- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.12.2012, 15:59)
- Liviu Iancu
Carnea de porc, MAI SCUMPĂ cu 25% faţă de anul trecut. Cât de mult va scădea consumul de Crăciun
Preţul cărnii de porc este mai mare cu 25% faţă de luna decembrie a anului trecut, din cauza scumpirii furajelor, diminuarea puterii de cumpărare urmând să ducă la o scădere a consumului, de Crăciun, de 15-20%, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.
![Imaginea articolului Carnea de porc, MAI SCUMPĂ cu 25% faţă de anul trecut. Cât de mult va scădea consumul de Crăciun](https://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1688/10375137/1/carne-porc-octav-ganea.jpg?width=560)
Carnea de porc, MAI SCUMPĂ cu 25% faţă de anul trecut. Cât de mult va scădea consumul de Crăciun (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
"Costul cu furajele a crescut în ultimul an cu 65%, utilităţile s-au scumpit şi ele şi, în consecinţă, carnea de porc este mai scumpă acum, în decembrie, cu circa 25% faţă de luna decembrie a anului trecut", a declarat pentru MEDIAFAX Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.
El spune că preţul cărnii de porc a ajuns în ultimele două săptămâni la 6,8 lei pe kilogram în viu, faţă de 6,5 lei în urmă cu o lună.
"Ne aşteptăm ca din cauza majorării de preţ şi a scăderii puterii de cumpărare consumul de carne de porc de Crăciun să scadă cu 15-20%. Din datele noastre, consumul a scăzut pe parcursul întregului an", a afirmat Ladoşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Piedone este noul şef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - surse
-
Există riscul ca România să rămână fără gaze? Răspunsul lui Sebastian Burduja
-
VIDEO Atacul în care a fost eliminat liderul Hezbollah a fost suprins pe camere. O bombă trece efectiv prin beton spre buncăr
El a adăugat că nu există motive ca preţul cărnii de porc să mai crescă până la Crăciun, iar o eventuală modificare a acestuia ar putea fi determinată doar de fluctuaţiile de preţ de pe pieţele europene, de unde România importă peste jumătate din necesar.
Producătorii de carne estimează că în fiecare an se taie aproximativ trei milioane de porci în gospodăriile ţăranilor.
Carnea de porc este cea mai căutată în România, acoperind aproape jumătate din consumul de carne, de circa 60 de kilograme pe cap de locuitor pe an, fiind urmată de cea de pasăre (15-20 kg) şi vită, categorie care reprezintă doar 10% din total.
Fiecare român mănâncă anual 30-32 de kilograme de carne de porc, faţă de media europeană de 40-45 de kilograme. Consumul de carne de pasăre este de 15-20 de kilograme pe an, de asemenea sub media europeană, de 23-24 kilograme.
Carnea de vită reprezintă doar 10% din consumul total de carne din România, faţă de 40% în UE.
![](https://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1481/10386/22682869/1/8b61acd3-cc1f-42d5-bdfb-1514c4b54c41.jpg?width=110)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
![](http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1481/10386/22669374/1/video.jpg?width=200)
![](http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/341/5531/22680040/2/pavel-churiumov-321968-unsplash.jpg?width=200)
![](http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/2/2921/35768/22283181/1/ghsmfrmw0aisejn.jpg?width=200)
![](/images/pixel.png)
PROSPORT.RO
![](https://feeds.gandul.info/uploads/2025/02/7338064506-91fd42a3f9-o-1-1738930802.jpg?width=200)
GANDUL.RO
![](http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/2/2961/35615/19854212/1/7458985-mediafax-foto-andreea-alexandru.jpg?width=200)
![](https://cnt.m.ro/c.gif?id=10375137&pid=1)
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe