- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Botiş: Dacă nu vom creşte rata de ocupare, nu vom putea plăti pensii. Sistemul de pensii de stat este unul piramidal, de tip Ponzi
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat joi, la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions, că România are de 10-15 ani o rată de ocupare de 58 la sută, iar dacă aceasta nu va ajunge la 64-65 la sută, vor fi probleme mari, pentru că statul se află în imposibilitatea de a plăti pensii.
"Avem o rată de ocupare de 58 la sută, de 10-15 ani. Nu avem capacitatea de a creşte această rată de ocupare şi dacă nu vom reuşi să o creştem la 64-65 la sută avem probleme mari, pentru că nu poţi plăti pensiile. În acest caz ajungi să creşti vârsta de pensionare pentru că prea multe soluţii nu sunt. (...)Contribuţiile colective datează din secolul ale XIX-lea şi reprezintă un sistem piramidal, un fel de schemă Ponzi", a declarat ministrul Muncii la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
O schemă Ponzi este o operaţiune investiţională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane şi nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate. Termenul de schemă Ponzi este folosit îndeosebi în Statele Unite ale Americii, în timp ce în alte ţări nu se face nicio deosebire între această schemă şi alte scheme piramidale. Pe acelaşi sistem funcţionează şi sistemele piramidale de vânzări tip MLM, unde, într-o anumită proporţie, naivitatea celor inscrişi este benefică celor ce iniţiază acest tip de sistem.
Ioan Botiş a precizat că mare provocare este să crearea de locuri de muncă, în caz contrar sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil şi va intra în colaps.
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioan Botiş, face o evaluare a funcţionării sistemului de pensii din România, împreună cu alţi reprezentanţi ai autorităţilor şi cu administratori de fonduri de pensii private, la conferinţa de joi a Mediafax Talks about Private Pensions.
Evenimentul cu tema "Importanţa pensiilor private. Forecast 2011-2016" se defăşoară la Hotel Howard Johnson, reunind reprezentanţi ai Guvernului şi ai asociaţiilor din domeniu, administratori de fonduri de pensii private, directori generali şi de resurse umane din mari companii, consultanţi şi sociologi.
Cea de-a patra ediţie Mediafax Talks about Private Pensions îi are ca speakeri pe Ioan Botiş - ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mircea Oancea - preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Doina Pârcălabu - preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, Cornelia Coman - preşedinte al Consiliului de Administraţie al ING Pensii, Crinu Andănuţ - preşedinte al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) şi director general al Allianz Ţiriac Pensii Private şi Radu Brăgărea - director general Eureko Pensii. Moderator al evenimentului este Cristian Dimitriu - director general Mediafax.
Lectorii vor aduce în discuţie unele dintre cele mai importante evenimente pentru piaţa pensiilor private obligatorii (Pilonul II) în acest an: majorarea contribuţiei de la 2,5 la sută la 3 la sută din venitul brut lunar al participanţilor, integrarea în fondurile de pensii private obligatorii a bugetarilor din structurile militarizate, măsurile ce vor fi adoptate de CSSPP pentru o bună funcţionare a sistemului de pensii private şi excluderea "costului bugetar" al Pilonului II din calculul deficitului şi al datoriei publice.
În ceea ce priveşte fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), speakerii discută impactul pe care îl are extinderea deductibilităţii fiscale asupra CAS de la începutul acestui an şi perspectiva pe care o au angajatorii asupra pensiei private facultative ca beneficiu extra-salarial.
Politicile de investiţii ale administratorilor fondurilor de pensii, randamentele fondurilor de pensii private la sfârşitul lui 2010 şi evoluţia acestora în următorii ani şi verificarea propriului cont de pensie de către fiecare participant sunt alte teme ce vor fi dezbătute.
Mediafax Talks about Private Pensions face parte din seria de evenimente de business Mediafax Talks, pe care Mediafax, cel mai mare furnizor de informaţie generală şi de afaceri din România, le organizează începând din 2006.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:21
-
astăzi, 12:17
Google Gemini ar putea comanda mâncare pentru utilizatori pe Android 16