- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.05.2016, 17:28)
- Departament Social
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Calitatea apei la Marea Neagră: 30,6% din locurile de îmbăiere prezentau o calitate excelentă a apei - FOTO
În sezonul estival 2015, doar 30,6% din locurile de îmbăiere de pe zona litorală din România prezentau o calitate excelentă a apei, faţă de media europeană de 85,5%, conform unui raport al Agenţiei Europene a Mediului ce măsoară nivelul de bacterii fecale din apă.
Urmărește
4438 afișări
Calitatea apei la Marea Neagră: 30,6% din locurile de îmbăiere prezentau o calitate excelentă a apei - FOTO (Imagine Adrian Stoicoviciu / Mediafax Foto)
Rezultatele arată că 15 locuri de îmbăiere au o calitate excelentă a apei iar un singur loc de îmbăiere oferă o calitate slabă a apei - în zona cordonului de legatură dintre Eforie Nord şi Eforie Sud. (Cordon Eforie Nord Eforie S II Tabăra Luminiţa). Litoralul românesc are 49 de locuri de îmbăiere, iar zonele cu apă cotată ca fiind excelentă sunt puncte monitorizate din: Mamaia, Saturn, Olimp, Venus, Saturn. Raportul identifică patru categorii ale calităţii apei de îmbăiere: excelentă, bună, satisfăcătoare şi slabă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
O calitate satisfăcătoare a mai fost raportată în următoarele locuri: cele două puncte monitorizate în Costineşti, unul din Mamaia, unul din Cap Aurora şi două în Saturn, Eforie Nord şi Sud, dar şi Jupiter.
Restul locurilor monitorizate de pe litoralul românesc prezintă o calitate bună a apei de îmbăiere, aşa cum sunt Vama Veche şi 2 Mai şi câteva puncte din Saturn, Venus, Mangalia. Monitorizările au inclus şi un punct din zona Gura Portiţei, unde rezultatele au arătat că apa de îmbăiere are o calitate bună.
În comparaţie cu România, celalălt stat cu zona litorală la Marea Neagra monitorizat - Bulgaria - a avut, în sezonul 2015, 90 de zone de îmbăiere testate. În Bulgaria, 63 de puncte de îmbăiere au prezentat o calitate excelentă, respectiv 70% din litoralul bulgăresc, în timp ce trei locuri au prezentat o calitate slabă a apei de îmbăiere (două în zona Varna şi unul în zona Lozenets).
Comparativ între cele două state de la Marea Neagră introduse în studiu, România are doar 1 loc cu apă de calitate slabă (porţiunea dintre Eforie Nord şi Eforie Sud) şi 16 cu apă excelentă, în vreme ce Bulgaria are 3 locuri cu calitate slabă, dar 63 de locuri cu apă excelentă.
Raportul analizează calitatea apei din 23 de ţări membre UE cu ieşire la mare, mai mult de 60% dintre locuri fiind cele cu ieşire la Marea Mediteraneeană.
La nivel European, în zona litorala la Marea Mediterană, au fost identificate în 2015, 248 de locuri, unde calitatea apei de îmbăiere a fost una slabă. Statele cu cele mai multe locuri unde calitatea apei a fost slabă sunt: Italia (95 sau 1,7 %), Franta (95 sau 2,8 %) şi Spania (58 sau 2,6 %).
Măsurătorile realizate de autorităţile din fiecare ţară urmăresc locurile identificate a fi de îmbăiere, în sezonul estival, iar mostrele prelevate caută urme pentru cele două bacterii fecale precum: Escherichia coli si enterococci intestinali, care indică o potenţială prezenţă a poluării. Rezultatele locale sunt comparate cu cele naţionale realizate în alţi ani la final de sezon şi apoi sunt raportate la Comisia Europeană, la Agenţia Europeană a Mediului. În Romania, sezonul de îmbăiere a fost identificat pentru anul 2015 a avea 107 zile, între 1 iunie şi 15 septembrie.
Citeşte şi: Tribunalul Bucureşti: Hexi Pharma poate plăti salarii, taxele către stat şi transporturile deja comandate
Citeşte şi: ALEGERI LOCALE 2016: Cel mai tânăr candidat la locale are 18 ani, alţi 26 au vârsta cuprinsă între 90 şi 100 de ani
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe