Cât timp ne vom afla în criză acută? CALCULELE unui reputat specialist întrec aşteptările

  • Swaminathan S Anklesaria Aiyar este un reputat economist, fost consultant în cadrul Băncii Mondiale
  • El este de părere că efectele pandemiei se vor observa cel puţin până în septembrie
  • Economia mondială va fi marcată de recesiune, iar apoi îşi va reveni lent
Urmărește
11074 afișări
Imaginea articolului Cât timp ne vom afla în criză acută? CALCULELE unui reputat specialist întrec aşteptările

Cât va dura pandemia? CALCULELE unui reputat specialist întrec aşteptările

În România, vârful epidemiei va fi atins în câteva săptămâni, susţin specialiştii din domeniul sanitar. Însă cât timp va resimţi economia efectele acestei crize? Swaminathan S Anklesaria Aiyar, un reputat economist, fost consultant în cadrul Băncii Mondiale, susţine că efectele pandemiei se vor observa cel puţin câteva luni, după reiese dintr-un articol publicat de acesta în Times of India.
 
Specialistul ia în calcul trei scenarii. Primul dintre acestea presupune că ţările vor lua măsuri ferme atât în domeniul sanitar, cât şi în cel economic, aşa încât numărul de cazuri de îmbolnăvire va creşte abrupt, iar apoi virusul va fi combătut la fel de rapid. Economia mondială va marcată de o recesiune puternică în prima jumătate a anului, ca apoi pieţele să îşi revină în forţă.
 
În cel de-al doilea scenariu recesiunea va continua până în septembrie, se vor înregistra multe decese şi multe firme vor falimenta. Economiile se vor resimţi o perioadă îndelungată de pe urma pandemiei, în ciuda stimulentelor puse la dispoziţie de autorităţi. Produsul Intern Brut şi-ar putea reveni spre finalul anului, dar va fi vorba de o revenire timidă. 
 
În cel de-al treilea scenariu, virusul va fi extrem de greu de controlat. Chiar după ce, aparent, va fi fost combătut, va exista un al doilea val de îmbolnăviri. Astfel, perioada de criză va continua până în 2021, iar impactul pandemiei asupra economiei va fi mai puternic decât cel al crizei dfin 2008.
 
În opinia specialistului citat, probabilitatea primului scenariu este de circa 30%, iar a celui de-al doilea de 60%. Posibilitatea ca scenariul trei să devină realitate este de 10%, susţine specialistul, care îşi argumentează opţiunea. 

La nivel mondial, există puţine ţări care au capacitatea de a reacţiona prompt în raport cu pandemia. E vorba de state precum Coreea, Singapore şi Japonia, unde s-a făcut testare în masa, cei infectaţi au fost depistaţi rapid şi izolaţi, iar instituirea carantinei şi a măsurilor de izolare socială au condus la scăderea numărului de decese înregistrate. După ce iniţial a trecut printr-o fază de negare, China a preluat exemplul acestor ţări, iar în prezent, cazurile noi de îmbolnăvire sunt extrem de rare. În China, oamenii deja se reîntorc la lucru, iar economia este de aşteptat să repornească în circa o lună sau două. 
 
Experţii susţin că statul asiatic ar ascunde numărul real al îmbolnăvirilor, însă există dovezi de ordin independent că situaţia în China se îmbunătăţeşte – cum ar fi nivelul poluării. În acelaşi timp însă, statele europene continuă să gestioneze destul de prost criza, rata moltalităţii fiind ridicată atât în Italia şi Spania, cât şi în Franţa şi Marea Britanie. De aceea, scenariul doi este cel mai probabil, susţine specialistul. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici