Carmen Dan, despre pedepsirea refuzului muncii în folosul comunităţii: Sunt decizii care nu se execută

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, referitor la pedepsirea refuzului de a munci în folosul comunităţii că sunt decizii ale instanţelor judecătoreşti care nu se execută, precizând că sute de amenzi contravenţionale rămân neplătite.

Urmărește
1360 afișări
Imaginea articolului Carmen Dan, despre pedepsirea refuzului muncii în folosul comunităţii: Sunt decizii care nu se execută

Carmen Dan, despre pedepsirea refuzului muncii în folosul comunităţii: Sunt decizii care nu se execută

"Sunt atât de multe situaţii în care sunt constatate şi aplicate sancţiuni contravenţionale care nu se plătesc. Mai mult decât atât sunt decizii ale instanţelor care dispun munca în folosul comunităţiişi care nu se execută. Eu cred că asta înseamnă că sunt persoane care respectă legea şi care ar trebui şi cred că se consideră neîndreptăţite. Sunt situaţii în care avem sute de amenzi contravenţionale care nu sunt plăttite. În acest sens a fost gândită şi elaborată această iniţiativă legislativă", a explicat Carmen Dan.

Întreabată care este termenul pentru cei care nu vor să facă muncă în folosul comunităţii, ministrul de Interne a spus că: "Este termenul stabilit de legislaţia legală pentru neexecurtarea hotărârilor judecătoreşti".

54 de parlamentari PSD, printre care şi ministrul de Interne Carmen Dan, au depus pe 10 mai la Senat un proiect de lege care prevede pedepse cu închisoarea de la trei luni la doi ani pentru persoanele care nu se prezintă la munca în folosul comunităţii.

Iniţiativa legislativă propune modificarea art. 287 din Legea nr. 289/2009 privind Codul Penal, prin introducerea după alineatul (1) a unui nou alineat, (1¹): "Nerespectarea hotărârii judecătoreşti prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii săvârşită prin neprezentarea la primar pentru luarea în evidenţă şi executarea sancţiunii, sustragerea de la executarea sancţiunii după începerea activităţii sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani", potrivit textului iniţiativei legislative a social-democraţilor.

Parlamentarii PSD motivează că este necesară o astfel de modificare legislativă deoarece măsura amendării persoanelor care refuză să efectueze ore de muncă în folosul comunităţii, în pofida deciziilor judecătoreşti, nu este suficientă.

"Ce se întâmplă în cazul în care contravenientul nu plăteşte amenda, nu efectuează orele de muncă în folosul comunităţii încălcând astfel o hotărâre judecătorească?! Ce se întâmplă cu aceste persoane? Sunt sancţionate contravenţional ori administrativ în mod constant, însă aceste sancţiuni rămân doar nişte cifre, nişte statistici, nu se plătesc, contravenienţii nu au absolut nicio teamă de repercusiuni, pentru că acestea se practică. În lipsa unei legislaţii coercitive, aceste persoane sunt încurajate să comită în continuare fapte antisociale şi prin exemplificare numărul persoanelor care li se alătură creşte în mod alarmant", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici