Boc: Înăsprim sancţiunile, inclusiv penale, pentru munca la negru. Vezi alte prevederi ale noului Cod al Muncii
Premierul Emil Boc a avut luni o discuţie cu deputaţii minorităţilor naţionale referitoare la prevedeile noului Cod al Muncii. Vezi aici ce spune primul ministru legat de modificările aduse Codului.
Boc: Înăsprim sancţiunile, inclusiv penale, pentru munca la negru. Vezi alte prevederi ale noului Cod al Muncii (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Contractul individual de muncă pe durată determinată se extinde de la 24 la 36 de luni
Premierul Emil Boc a declarat că printre modificările propuse la Codul Muncii se numără şi cea prin care contractul individual de muncă pe durată determinată se extinde de la 24 la 36 de luni.
"În privinţa contractului individual de muncă pe durată determinată - s-a extins, prin propunerea pe care am făcut-o, de la 24 de luni la 36 de luni, pentru că, de exemplu, avem un proiect european cu o durată minimă de trei ani şi nu se poate încheia un contract pe durată nedeterminată pentru că, după epuizarea proiectului european, nu mai ştie angajatorul dacă mai poate să-l menţină pe acel angajat, iar azi nu are cadrul legal să încheie un contract pe durată determinată pe 3 ani şi preferă să meargă fie la negru, fie altfel", a spus premierul, după o întâlnire cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
El a arătat că trebuie oferită posibilitatea legală ca oamenii să lucreze pe proiecte europene pe trei ani, cât durează proiectul respectiv.
"Dacă după aceea, prin acordul scris al părţilor, până la finalizarea unui proiect sau program, se înţeleg (angajatorul şi angajatul, n.r.), Codul Muncii trebuie să le dea o asemenea posibilitate, dar prin acordul lor scris", a adăugat Boc.
Perioada de probă pentru funcţiile de execuţie va creşte de la 30 la 90 de zile
"În ceea ce priveşte perioada de probă, am flexibilizat şi aici cadrul legislativ, mărind perioada de probă de la 30 de zile la 90 de zile pentru funcţiile de execuţie, pentru ca să se poată evalua mai bine performanţele sau calităţile pe care o persoană care urmează să fie angajată le are", a spus Boc.
În contractul de angajare se vor preciza criteriile de performanţă şi modul de evaluare
"Azi, legea te apără mai mult dacă eşti sărac şi nu te apără dacă munceşti bine. Prin modificările pe care le propunem spunem aşa: legea te va apăra de fiecare dată dacă munceşti bine, ai performanţă îşi îţi respecţi angajamentele pe care le ai prin contract şi nu te va apăra neapărat pentru că eşti sărac. Asta înseamnă că la angajare, în contract se vor preciza criteriile de performanţă şi modul cum eşti evaluat cu privire la performanţa pe care o ai sau nu o ai", a spus Emil Boc.
El a precizat că, atunci când intervin concedierile, primul criteriu care va fi avut în vedere este performanţa individuală şi nu neapărat existenţa unei probleme sociale.
"Problema socială rămâne criteriu subsidiar de departajare în condiţiile în care ai aceeaşi performanţă dar va prima performanţa şi capacitatea de a face un lucur bine, pentru că numai aşa putem să fim competitivi cu celeleate ţări din UE şi din lume", a spus Boc.
Sporul pentru munca de noapte creşte de la 15% la 25%
"Munca pe timpul nopţii va fi mai bine plătită. Sporul pentru munca de noapte creşte de la 15% la 25%, tocmai pentru a-i plăti mai bine pe cei care lucrează în condiţii dificile", a spus Boc.
Flexibilizăm angajările, dar înăsprim sancţiunile, inclusiv penale, pentru munca la negru
"Venim cu un set de măsuri pentru a flexibiliza angajările. Dar, pe de altă parte, înăsprim drastic sancţiunile pentru cei care, şi după această flexibilizare a angajărilor, vor utiliza munca la negru. Dăm posibilitatea angajatorilor să angajaze mai uşor, dar şi înăsprim sancţiunile, inclusiv cele de natură penală, în momentul în care se utiliz munca la negru, pentru a-l proteja pe fiecare salariat", a spus premierul Boc.
El a precizat că, în acest moment, multe prevederi din legislaţia muncii reprezintă o frână în calea angajărilor şi ocupării unui loc de muncă pentru că actualul Cod al Muncii datează din 2003 şi, între timp, România a intrat în UE.
"Pe de altă parte, a venit criza şi ne-a arătat că avem nevoie de mai multă flexibilitate în relaţiile de muncă. Noul Cod al Muncii şi Legea zilierilor vor aduce în România în anii următori sute de mii de locuri de muncă. Pentru asta trebuie să avem curajul să promovăm acest proiect de lege pentru Codul Muncii", a spus Boc.
Premierul Emil Boc a anunţat, luni, că liderii coaliţiei de guvernare propun asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe Codul Muncii, precizând că în perioada următoare vor avea loc consultări şi cu grupurile parlamentare.
Emil Boc a precizat că va avea discuţii pe tema Codului Muncii cu fiecare grup parlamentar din coaliţie, luni urmând să aibă, la ora 15.00, o întâlnire cu deputaţii minorităţilor naţionale, iar marţi cu grupurile UDMR şi PDL.
El a mai spus că în perioada următoare va menţine şi continua dialogul cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele şi va ţine cont de amendamentele parlamentarilor în cadrul procedurii de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.
Emil Boc a precizat că în urma acestor consultări Guvernul va lua decizia finală în privinţa asumării răspunderii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO