune Mircea Fechet.
„Monitorizăm cu atenţie ce se întâmplă şi mai spre nord, pentru că aceste precipitaţii vor urca cel mai probabil în judeţul Iaşi, în judeţuil Botoşani., e posibil să avem zone afectate şi în Suceava şi Neamţ”, adaugă Fechet.
O persoană dată dispărută în Pechea a fost găsită în viaţă
O persoană dispărută (Pechea/GL) a fost găsită în viaţă, fără afecţiuni medicale, potrivit ISU Galaţi.
„Urmare a fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare la momentul raportării sunt înregistrate:
- 5 persoane decedate
- 1 persoană dispărută (Costache Negri/GL)”, transmit pompierii gălăţeni.
În prezent, în urma inundaţiilor, o persoană a murit în localitatea Pechea, una la Drăguşeni, încă una la Costache Negri şi alta la Corod. Acestora li se adaugă cea de-a cincea persoană găsită decedată în Slobozia Conachi.
Bilanţul se ridică la 5 morţi
Ciolacu, la tabăra de sinistraţi din Slobozia Conachi: încă 2 oameni sunt dispăruţi
Încă două persoane sunt de negăsit, spune, duminică, premierul Marcel Ciolacu.
Acesta spune că după viitura de sâmbătă spre duminică nu au mai fost pierderi de vieţi omeneşti.
Primar Slobozia Conachi: Avem 6-7 oameni care stau în pod, nu vor să părăsească locuinţele
Primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir, a spus că sunt 6 sau 7 oameni care nu vor să îşi părăsească locuinţele inundate şi stau în podul caselor.
„Am făcut apel, poate reuşim să îi ducem în adăpost”, spune primarul.
El spune că s-a rezolvat în parte situaţia inundaţiilor prin crearea breşei controlate în digul de protecţie situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localităţii Independenţa, pentru ca apele de pe acest râu şi râul Suhurlui, cantonate în Pechea şi Slobozia Conachi se fie dirijate în Siret.
De asemenea, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, spune că ajutoarele de stat pentru persoanele sinistrate au ajuns în judeţ şi în cursul zilei de duminică cele 405 tone de ajutoare vor ajunge la cei care au nevoie.
Bilanţul inundaţiilor din Galaţi şi Vaslui: 4 morţi şi peste 15.000 de persoane afectate
Potrivit IGSU, în localitatea Pechea, Galaţi, 11 persoane au refuzat evacuarea din zona inundată şi se află în podurile locuinţelor, fiind monitorizate de forţele de intervenţie. Acestea au solicitat doar alimente şi apă. De asemenea, o echipă de pirotehnişti din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă a IGSU s-a deplasat către zona digului din localitatea Pechea, pentru evaluarea situaţiei în scopul realizării unei breşe.
Potrivit situaţiei centralizate, în ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 localităţi din 7 judeţe (Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timiş şi Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane.
De asemenea, au fost afectate parţial sau total peste 5.000 de gospodării şi peste 15.000 persoane. Totodată, 4 persoane şi-au pierdut viaţa, iar două persoane sunt date dispărute (în localităţile Pechea şi Costache Negri, din judeţul Galaţi).
Circulaţia rutieră a fost afectată din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil pe trei drumuri naţionale (DN 25 şi DN 24D – Galaţi, DN 26 – Vaslui) şi pe 11 drumuri judeţene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 242H, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254 şi DJ 255).
Efecte semnificative au fost înregistrate în mai multe localităţi din judeţul Galaţi. Astfel, în localitatea Pechea, o persoană a fost declarată decedată după ce a fost surprinsă de viitură, ca urmare a creşterii nivelului apei pârâului Geru, alte 116 au fost salvate, iar o persoană a fost dată dispărută nefiind găsită la domiciliu.
În localitatea Drăguşeni, o persoană a fost declarată decedată şi alte 5 au fost salvate.
În localitatea Costache Negri s-a produs o viitură ca urmare a scurgerilor de pe versanţi şi a ieşirii din matcă a pârâului Suhurlui, iar o persoană a fost găsită decedată şi alte 25 au fost salvate, iar o persoană a fost dată dispărută.
În localitatea Corod, o persoană a fost declarată decedată şi alte 7 au fost salvate.
În 8 localităţi (Griviţa, Bereşti, Cuza Vodă, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Băneasa, Vameş şi Slobozia Conachi) din judeţul Galaţi, 121 de persoane şi 17 animale au fost salvate de forţele de intervenţie.
De asemenea, în 5 localităţi (Docăneasa, Trestiana, Murgeni, Griviţa şi Zorleni) din judeţul Vaslui 46 de persoane fiind salvate de forţele de intervenţie, iar 161 de gospodării au fost afectate de inundaţii.
Efective ale autorităţilor implicate
Pentru gestionarea acestor efecte produse din cauza precipitaţiilor abundente, la nivel naţional au fost implicaţi pompieri, poliţişti, jandarmi, dar şi autorităţile locale din zonele afectate.
La nivel central, situaţia din teren este monitorizată şi coordonată prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (inclusiv cu sprijinul grupei Operative a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă), care este în permanentă legătură cu celelalte instituţii reprezentate în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
De asemenea, pentru o coordonare mai eficientă a intervenţiilor ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, s-au deplasat în zonele afectate, unde au condus şedinţe operative.
Totodată, din dispoziţia prim-ministrului şi a viceprim-ministrului, ministrul Afacerilor Interne, generalul Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al IGSU, va asigura coordonarea forţelor care intervin în judeţele Vaslui şi Iaşi.
În funcţie de necesităţile operative, în zonele afectate din judeţul Galaţi au fost suplimentate efectivele cu 239 de pompieri de la inspectorate din ţară, precum şi cu mijloace tehnice de intervenţie (două maşini de stingere, o Autospecială pirotehnică, o şenilată, 22 autospeciale de prima intervenţie şi comandă, 23 bărci, 38 autocamioane de intervenţie, 21 motopompe remorcabile, două containere igienice, două macarale, şase cap tractor-semiremorcă), iar la Bacău o macara.
Totodată, a fost alocat în judeţul Galaţi un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI pentru efectuarea unor misiuni de recunoaştere, respectiv salvare/evacuare persoane, şi pregătit un alt aparat de zbor pentru intervenţii în zonă.
La nivel teritorial, a fost instituită permanenţa la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase, iar în 7 judeţe (Botoşani, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Vrancea şi Vaslui) a fost activată grupa operativă.
Au fost emise 13 mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 5 judeţe (Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ şi Vaslui) şi a 11 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 3 judeţe (Galaţi, Iaşi şi Vaslui).
Totodată, au fost dislocate 6 tabere mobile în judeţele Galaţi.
În sprijinul autorităţilor locale din judeţele Galaţi şi Vaslui au acţionat şi angajaţii Ministerului Apărării Naţionale (forţe şi mijloace), pentru salvarea de vieţi omeneşti.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe