Câmpina: Primar şi directori, trimişi în judecată de DNA după cumpărarea unui autoturism de lux

Primarul municipiului Câmpina, Horia Laurenţiu Tiseanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, trafic de influenţă şi delapidare în formă continuată. Cu sprijinul unor angajaţi, acesta ar fi cumpărat o maşină de lux pentru uz propriu şi a cerut şi bonuri de benzină.

Urmărește
301 afișări
Imaginea articolului Câmpina: Primar şi directori, trimişi în judecată de DNA după cumpărarea unui autoturism de lux

Câmpina: Primar şi directori, trimişi în judecată de DNA după cumpărarea unui autoturism de lux

Potrivit unui comunicat transmis luni de DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate lui Horia Laurenţiu Tiseanu, primarul municipiului Câmpina, acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influenţă şi instigare la săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată.

De asemenea, alături de edil, au fost trimişi în judecată şi Gheorghe Ecaterinescu, la data faptei director economic în cadrul Primăriei municipiului Câmpina şi Carmen Daniela Gheorghe, la data faptei director executiv în cadrul Poliţiei Locale Câmpina. Cei doi sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Şi reprezentatul unei firme a fost trimis în judecată, tot pentru complicitate la abuz în serviciu.

Porivit rechizitoriului întocmit, în cursul anului 2014, primarul din Câmpina Laurenţiu Horia Tiseanu „a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (martor în cauză) un procentaj de 10% din valoarea contractelor de execuţie lucrări ce urmau a-i fi încredinţate acestei firme de către două instituţii aflate în subordinea Primăriei municipiului Câmpina sau bugetate din fondurile acesteia, din care a primit efectiv de la acesta din urmă suma de 17.000 de lei. În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă conducătorii celor două instituţii publice în vederea atribuirii unor contracte de lucrări de înlocuire tâmplărie pentru geam termopan societăţii administrată de omul de afaceri sau unei societăţi agreate de acesta”.

De asemenea, procurorii mai arată că, în perioada iulie 2014 - iulie 2015, primarul a beneficiat de ajutorul celorlalţi inculpaţi în cauză şi a dispus să fie achiziţionată o maşină Opel Insignia, pentru uzul personal şi exclusiv.

”Autoturismul a fost cumpărat din fondurile alocate Poliţiei Locale Câmpina (unitate fără personalitate juridică aflată în subordinea primarului) deoarece, conform prevederilor legale, primăria municipiului Câmpina nu avea dreptul de a achiziţiona niciun fel de autoturism pentru folosinţa proprie. Pentru a păstra o aparenţă de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de inculpatul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (din care dotări suplimentare, de lux, în suma de 51.798,46 lei). Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituţiei publice în conturi separate, cu consecinţa aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziţie în această limită ar fi fost legală (este de menţionat că potrivit O.U.G. 34/2009, cu completările ulterioare, instituţiilor publice li se interzisese la acea dată dreptul de a achiziţiona autoturisme)”, arată procurorii DNA.

Ulterior, în perioada iulie 2010 – iulie 2015, Horia Laurenţiu Tiseanu i-a determinat pe angajaţii unei unităţi aflată în subordinea Primăriei municipiului Câmpina să-i remită din gestiunea unităţii, un nr. de 1.409 bonuri valorice de carburant a 50 lei fiecare, în valoare totală de 70.450 lei, aferentă cantităţii de 12.347,4 litri carburanţi, cantitate folosită în interesul personal al acestuia, mai arată procurorii.

Astfel, a fost creat un prejudiciu Primăriei Câmpina în sumă totală de 122.248,46 lei (compusă din suma de 51.798,46 lei - dotări suplimentare şi cei 70.450 lei reprezentând contravaloarea combustibilului).

În acest caz s-au luat măsuri asigurătorii constând în indisponibilizarea prin instituirea popririi asupra veniturilor salariale încasate de la Primăria municipiului Câmpina de către Horia Laurenţiu Tiseanu, până la concurenţa sumei de 139.248,46 lei.

Potrivit DNA, Primăria municipiului Câmpina a comunicat faptul că îşi rezervă dreptul de a se constitui parte civilă până la începerea cercetării judecătoreşti, în conformitate cu prevederile legale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici