- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (28.09.2017, 09:33)
- Firuta Flutur
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul Belina, conflict total între DNA şi Guvern. Toader: Ministerul Justiţiei lucrează la redactarea sesizării către Curtea Constituţională, privind anchetarea HG-urilor. Până luni, textul e gata
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, joi, că ministerul pe care-l conduce este cel abilitat să redacteze sesizarea către Curtea Constituţională privind anchetarea HG-urilor, lucru pe care îl va face începând de joi, precizând că textul sesizării va fi gata probabil până luni.
Urmărește
940 afișări
Tudorel Toader: Ministerul Justiţiei lucrează la redactarea sesizării către Curtea Constituţională, privind anchetarea HG-urilor. Până luni, textul e gata
Tudorel Toader a precizat că iniţiativa sesizării Curţii Constituţionale în acest caz a plecat din Guvern, nu de la Ministerul Justiţiei şi că informaţiile potrivit cărora s-ar fi solicitat considerarea hotărârilor de guvern ca şi ordonanţele de urgenţă, ca şi legile sunt "absolut incorecte".
"În mod evident, dacă se pune problema unei sesizări, redactării unei sesizări în numele Guvernului României, fiţi de acord cu faptul că Ministerul Justiţiei e abilitat să redacteze o astfel de sesizare, ceea ce vom face începând de astăzi şi în zilele următoare ", a declarat, joi dimineaţă, ministrul Justiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Toader a spus că în comunicatul DNA se spune că decizia Curţii Constituţionale din februarie referitoare la OUG 13 este aplicabilă numai pentru ordonanţe şi legi, nu pentru hotărâri de guvern, precizând că enunţul în sine este unul corect, însă principiul este absolut incorect.
"Prin decizia precedentă, Curtea Constituţională a decis faptul că procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptării unei OUG sau legi, nu pot ancheta împrejurările adoptării unei OUG sau legi, după cum nu pot ancheta constituţionalitatea respectivelor acte normative, ceea ce e corect. Circumstanţele, împrejurările, oportunitatea în aprecierea acestora revine decidentului, decident care e Guvern la OUG, Parlament la lege , decident care însă trebuie să respecte limitele legale, constituţionale", a completat ministrul Justiţiei.
Toader a mai precizat că în adoptarea actelor normative sunt trei paliere, respectiv palierul superior - adică ordonanţele şi legile, palierul al doilea - hotărârile de guvern şi palierul al treilea, reprezentând ordinele de ministru. Ministrul Justiţiei a spus că magistraţii Curţii Constituţionale vor trebui să decidă dacă, având în vedere că au stabilit deja că procurorii nu pot face anchete în ceea ce priveşte ordonanţele, ei pot face astfel de anchete referitor la hotărârile de guvern.
"Întrebarea este următoarea. Dacă la nivel de OUG sau de lege, procurorul nu poate ancheta oportunitatea, împrejurările emiterii acelor acte, la palierele doi şi trei, hotărâri de guvern, ordine de ministru, procurorul poate să ancheteze oportunitatea, circumstanţele? Asta e întrebarea la care Curtea Constituţională cel mai probabil va fi chemată, sesizată să răspundă (...) Curtea va fi sesizată să răspundă la această întrebare: La nivelul hotărârii de guvern, ordinului de ministru , procurorul poate să ancheteze oportunitatea, împrejurările, circumstanţele? Vom vedea ce va decide Curtea şi vom proceda indiferent de poziţiile pe care le ocupăm, vom respecta ad literam decizia CCR", a mai spus ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader a precizat că e de competenţa Guvernului când anume această sesizare va fi trimisă către Curtea Constituţională, dar a anunţat că, probabil, draftul sesizării va fi gata până luni
"Dacă mă întrebaţi când e gata proiectul, draftul sesizării, vă spun că în câteva zile. Probabil, până luni e gata", a mai precizat ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader a explicat de ce sesizează Curtea Constituţională, şi nu ÎCCJ.
”Noi ne adresăm CCR şi nu ÎCCJ, CCR verifică dacă există un conflict juridic de natură constituţională, CCR verifică dacă o lege sau ordonanţă respectă exigenţele legii fundamentale, nu ÎCCJ. ÎCCJ pronunţă decizii de speţă pe de o parte, pronunţă decizii cu caracter de lege pe altă parte, dar care se referă la conţinutul normei. Vorbim de sesizarea CCR care să explice dacă există sau nu un conflict de natură instituţională”, a mai precizat ministrul.
După ancheta procurorilor DNA privind aprobarea OUG 13/2017, CCR a decis că Ministerul Public nu are competenţa de a desfăşura activităţi de cercetare penală cu privire la legalitatea şi oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.
Potrivit deciziei CCR, niciun parlamentar sau ministru nu poate fi tras la răspundere pentru opiniile politice sau acţiunile exercitate în vederea elaborării ori adoptării unui act normativ cu putere de lege.
Procurorii DNA au făcut referire la aceeaşi decizie a judecătorilor CCR, precizând că se aplică doar legilor şi ordonanţelor de urgenţă, nu şi hotărârilor de guvern. „În ceea ce priveşte decizia Curţii Constituţionale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, precizăm că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor şi ordonanţelor de urgenţă şi nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern”, se mentiona într-un comunicat DNA.
Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, miniştri în guvernul Mihai Tudose, sunt implicate în ancheta DNA privind modul în care insula Belina a ajuns, printr-o hotărâre de Guvern, în administrarea societăţii Tel Drum.
Citeşte şi: Plenul CSM urmează să avizeze azi proiectul de modificare a legilor Justiţiei / Lazăr: Ar trebui să avem aviz negativ, în condiţiile în care vrem ridicarea MCV
Citeşte şi: Gabriel Sandu a depus o plângere la DNA în care face referiri la Băsescu, Udrea, Coldea şi Ghiţă
Citeşte şi: Curtea de Apel a suspendat decizia lui Kovesi de a o revoca din DNA pe procurorul Mihaiela Iorga Moraru. Măsura este contestabilă
Citeşte şi: FOTO | Dosar penal pentru o familie de romi, care a întins un cort în stradă, pentru logodna a 2 copii
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe