Cazul copiilor din Argeş - Portocalele consumate de bebeluşi nu reprezintă sursa infecţiilor digestive. Ministrul Sănătăţii: Nu se impune celulă de criză. Toate ipotezele, verificate

Probele de laborator arată că portocalele consumate de bebeluşii internaţi în acest moment cu infecţie digestivă gravă nu reprezintă sursa acestei infecţii, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Urmărește
3475 afișări
Imaginea articolului Cazul copiilor din Argeş -  Portocalele consumate de bebeluşi nu reprezintă sursa infecţiilor digestive. Ministrul Sănătăţii: Nu se impune celulă de criză. Toate ipotezele, verificate

Cazul copiilor din Argeş - Portocalele de bebeluşii internaţi nu reprezintă surse infecţiilor digestive. Ministrul Sănătăţii: Nu se impune celulă de criză

"Preşedintele Veterinarilor mi-a comunicat că rezultatul este negativ, deci cauza nu o reprezintă portocalele", a spus, pentru MEDIAFAX, ministrul Irimescu.

De altfel, potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), probele prelevate din portocale privind depăşirea limitelor admise de reziduuri de pesticide au prezentat rezultate negative.

"În probele de portocale analizate nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise de pesticide (conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 396/2005, cu modificările şi completările ulterioare)", potrivit comunicatului de presă.

Probele au fost prelevate de inspectorii DSVA Argeş pe 13 februarie din mai multe loturi de portocale, din hipermarketurile din judeţul Argeş, în localităţile Piteşti, Mioveni, Curtea de Argeş, Topoloveni şi Câmpulung, potrivit sursei citate.

Probele au fost trimise, în aceeaşi zi, către Laboratorul Naţional de Referinţă din Bucureşti, pentru a fi analizate, iar rezultatele analizelor, finalizate în data de 15 februarie, arată că nu se înregistrează depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide.

Ministrul Sănătăţii, despre contaminarea copiilor din Argeş: Toate ipotezele au fost verificate

Toate ipotezele referitoare la cauza îmbolnăvirii bebeluşilor internaţi cu infecţie digestivă gravă au fost verificate prin tehnicile de care dispune sistemul în momentul de faţă, însă niciuna nu a fost confirmată, a spus luni ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

"Toate ipotezele au fost verificate, niciuna dintre ele n-a putut fi confirmată până în acest moment prin tehnicile de care dispunem. (...)Verificăm în continuare toate ipotezele pe care avem", a declarat luni ministrul, după şedinţa grupului senatorial PNL, la care a fost prezent.

De asemenea, ministrul a spus că în momentul de faţă sunt verificate alte variante de infecţii şi intoxicaţii, însă nu a dat niciun exemplu.

"Se întâmplă lucrurile acestea şi sunt absolut regretabile, dar haideţi să fim serioşi, dacă creăm panică şi punem şi presiune pe toţi medicii de acolo, ce rezolvăm? Credeţi că se rezolvă o problemă? (...) Este absolut regretabil că se întâmplă, dar lucrurile astea, din păcate, se întâmplă în orice colţ al lumii ăsteia", a mai spus Achimaş-Cadariu.

Ministrul Sănătăţii: Nu se impune celulă de criză pentru situaţia copiilor din Argeş

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat, luni, că nu se impune convocarea unei celule de criză la nivelul ministerului în cazul bebeluşilor din Argeş, în condiţiile în care social-democraţii au susţinut că autorităţile române par depăşite şi ar trebui să ceară ajutor extern.

Prezent luni la şedinţa grupului senatorial PNL, ministrul Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu a spus că autorităţile sunt extrem de preocupate de situaţia bebeluşilor din Argeş şi a admis că nu se cunoaşte cauza infestării acestora.

Întrebat dacă nu se impunea convocarea unei celule de criză la nivelul ministerului, Achimaş-Cadariu a răspuns: "Nu. Lucrurile sunt tratate foarte serios!".

Ministrul Sănătăţii nu a vrut să dea mai multe detalii, motivând că ministerul a emis un comunicat de presă în acest sens, în care a prezentat concluziile de etapă.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că autorităţile române par depăşite de situaţie şi că ar trebui să ceară de urgenţă asistenţă din partea experţilor străini pentru analize, în scopul identificării cauzei infecţiei.

În acest moment, patru copii mai sunt internaţi la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic "Marie Curie", dintre care doi sunt intubaţi, a declarat doctorul Radu Tăbăcaru. Din cei patru pacienţi, la unul s-a întrerupt dializa şi la trei încă se mai face dializă peritoneală.

O fetiţă, care era intubată încă de săptămâna trecută, la Secţia de Terapie Intensivă, a murit luni dimineaţă la Spitalul "Marie Curie" din Capitală. Este al doilea deces, după ce în 4 februarie, un alt copil, de 11 luni, a murit din cauza infecţiei digestive grave. În acel caz, medicii au stabilit că este vorba despre virusul E.coli.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici