Bistriţa: Şeful DGASPC şi angajaţi ai instituţiei, cercetaţi penal

Şeful Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, Marin Rus, precum şi angajaţii instituţiei care aveau în responsabilitate supravegherea plasamentului în cazul copilului de 4 ani sunt cercetaţi penal pentru neglijenţă în serviciu, a declarat procurorul Angela Sângeorzan.

Urmărește
292 afișări
Imaginea articolului Bistriţa: Şeful DGASPC şi angajaţi ai instituţiei, cercetaţi penal

Bistriţa: Şeful DGASPC şi angajaţi ai instituţiei, cercetaţi penal

Procurorul Angela Sângeorzan, şeful secţiei Cercetări penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că directorul DGASPC Bistriţa-Năsăud, Marin Rus, este cercetat penal pentru neglijenţă în serviciu.

De asemenea, sunt cercetaţi şi angajaţii DGASPC care aveau în responsabilitate supravegherea plasamentului pentru că aceştia nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu, de supraveghere a copilului, a declarat Sângeorzan.

Potrivit acesteia, în acest caz Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud s-a sesizat din oficiu, iar sesizarea va fi transmisă Poliţiei Judeţene, care va face primele cercetări în acest dosar, în timpul anchetei urmând să fie stabilite responsabilităţile pentru fiecare angajat în parte.

"Eu consider că dacă şi-ar fi îndeplinit atribuţiunile de serviciu fapta ar fi fost depistată la timp sau poate chiar prevenită", a declarat procurorul Angela Sângeorzan.

Conform Codului Penal, pedeapsa pentru neglijenţă în serviciu este închisoarea, de la o lună până la doi ani, sau amendă penală.

Consiliul Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud, care are în subordine Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC), a alocat, la începutul anului, prin proiectul de buget, aproximativ 12 milioane de lei pentru asistenţă socială acordată familiilor şi copiilor. Cifra reprezintă o treime din totalul sumei date pentru întreaga activitate de asistenţă socială.

Conform datelor postate pe site-ul CJ, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a împărţit în total circa 104 milioane de lei, la cât au fost estimate veniturile instituţiei pentru anul întreg.

Potrivit bugetului adoptat de CJ Bistriţa-Năsăud în februarie, instituţia a alocat pentru întreaga activitate de asistenţă socială suma de 34 de milioane de lei, în condiţiile în care cu aceşti bani sunt întreţinute şi centre de asistenţă a persoanelor cu handicap, dar şi centre de bătrâni.

În martie, Consiliul Judeţean a adoptat o hotărâre prin care a aprobat şi organigrama, statul de funcţii, dar şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

Potrivit documentului, DGASPC are în organigramă 923 de posturi, funcţii publice şi personal contractual. Forul de conducere al instituţiei este un Colegiu Director căruia îi este subordonat directorul general Marin Rus şi trei directori adjuncţi, câte unul pentru copii, adulţi şi departamentul economic.

Directorul adjunct care este responsabil de problemele referitoare la copii, Adela Cârcu, are în subordine, conform organigramei, cinci servicii şi tot atâţia şefi. Este vorba de serviciul de asistenţă maternală, cel de intervenţie în regim de urgenţă pentru copii, serviciul de protecţie de tip familial pentru copii, serviciul de tip rezidenţial pentru copii şi serviciul de evaluare complexă a copiilor.

În cadrul serviciului de asistenţă maternală figurează în cadrul organigramei un post de conducere şi 15 posturi de execuţie, angajaţii acestui serviciu răspunzând direct de cei circa două sute de asistenţi maternali din judeţ.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a stipulat însă un paragraf în hotărâre, respectiv "încadrarea în structura organizatorică pentru fiecare categorie de personal se va face în limita prevederilor bugetare aprobate în acest sens”, răspunzător de punerea în aplicare a hotărârii fiind desemnat directorul general al DGASPC Bistriţa-Năsăud, Marin Rus.

Şeful DGASPC Bistriţa-Năsăud, Marin Rus, a declarat, după incidentul legat de moartea unui copil de patru ani care se afla în grija unui asistente maternale, că are doar patru angajaţi care se ocupă de asistenţii maternali şi că aceştia au un volum foarte mare de muncă şi nu reuşesc să facă evaluări o dată la trei luni, aşa cum prevede legea, în unele cazuri, considerate "de încredere”, evaluările fiind mai rare.

Procurorul Angela Sângeorzan, şeful secţiei de cercetări penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, declara, sâmbătă, că angajaţii DGASPC nu au prezentat documente din care să reiasă că l-ar fi supravegheat pe asistentul maternal care îl avea în grijă pe micuţul de 4 ani.

Asistenta maternală Marcela Făgărăşan a fost reţinută, joi seară, de către poliţişti, după ce s-a stabilit că unul din cei doi copii pe care îi avea în grijă a murit în urma unor rele tratamente pe care i le-ar fi aplicat. Subinspectorul Raluca Moldovan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, a declarat că iniţial femeia a spus că băiatul, în vârstă de patru ani, a murit fiindcă era bolnav, dar medicii au descoperit pe corpul lui urme de arsuri de ţigară, urechea tăiată şi organele genitale secţionate cu foarfeca.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici