Cadrele medicale protestează împotriva reprofilării spitalelor
O parte dintre angajaţii Spitalului Caritas din Capitală precum şi cadrele medicale ale Spitalului de Pneumoftiziologie din Floreşti (Prahova) protestează, luni dimineaţă, în curtea unităţilor sanitare, nemulţumiţi de anunţul făcut de ministrul Sănătăţii privind transformarea spitalelor în cămine de bătrâni.
Cadrele medicale protestează împotriva reprofilării spitalelor (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax Foto)
Spitalul de Pneumoftiziologie din Floreşti (Prahova)
Potrivit asistentului şef Iuliana Cujbă din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Floreşti, aproximativ o sută de angajaţi ai spitalului şi câteva zeci de pacienţi au ieşit, luni, în faţa clădirii în care funcţionează spitalul, pentru a protesta faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a închide această unitate sanitară şi de a o transforma în cămin de bătrâni.
Conform sursei citate, angajaţii spitalului şi pacienţii, care în mare parte sunt cazuri sociale, nu sunt de acord cu închiderea acestui spital.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare
-
Veşti bune pentru români: A crescut nivelul deducerii personale
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia. Favorit este preşedintele în exerciţiu
"Am asigurat tratamentul, am asigurat hrana bolnavilor şi am ieşit în stradă să protestăm. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Lucrez de 17 ani în acest spital şi ştiu câtă nevoie este de acest spital în Prahova. Nu înţelegem pe ce criterii ia ministerul astfel de decizii", a spus Iuliana Cujbă.
Aceasta a adăugat că cei mai mulţi dintre angajaţii spitalului de la Floreşti sunt datori la bănci sau au carduri de salariu descoperite. Iuliana Cijbă a explicat că oamenii şi-au făcut rate şi descoperiri de card înainte de reducerea salariilor şi de tăierea sporurilor.
Cujbă a precizat că angajaţii Spitalului de Pneumoftiziologie Floreşti sunt decişi să protesteze în fiecare zi, după ce vor asigura tratamentul şi hrana bolnavilor.
Spitalul de Pneumoftiziologie Floreşti se află, alături de Preventoriul TBC Poiana Ţapului şi Centrele de Sănătate de la Urlaţi şi Bălţeşti, pe lista Ministerului Sănătăţii cu spitale propuse spre transformare în cămine de bătrâni.
Primarul comunei Floreşti, Eugen David, spunea că nu este de acord cu propunerea Ministerului Sănătăţii privind reprofilarea Spitalului de Pneumoftiziologie din localitate în cămin de bătrâni, catalogând propunerea MS drept "o măsură luată pe picior, cu puternic caracter politic".
"Spitalul a avut 200 de paturi, 50 au fost desfiinţate. Acum spitalul este arhiplin. Cele 150 de paturi care au rămas sunt ocupate toate şi dacă ar fi nevoie de noi internări nu am avea paturi pentru pacienţi", spunea primarul David Eugen.
Acesta preciza că în ultimele şapte luni Consiliul Local Floreşti a investit 100.000 de lei în infrastructura spitalului şi că întreţinerea acestuia nu reprezintă o problemă pentru administraţia locală.
Spitalul Caritas, Bucureşti
Managerul Spitalului Caritas, Bogdan George Jansen, a declarat pentru MEDIAFAX că la acţiunea de protest participă angajaţii care au lucrat în serviciul de noapte.
"Nu ştiu dacă această hotărâre are acordul Consiliului general. Angajaţii mi-au cerut voie să protesteze între orele 8.00 şi 10.00 în curtea spitalului. Sunt în curte angajaţi care au lucrat de noapte şi care vor fi de serviciu după-amiază, cei din tura de zi aflându-se la muncă", a spus Bogdan George Jansen.
El s-a declarat surprins de decizia ministrului Sănătăţii de transformare a spitalului în centru de îngrijire a bătrânilor, spunând că până acum nu s-a pus niciodată această problemă.
"Mă surprinde această decizie pentru că până acum nu s-a pus problema transformării spitalului în azil de bătrâni. Probabil ulterior va fi transformat în cimitir. Ce facem însă cu oamenii? Mă refer atât la angajaţi, dar şi la cei care se adresează Spitalului Caritas, care de cele mai multe ori sunt oameni amărâţi. Caritas este ca un spital al săracilor, este un spital tampon care deserveşte majoritar populaţia feminină a sectorului 3. Cea mai mare problemă în acest moment este desfinţarea maternităţii, unde vin anual peste 2.000 de femei", a mai spus managerul Spitalului Caritas.
Potrivit acestuia, situaţia Spitalului Caritas, care aparţine Fundaţiei "Caritatea", membră a Federaţiilor Comunităţilor evreieşti şi care are un contract de închiriere cu fundaţia Caritatea până în 2015, este cunoscută autorităţilor de mulţi ani.
"Deşi situaţia este cunoscută, până acum autorităţile nu au găsit o soluţie privind soarta celor 470 de angajaţi ai spitalului în cazul în care această unitate va trebui închisă în 2015. Toţi suntem de acord că în 2015 va trebui să ne mutăm. Până acum nu au existat locuri unde să fim transferaţi nici măcar pe bucăţele. Mai mult decât atât, potrivit legislaţiei în vigoare, locurile sunt blocate şi greu poate fi angajată o persoană. Mă întreb cine poate angaja dintr-o dată 450 de medici, asistente şi infirmiere", a mai spus Bogdan Jansen.
El a mai susţinut că singura clădire care aparţine statului din întregul spaţiu ocupat acum de Spitalul Caritas este secţia medicală, unde sunt internate şi lăuze şi nou-născuţi, care are 80 de paturi şi care a fost construită de către stat în 1977 şi dată în folosinţă în 1978.
Spitalul Caritas are 430 de paturi şi 470 de angajaţi, iar conform conducerii spitalului anual în această unitate sunt internaţi 19.500-20.000 de bolnavi, iar în acelaşi interval se nasc aproximativ 2.500 de copii.
Ministrul Sănătăţii a anunţat, săptămâna trecută, că Spitalul Caritas din Capitală va fi transformat în centru de îngrijire pentru vârstnici.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO