Boc: Creşterea duratei de preaviz pentru angajatul demisionar a fost decisă la recomandarea CE

Creşterea duratei de preaviz impus angajatului care demisionează a fost decisă la recomandarea Comisiei Europene (CE), care a apreciat că actualul termen este prea scurt şi că extinderea acestuia ar fi oportună atât pentru angajator, cât şi pentru salariat, a afirmat, în Parlament, premierul Boc.

Urmărește
96 afișări
Imaginea articolului Boc: Creşterea duratei de preaviz pentru angajatul demisionar a fost decisă la recomandarea CE

Boc: Creşterea duratei de preaviz pentru angajatul demisionar a fost decisă la recomandarea CE (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"În acord cu practica europeană şi la recomandarea Comisiei Europene, pentru a asigura nivelul optim de protecţie a salariaţilor, a fost propusă creşterea duratei preavizului de la cel puţin 15 la cel mult 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de la 30 la 45 zile pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere. Comisia a apreciat că termenul de preaviz stabilit de Codul Muncii este prea scurt şi că ar fi oportună, atât pentru angajator, cât şi pentru salariat, creşterea termenului de preaviz, atât în cazul funcţiilor de conducere, dar mai ales în cazul funcţiilor de conducere", a spus Boc, în discursul susţinut în faţa parlamentarilor.

Proiectul de modificare a Codului Muncii, promovat de Guvern prin angajarea răspunderii, stabileşte că termenul de preaviz impus angajatului care demisionează va fi extins de la maximum 15 zile la cel puţin 20 zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie şi de la 30 la 45 zile pentru salariaţii cu funcţii de conducere.

"Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv nu poate fi mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere", se arată în document.

Premierul Emil Boc a cerut, marţi, parlamentarilor să accepte promovarea noului Cod al Muncii prin angajarea răspunderii, susţinând că modificările propuse vor reduce cazurile de muncă la negru şi vor majora veniturile atrase din taxe vărsate la buget, ca urmare a încheierii mai multor contracte de muncă.

Luni seara, Guvernul a aprobat doar opt amendamente la proiectul Codului Muncii, dintr-un total de 144 propuneri formulate de parlamentarii coaliţiei.

PSD a anunţat că nu va propune amendamente, ci va depune moţiune de cenzură şi va sesiza Curtea Constituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici