Cazul medicului Gheorghe Burnei: Avocaţii solicită instanţei refacerea urmăririi penale, subliniind că martorii ar fi trebuit să fie acuzaţi pentru dare de mită

Avocaţii medicului ortoped Gheorghe Burnei au contestat, joi, la Tribunalul Bucureşti, mai multe aspecte din rechizitoriu, ei subliniind în faţa instanţei că martorii din dosar ar fi trebuit să fie acuzaţi pentru dare de mită.

Urmărește
749 afișări
Imaginea articolului Cazul medicului Gheorghe Burnei: Avocaţii solicită instanţei refacerea urmăririi penale, subliniind că martorii ar fi trebuit să fie acuzaţi pentru dare de mită

Cazul medicului Gheorghe Burnei: Avocaţii solicită instanţei refacerea urmăririi penale, subliniind că martorii ar fi trebuit să fie acuzaţi pentru dare de mită

„Un număr de 21 de persoane care au dat mită au fost iertate şi au fost folosite ca martori. Toţi martorii trebuiau să fie cercetaţi pentru dare de mită. Este un dosar golit de conţinut, trebuie trimis dosarul înapoi în faza de urnărire penală. Ştiau că ăia au dat mită, i-au chemat şi i-au pus să aleagă: fie deveniţi martor, fie inculpaţi. Şi aşa au fost iertaţi. Procurorul avea cunoştinţă de la început că martorii aia au dat mită şi erau suspecţi. Organul judiciar a favorizat martorii care trebuiau să fie suspecţi. Dacă nu mai erau martori, ci inculpaţi, nu mai exista probatoriu, avea doar înregistrările şi atât”, a declarat apărătorul medicului Gheorghe Burnei în faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti.

Acesta a mai spus magistraţilor că rechizitoriul trebuia întocmit doar pe baza unei singure infracţiuni şi că dosarul ar fi trebuit instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

„Schimbarea din 22 de infracţiuni în una singură în formă continuată. Chiar dacă sunt mai multe persoane, spune şi Curtea Constituţională. Era esenţial ca rechizitoriul să fie întocmit doar cu o singură infracţiune. Se impunea o nulitate absolută în ceea ce priveşte competenţa. Faptele ce depăşeau 10.000 erau trimise la DNA”, a mai pledat avocatul.

Tribunalul Bucureşti se va pronunţa asupra cererii apărătorului lui Gheorghe Burnei pe 21 septembrie.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, la finele lunii august, să menţină interdicţia impusă lui Gheorghe Burnei de a profesa într-un spital din sistemul public de sănătate, decizia fiind definitivă. Anterior, Tribunalul hotărâse ca medicul să poată reveni la o unitate medicală a statului.

„Respinge cererea de modificare a conţinutului măsurii controlului judiciar formulată de inculpatul BURNEI GHEORGHE. Menţine interdicţia impusă inculpatului de a nu exercita profesia sau de a nu desfăşura activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta în Spitalul Clinic de Urgenţe de Copii Marie Curie sau în altă unitate din sistemul public de sănătate”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Prima instanţă, Tribunalul Bucureşti, a decis admiterea solicitării de exercitare a profesiei făcută de Gheorghe Burnei. Judecătorii şi-au motivat decizia precizând că "necesitatea ocrotirii opiniei publice nu mai este actuală". Deşi decizia nu era definitivă, a stârnit reacţii negative din partea medicilor din Secţia de Ortopedie a Spitalului "Marie Curie". Doctorii au trimis o scrisoare în care spun că refuză în orice fel colaborarea cu medicul Gheorghe Burnei, ameninţând cu demisia sau chiar greva.

Ulterior, medicul Gheorghe Burnei a transmis, printr-o scrisoare deschisă, că este nedumerit de reacţia doctorilor de la Marie Curie care au redactat un memorandum împotriva revenirii lui, precizând că i-a ajutat pe toţi, inclusiv prin intervenţii la minister pentru scoaterea la concurs a posturilor.

„Sunt astăzi în poziţia de a mă întreba cine-mi mai sunt prietenii. Medicii titulari, cu care am petrecut mai mult timp decât cu propria-mi familie, ajung să scrie memorandumuri împotriva întoarcerii mele la spital? Pe toţi i-am ajutat încă de la venirea în Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii Marie Curie. În perioada rezidenţiatului lor am făcut eforturi să îşi însuşească toate cunoştinţele necesare, astfel încât încă din anul III să fie la nivelul unor medici specialişti. I-am sprijinit să practice medicina în Bucureşti, având discuţii cu conducerea spitalului şi intervenind personal la Ministerul Sănătăţii pentru a îi ruga să fie de acord cu scoaterea posturilor la concurs. I-am acceptat la doctorat şi toţi sunt acum doctori în medicină”, transmite Gheorghe Burnei printr-o scrisoare deschisă.

Procurorii îl acuză pe Burnei că ar fi mascat mita cerută de la părinţi în contracte de donaţii, iar pe unii copii i-ar fi operat pentru afecţiuni inexistente în realitate, el şi familia sa primind chiar şi deplasări în străinătate de la firma care îi furniza proteze neomologate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici