Cazul Valiza: Doi oficiali U Cluj au spus în instanţă că Doboş le-a vorbit jucătorilor despre prime

Un director sportiv şi un fost antrenor secund de la Universitatea Cluj au fost audiaţi ca martori, marţi, în dosarul "Valiza", în care Gigi Becali este acuzat de corupţie, ei susţinând că fostul patron al echipei, Anton Doboş, ar fi convocat ad-hoc fotbaliştii pentru a le spune că vor primi prime.

Urmărește
120 afișări
Imaginea articolului Cazul Valiza: Doi oficiali U Cluj au spus în instanţă că Doboş le-a vorbit jucătorilor despre prime

Cazul Valiza: Doi oficiali U Cluj au spus în instanţă că Doboş le-a vorbit jucătorilor despre prime (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Primul martor audiat de instanţă a fost Sorin Vădana, director sportiv al Universităţii Cluj, care a declarat că, potrivit regulamentului de organizare internă, fiecare sportiv primeşte câte o primă cuprinsă între 400 şi 500 de dolari pentru fiecare punct câştigat.

Vădana a susţinut că "într-o seară de luni" Anton Doboş l-a rugat să convoace echipa pentru a le spune ceva, jucătorii fiind prezenţi la restaurant pentru cină.

"Tot el (Anton Doboş - n.r.) ne-a spus să ne retragem într-un colţ al localului pentru a nu fi auzit. Atunci, Doboş le-a zis fotbaştilor că pentru meciul din ultima etapă vor primi o primă consistentă. Toţi au înţeles că prima va fi mai mare decât 400 - 500 de dolari prevăzuţi în regulament. Din cât am putut să aud, suma globală am înţeles că era «1,5»", a arătat Vădana.

La întrebările procurorilor în legătură cu această problemă, directorul sportiv a arătat că la o emisiune TV moderatorul le-a spus invitaţilor că se aude că s-ar fi oferit un milion de euro echipei U Cluj, moment în care Sorin Vădana ar fi replicat: "Nu ne interesează milionul lui Gigi Becali".

Întrebat de procuror care erau mizele meciului dintre U Cluj şi CFR Cluj, Sorin Vădana a dat câteva explicaţii tehnice, menţionând că dacă U Cluj ar fi câştigat acel meci, Steaua se clasa pe locul întâi, ceea ce justifica potenţialul interes al lui George Becali ca această echipă să câştige meciul.

"Doboş a cerut mereu să câştigăm şi nu mi-a cerut niciodată să pierdem un meci al U Cluj", a conchis Vădana, răspunzând de asemenea, unei întrebări a procurorului de şedinţă.

Cel de-al doilea martor, Marius Popescu, fost antrenor secund al U Cluj, a făcut şi el declaraţii privind "şedinţa ad-hoc" convocată în seara premergătoare meciului dintre formaţia sa şi CFR Cluj, în momentul în care echipa se afla la cină.

"Doboş i-a luat pe fotbalişti şi pe mine şi ne-a spus să mergem într-un colţ al localului. Pe mine m-a rugat să stau puţin mai în faţă şi să nu las chelnerii să meargă la masa lor. El a spus că se va da o primă, nu ştiu despre cât era vorba dar ştiu că nu s-a pomenit de Gigi Becali", a arătat fostul oficial al clubului.

Chestionat de procuror cu privire la situaţia materială a clubului, Popescu a arătat că "erau ceva restanţe cu salariile" şi că el era la a doua lună în care nu-şi luase banii, la acea vreme. DE asemenea, întrebat dacă existau informaţii că meciul dintre U Cluj şi CFR Cluj ar fi fost aranjat, el a răspuns: "Nu se ştia înainte de meci că partida ar fi fost aranjată".

Un alt martor audiat marţi, Mircea Gheorghe Cojocaru, antrenor secund al Gloriei Bistriţa, le-a declarat judecătorilor că în seara dinaintea meciului ar fi fost sunat de către jucătorul Dorin Goga care i-a spus că ar fi fost sunat de George Becali care i-a cerut să discute cu el. Antrenorul Cojocaru a arătat că fotbalistul nu ştia cum să procedeze, şi că el l-a sfătuit să se prezinte a doua zi la club şi să raporteze acest incident pentru a fi în acest fel în acord cu regulamentul sportiv care prevede că fotbaliştii unei echipe nu pot fi contactaţi de oficialii altor echipe.

La cererea instanţei, Cojocaru le-a vorbit judecătorilor şi despre episodul în care George Becali "alerga" cu o valiză de bani după jucătorii Gloriei Bistriţa, caz mediatizat la vremea sa.

Instanţa a mai audiat-o şi pe Alina Florentina Ciul, avocat co-inculpat în dosar, care a spus că în 15 aprilie 2008 Becali i-a cerut să verifice documentaţia în cazul cumpărării unui teren. Avocatul a arătat că nu existau toate documentele necesare unei tranzacţii de vânzare-cumpărare, adăugând că George Becali nu i-a detaliat de ce se grăbea cu contractul de vânzare-cumpărare a acestui teren.

Judecătorii au constatat că unul dintre martori, George Ioan Horoba, care ajunsese, marţi, la instanţă a plecat până la strigarea pentru audiere, caz în care a dispus citarea acestuia cu avertisment de sancţiune pentru termenul din 22 iunie.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.

Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului este judecat şi Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - circa 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.

Cei 1,7 milioane de euro găsiţi atunci în valiza aflată la Teia Sponte au fost sechestraţi printr-o ordonanţă din 8 mai 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici