Bronzul din statuia lui Carol I, pentru care Primăria a plătit 10,5 milioane de lei, furat de hoţi

O parte din bronzul folosit pentru turnarea statuii lui Carol I a fost furat de la o turnătorie de artă din Bucureşti, unde se realiza monumentul, fapt care ar putea duce la decalarea datei de inaugurare a acestuia, fixată pentru 1 decembrie, a declarat pentru MEDIAFAX sculptorul Florin Codre.

Urmărește
561 afișări
Imaginea articolului Bronzul din statuia lui Carol I, pentru care Primăria a plătit 10,5 milioane de lei, furat de hoţi

Bronzul din statuia lui Carol I, pentru care Primăria a plătit 10,5 milioane de lei, furat de hoţi (Imagine: Mediafax Foto)

Primăria Capitalei a plătit sculptorului Florin Codre 10,5 milioane de lei pentru realizarea statuii ecvestre a lui Carol I, proiect început în martie 2007, însă aceasta nu poate fi amplasată în Piaţa Revoluţiei pentru că nu există reglementări urbanistice.

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a plătit până la jumătatea lunii octombrie sculptorului Florin Codre, suma de 10,5 milioane de lei (aproximativ 3,5 milioane de euro), reprezentând realizarea machetei din gips, dar şi turnarea din bronz a statuii.

Potrivit adresei 2935 din 16 octombrie 2008, emisă de directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic al Municipiului Bucureşti, Florin Necula, municipalitatea mai are de plătit amenajarea ansamblului monumental, adică 1,4 milioane de lei.

Totodată, în acelaşi document este specificat şi faptul că " autorul lucrării de artă, sculptorul Florin Codre, a solicitat şi suma de 350.000 de euro pentru consultarea publică ce a avut loc în urma simulării amplasării monumentului", fiind precizat şi faptul că valoarea este "necontractată".

În locul în care consilierii municipali au decis amplasarea statuii nu există reglementări urbanistice şi nu au fost demarate, în momentul contractării lucrării, procedurile legale necesare obţinerii unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pe baza căruia să poată fi obţinută ulterior autorizaţia de construire.

Astfel, potrivit arhitectului şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, pentru amplasarea statuii în Piaţa Revoluţiei, fostul arhitect şef Adrian Bold şi vechea echipă a Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului erau obligaţi să iniţieze o hotărâre care să fie supusă CGMB pentru obţinerea PUD-ului.

"PUD-ul trebuia iniţiat de arhitectul şef al Capitalei, pentru că este vorba de o zonă de protecţie a monumentelor istorice şi de amplasarea pe domeniul public al Capitalei a acestei statui, iar în Planul Urbanistic General nu este prevăzută o asemenea reglementare", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Pătraşcu.

Proiectul de realizare a unei statui a lui Carol I de către sculptorul Florin Codre a fost început în martie 2007 de municipalitate, după ce în luna decembrie 2006, consilierii generali au aprobat HCGMB 254/2006 în care se prevedea amplasarea statuii lui Carol I în Piaţa Revoluţiei, adică locul unde fusese amplasată o sculptură realizată de sculptorul croat Ivan Mestrovici şi care a fost distrusă în 1948 de comunişti.

În 25 aprilie, macheta în mărime naturală a statuii lui Carol I, realizată de Florin Codre, a fost montată în Piaţa Revoluţiei, simularea având ca scop verificarea dimensiunii şi orientării acesteia în spaţiul în care a fost amplasată până în 1948 sculptura realizată de Mestrovici.

Statuia lui Carol I, realizată, pe baza machetei, din bronz şi granit, va fi amplasată pe un piedestal modular. Artistul Florin Codre declara, la jumătatea lunii mai, că toate discuţiile cu privire la amplasament îi întârzie munca, estimând că statuia va fi finalizată în mai 2009, şi nu la 30 decembrie, aşa cum îşi propusese.

Totodată, în momentul amplasării machetei, Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) susţinea că nu a existat baza legală, precizând că având în vedere că este vorba de o zonă de protecţie a monumentelor istorice, chiar şi pentru o construcţie temporară este nevoie de obţinerea documentelor legale.

"În zona în care a fost amplasată macheta se află un număr de şapte monumente istorice, în jurul cărora sunt instituite zone de protecţie. Potrivit prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice (art. 9, 11, 24, 26 şi 33), orice intervenţie în zona de protecţie a monumentelor istorice trebuie avizată de Ministerul Culturii şi Cultelor, prin Comisia Naţională a Monumentelor Istorice. Având în vedere că Primăria Generală a Municipiului Bucureşti nu a depus la Ministerul Culturii şi Cultelor nicio documentaţie, prevăzută de lege, privind amplasarea acestei machete în Piaţa Revoluţiei, intervenţia în zona de protecţie a respectivelor monumente istorice nu este legală. Trebuie menţionat faptul că prevederile în cauză se aplică şi în cazul amplasării unor construcţii temporare", spunea MCC.

În afara proiectului municipalităţii de realizare a statuii lui Carol I, există un alt proiect al Ministerului Culturii şi Cultelor, anunţat în 2006, de refacere a statuii lui Carol I după schiţele lui Mestrovici. În acest sens, statul român are sprijinul autorităţilor croate, însă drepturile de autor pentru executarea proiectului trebuie cumpărate de la cei patru moştenitori ai lui Ivan Mestrovici.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici