Carnea de porc, MAI SCUMPĂ cu 25% faţă de anul trecut. Cât de mult va scădea consumul de Crăciun

Preţul cărnii de porc este mai mare cu 25% faţă de luna decembrie a anului trecut, din cauza scumpirii furajelor, diminuarea puterii de cumpărare urmând să ducă la o scădere a consumului, de Crăciun, de 15-20%, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Urmărește
475 afișări
Imaginea articolului Carnea de porc, MAI SCUMPĂ cu 25% faţă de anul trecut. Cât de mult va scădea consumul de Crăciun

Carnea de porc, MAI SCUMPĂ cu 25% faţă de anul trecut. Cât de mult va scădea consumul de Crăciun (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Costul cu furajele a crescut în ultimul an cu 65%, utilităţile s-au scumpit şi ele şi, în consecinţă, carnea de porc este mai scumpă acum, în decembrie, cu circa 25% faţă de luna decembrie a anului trecut", a declarat pentru MEDIAFAX Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

El spune că preţul cărnii de porc a ajuns în ultimele două săptămâni la 6,8 lei pe kilogram în viu, faţă de 6,5 lei în urmă cu o lună.

"Ne aşteptăm ca din cauza majorării de preţ şi a scăderii puterii de cumpărare consumul de carne de porc de Crăciun să scadă cu 15-20%. Din datele noastre, consumul a scăzut pe parcursul întregului an", a afirmat Ladoşi.

El a adăugat că nu există motive ca preţul cărnii de porc să mai crescă până la Crăciun, iar o eventuală modificare a acestuia ar putea fi determinată doar de fluctuaţiile de preţ de pe pieţele europene, de unde România importă peste jumătate din necesar.

Producătorii de carne estimează că în fiecare an se taie aproximativ trei milioane de porci în gospodăriile ţăranilor.

Carnea de porc este cea mai căutată în România, acoperind aproape jumătate din consumul de carne, de circa 60 de kilograme pe cap de locuitor pe an, fiind urmată de cea de pasăre (15-20 kg) şi vită, categorie care reprezintă doar 10% din total.

Fiecare român mănâncă anual 30-32 de kilograme de carne de porc, faţă de media europeană de 40-45 de kilograme. Consumul de carne de pasăre este de 15-20 de kilograme pe an, de asemenea sub media europeană, de 23-24 kilograme.

Carnea de vită reprezintă doar 10% din consumul total de carne din România, faţă de 40% în UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici