- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cătălin Voicu ar putea rămâne fără indemnizaţia de parlamentar
Biroul Permanent al Senatului va analiza solicitarea preşedintelui Comisiei de Statut, Gheorghe Bârlea (PDL), privind drepturile băneşti ale senatorului Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv, Comisia juridică urmând să propună un aviz în acest caz.
Cătălin Voicu ar putea rămâne fără indemnizaţia de parlamentar (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă a declarat, marţi, că senatorii jurişti au fost sesizaţi de un coleg din Comisia de Regulament al Senatului, privind drepturile salariale care i se cuvin senatorului Cătălin Voicu, în situaţia unică în care se află, aceea de arest.
Membrii Comisiei juridice au stabilit că Biroul Permanent trebuie să analizeze această solicitare, apoi senatorii jurişti se pot pronunţa asupra acestei cauze.
Toni Greblă a anunţat că punctul său de vedere este că senatorul Voicu, neparticipând la lucrările plenului Senatului şi la celelalte activităţi parlamentare, nu poate primi pe această perioadă în care se află în arest preventiv nici indemnizaţia, nici celelalte drepturi băneşti (diurnă de deplasare, cheltuieli de cazare şi sumă forfetară) cuvenite pentru celelalte activităţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El a arătat că un aviz de la Comisia juridică este obligatoriu în acest caz, apoi Biroul Permanent va stabili dacă avizul juriştilor va fi aprobat de conducerea Senatului. "Nu cred că este nevoie să se ajungă la un vot în plen pe această chestiune", a adăugat Greblă.
Potrivit preşedintelui Comisiei juridice, structurile Senatului nu au mai plătit, din momentul arestării lui Cătălin Voicu, niciun drept salarial către acesta.
Subiectul drepturilor salariale ale senatorului Voicu s-a aflat, marţi, în discuţia Comisiei juridice din Senat, membrii acesteia exprimând puncte de vedere diferite pe aceasă temă.
Astfel, preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă a declarat că situaţia plăţii senatorului Cătălin Voicu, aflat în arest, nu este reglementată de legislaţia în vigoare.
El a explicat că reglementările cele mai apropiate care pot fi folosite în interpretare pentru a da o soluţie sunt legate de articolul 192 din Regulamentul Senatului, care prevede că niciun senator nu poate lipsi de la şedinţele plenului, comisiei şi de la celelalte activităţi specifice îndeplinirii mandatului de senator.
"Senatorul este obligat prin prisma acestor prevederi să ia parte la şedinţele plenului, comisiilor din care face parte şi la celelalte activităţi specifice mandatului", a spus Greblă, precizând şi articolul 193, alineat 3 din Regulamentul Senatului, potrivit căruia, în timpul unei sesiuni, parlamentarul are dreptul, pentru interese personale, la cel mult 8 zile de concediu, cu plata indemnizaţiei.
Toni Greblă a arătat că, după părerea sa, având în vedere că Voicu este din motive imputabile acestuia în imposibilitatea de a-şi exercita activităţile specifice mandatului de senator, nici plata indemnizaţiei şi a celorlalte drepturi băneşti care sunt aferente celorlalte activităţi specifice mandatului de senator nu au temei să fie plătite.
"Eu aş ruga să înţelegeţi că nu putem accepta o soluţie intermediară sau nu este de dorit nici din punct de vedere al legislaţiei în vigoare, care probabil va trebui completată şi cu chestiunea asta, deşi arestarea unui senator este un accident regretabil şi sperăm să se întâmple foarte foarte rar", a mai declarat preşedintele Comisiei juridice.
Senatorul PSD Ioan Chelaru l-a contrazis pe colegul său de partid, pledând pentru dreptul lui Cătălin Voicu de a primi în continuare indemnizaţia de senator.
"Eu discut chesiunea de principiu. Indemnizaţia de senator este legată de calitatea de senator care a rezultat din alegeri şi confirmată de validarea senatorului în funcţia respectivă. Nu este legată nici de prezenţa la şedinţă...nu există aşa ceva. Vă rog să îmi arătaţi în lege", a spus el.
La rândul său, Ioan Ruşeţ (PDL) a afirmat că un senator are dreptul la sumă forfetară pentru cabinet, pentru desfăşurarea activităţii, la indemnizaţie de senator şi la diurnă de deplasare.
"Legea 96 reglementează clar această situaţie. Indemnizaţia lunară are regimul juridic prevăzut de lege pentru salariu. Din punctul meu de vedere, având acest regim de salariu, nefiind prezent, i se diminuează salariul pentru perioada când nu este prezent. Este clar că nu poate primi această indemnizaţie", a spus Ruşeţ.
El a mai explicat că, în ceea ce priveşte diurna de deplasare şi cheltuielile de cazare, acestea nu pot fi plătite, senatorul Voicu aflându-se în situaţia de a nu face deplasarea la lucrările Senatului şi nici în teritoriu.
Potrivit lui Ruşeţ, senatorului Voicu i se restrânge mandatul, pentru că are dreptul la iniţiativă legislativă, orice drept, mai puţin acela că nu poate participa la şedinţă.
"Deputaţii şi senatorii primesc o sumă forfetară din bugetul respectiv cu o indemnizaţie lunară brută. Din această sumă forfetară se plătesc de către Senat, prin ştat de plată al instituţiei, prin virări la bugetele de asigurare de stat, angajaţilor acestui cabinet. În această situaţie nu putem să îi luăm senatorului dreptul de a-şi organiza cabinetul, când el nu are calitatea de senator nici suspendată şi nici revocată. Poate să îşi organizeze în continuare cabinetul", a spus senatorul PDL.
El a conchis că nu i se poate lua dreptul senatorului Voicu la suma forfatară, pentru că angajatul cabinetului său nu este angajatul lui personal, ci al Senatului, pentru că are contract de muncă cu Senatul, reprezentat de secretarul general, iar durata contractului este într-adevăr determinată, dar poate să înceteze doar în două situaţii, dacă cere senatorul sau dacă îi încetează mandatul parlamentarului, prin demisie, deces.
"Nu avem cum să fim de acord să i se ia această sumă, pentru că sunt angajaţi ai Senatului care rămân fără salarii", a mai spus Ruşeţ.
Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, a arătat la rândul lui că în Regulament este reglementat concediul fără plată, pentru motive personale.
"Poţi să îţi iei în timpul sesiunii concediu fără plata indemnizaţiei. Deci, dacă am de rezolvat o problemă personală, nu primesc indemnizaţia, iar dacă sunt reţinut primesc această indemnizaţie", a mai spus el.
Ruşeţ i-a răspuns, arătând că, dacă ar fi o decizie a Senatului prin care, în momentul arestării, i s-a închis cabinetul parlamentar, atunci i se poate anula plata sumei forfetare.
"Ce vină au oamenii de la cabinet?", a întrebat retoric Ruşeţ.
Liberalul Ioan Ghişe a intervenit la rândul său. "Dar el ( Cătălin Voicu, n.r.) ce vină are? Încă nu e judecat. Atunci de ce i se opreşte indemnizaţia? Dacă omul câştigă procesul la sfârşit, o să ceară statului daune pe perioada în care nu i s-a dat indenizaţia? Şi atunci de ce creăm o premisă dintr-asta? Până va fi condamnat este nevinovat", a spus el.
Completul de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, luni seară, recursul formulat de Cătălin Voicu, cercetat pentru fapte de corupţie, astfel că senatorul rămâne în arest pentru încă 30 de zile. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, vineri, prelungirea cu 30 de zile, până în 30 mai, a arestului preventiv în cazul senatorului Cătălin Voicu, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, decizia fiind contestată la Completul de nouă judecători.
Senatorul Cătălin Voicu a fost arestat preventiv în 30 martie, fiind acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO