Camera de Conturi Constanţa:UATC Lipniţa a vândut fără drept imobile şi terenuri din domeniul public

Uniunea Administrativ Teritorială Comunală Lipniţa a introdus ilegal în domeniul privat al localităţii terenuri pe care le-a cadastrat şi le-a intabulat şi a vândut fără drept imobile şi terenuri, care fac parte din domeniul public, obţinând 1.298.000 lei, potrivit Camerei de Conturi Constanţa.

Urmărește
103 afișări

Potrivit unui raport din 2009 al Camerei de Conturi Constanţa, "Portul Izvoarele" a fost introdus în domeniul privat al comunei Lipniţa, cadastrat, intabulat şi apoi vândut în mod nelegal cu suma de 1.255.000 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Uniunea Administrativ Teritorială Comunală (UATC) Lipniţa şi-a însuşit nelegal suma provenită din vânzarea acestui bun care, potrivit legii, face parte din domeniul public al statului, fiind de interes public naţional, prejudiciind astfel bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în calitate de cumpărător.

"Portul Izvoarele" este format din 17.300 metri pătraţi de teren şi CHEU - construcţie hidrotehnică. Terenul a cuprins pe schiţa cadastrală şi parte din albia minoră a fluviului Dunărea, respectiv terenul de sub cheu şi din imediata vecinătate.

"Portul Izvoarele" face parte din obiectivul de investiţii "Lucrări pentru expediţia calcarului de Băneasa la CS Călăraşi. Punct de încărcare Pîrjoaia", ce a fost aprobat prin Decret înainte de 1989, şi care a fost construit în perioada anilor 1992-1996, pe baza alocaţiilor bugetare primite de APDFRA Giurgiu, prin Ministerul Transporturilor, investiţia fiind recepţionată prin Proces-Verbal de Recepţie nr.8456/13.11.2008 la stadiul existent, la valoarea de investiţie de 216.000 de lei.

De asemenea, potrivit raportului citat, a fost vândut terenul denumit "Organizare de şantier" la valoarea de 43.000 de lei, teren ce face obiectul proprietăţii publice a statului. În urma verificărilor a fost confirmat de către Regia Naţională a Pădurilor - Direcţia Silvică Constanţa, prin adresa nr. 3401/30.08.2010, faptul că terenul denumit "Organizare de şantier" face parte din fondul forestier al statului administrat de către Romsilva - Direcţia Silvică Constanţa. Din anexa la adresa de răspuns a Romsilva Constanţa rezultă că suprafaţa de 11.500 mp denumită "Organizare de şantier" se regăseşte în evidenţele Ocolului Silvic Băneasa-Constanţa.

Echipele Camerei de Conturi Constanţa au mai stabilit că a fost introdusă în domeniul privat al comunei Lipniţa o suprafaţă de 3.52 hectare de teren neproductiv, în sumă de 77.000 de lei, ca teren intravilan Păcuiul lui Soare, pe bază de hotărâre de consiliu, în scopul vânzării ulterioare. Această suprafaţă se compune din două parcele, respectiv parcela nr.11 în suprafaţă de 0,6 hectare şi parcela 2.044 păşune (Pş) în suprafaţă de 2,92 hectare de teren. În imediata vecinătate a suprafeţei se afla baza arheologică a şantierului Păcuiul lui Soare. Această bază arheologică se află pe Situl Dealul Dervent şi se regăseşte, conform Legii nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate, în lista monumentelor istorice.

În urma verificărilor, Regia Naţională a Pădurilor - Direcţia Silvică Constanţa a confirmat că terenul în suprafaţă de 2,92 hectare identificat ca păşune face parte din fondul forestier al statului administrat de către Romsilva - Direcţia Silvică Constanţa prin Ocolul Silvic Băneasa.

De asemenea, situl respectiv se regăseşte înscris în Repertoriul Arheologic Naţional al Ministerului Culturii Cultelor şi Patrimoniului Naţional. Astfel, echipele de control au descoperit că întreaga suprafaţă de 3,52 hectare de teren face parte din domeniul public al statului, ca Sit Arheologic Dealul Dervent (anexa Legii nr. 213/1998 punctul I, subpunctul 27), din care suprafaţa de 2,92 ha reprezintă fond forestier naţional în administrarea Romsilva.

"S-a constatat că au fost introduse abuziv bunuri din domeniul public al statului în domeniul privat al Comunei Lipniţa pentru a fi vândute, actele fiind lovite de nulitate, aceste bunuri fiind inalienabile şi imprescriptibile, aşa cum sunt definite de Constituţie şi de Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, fiind încălcate aceste legi fundamentale. În urma obţinerii avizului favorabil de la Departamentul Juridic din cadrul Curţii de Conturi a României, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru faptele consemnate în procesul-verbal de constatare, fapte pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale. Totodată, prin decizie s-a dispus reglementarea situaţiei juridice a terenurilor din domeniul public şi privat al entităţii", se arată în documentul Camerei de Conturi Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici